Σπάνια για τα ελληνικά χρονικά αλλά και τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση «νομοθετεί σαν τον κλέφτη» εν μέσω υγειονομικής κρίσης.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της, ο Αλέξη Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με λογική «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» όχι μόνο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αλλά ευρύτερα για τα σχέδια νόμου στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα» είπε και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει προ ημερησίας διάταξης στο Κοινοβούλιο για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, που αρνείται μέχρι τώρα να δώσει στο φως, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για προτεραιοποίηση ελέγχων.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση γιατί, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται για μια εύλογη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες ή προγράμματα αλλά για την ίδια τη θεσμική λειτουργία, τη λειτουργία της Δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στην κρυφή σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Palantir Technologies, που ανέδειξε η «Εφ.Συν.», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για βρώμικο παιχνίδι με προσωπικά δεδομένα πολιτών.
«Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χειραγώγηση ψήφων υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές και στην Cambridge Analytica. Γιατί την κρύβετε;»
Συνεχείς οι εξυπηρετήσεις ιδιωτικών συμφερόντων από Κεραμέως και Μητσοτάκη
«Αυτό που συμβαίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "εκμεταλλεύεται" την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, την ώρα που η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών, για να ψηφίζει «δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ούτε από το καφενείο της Βουλής δεν θα πέρναγαν»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» από το υπουργείο Παιδείας, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και απροειδοποιήτα, κι εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ με απόφοιτους κολλεγίων.
«Αυτό είναι ντροπή... δεν μπορεί να ισοπεδώνεται το Σύνταγμα και να νομοθετείτε νύχτα» είπε. Και σχολιάζοντας την ομόφωνη αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος πρόσθεσε: Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που λένε "ντροπή"».
«Τέτοιο θράσος δεν το περιμέναμε» είπε και κατήγγελλε τις συνεχείς «εξυπηρετήσεις Κεραμέως και Μητσοτάκη», ενώ χαρακτήρισε την πρώτη «υπουργό της ιδιωτικής Παιδείας και των ιδιωτικών συμφερόντων» γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας της αδιαφορεί για τη Δημοσία Παιδεία και εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες κολλεγίων.
Διερωτήθηκε δε εάν συμφωνούν οι μηχανικοί βουλευτές της Ν.Δ. για την εξίσωση μαθητών που μπήκαν με το σπαθί τους στα τμήμα των ΑΕΙ με εκείνους που οι γονείς τους είχαν την οικονομική δυνατότητα να τους στείλουν σε κολλέγια. «Ποια είναι τελικά η άποψή σας για την αριστεία που μας είχατε ταλανίσει όλο το προηγούμενο διάστημα;»
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά και για την αλλαγή συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια με την θέσπιση βάσεων εισαγωγής ανά σχολή προτίμησης με στόχο να μείνουν εκτός πάνω από 20.000 μαθητές και κάποιοι από αυτούς να αναγκαστούν να στραφούν στην ιδιωτική Παιδεία.
Φάμπρικα για να περνούν νομοσχέδια με τα μέσα ενημέρωσης «κομμένα»
«Έχουμε βρει μια "φάμπρικά" και περνάνε νομοσχέδια "χωρίς να ανοίξει μύτη", με τα μέσα ενημέρωσης κομμένα, με 20 εκατομμύρια από τη λίστα Πέτσα και δεν ξέρω πόσα άλλα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Μιλώντας για την αναγκαστική παραίτηση της διευθύντριας Σύνταξης του «Βήματος», Δήμητρα Κρουστάλλη, κατήγγειλε ότι το Μαξίμου έχει δυσανεξία, «όχι στην κριτική αλλά και στο ρεπορτάζ, στην κατάπνιξη κάθε κριτικής φωνής, όχι από ιδεολογική σκοπιά αλλά με στοιχεία και γεγονότα».
«Λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχής, λες και μπορεί κάποιος να εξαφανίσει μια είδηση» είπε και κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει εάν δεν ισχύουν οι καταγγελίες της δημοσιογράφου για τις παράλληλες καταγραφές κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ.
Ακόμη, αναρωτήθηκε ρητορικά ποιος είναι ο ρόλος του κοινοβούλιο, όταν η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει από τις 30 Νοέμβρη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανιστούν ενώπιων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι κ.κ. Κικίλιας, Χαρδιάς και Αρκουμανέας αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες για μητρώα που πληρώθηκαν πανάκριβα και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στη λίστα Πέτσα τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πριμοδοτήσει ΜΜΕ με «πρωτοφανή τρόπο, χωρίς κριτήρια αλλά με βάσει ποιος είναι κολλητός του Μαξίμου».
Διαρκώς ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις της πανδημίας
Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επαναλαμβάνοντας ότι έχει χάσει τον έλεγχό της και βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Και την κατηγόρησε ότι αγνόησε τα σημάδια που έδειχναν τα τη μετάδοση του ιού στην Δυτική Αττική, όπως τα δεκάδες κρούσματα στα σχολεία, με αποτέλεσμα να μετατραπεί η βιομηχανική καρδιά του Λεκανοπεδίου σε υγειονομική βόμβα.
Ακόμη, επεσήμανε τις σημαντικές καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου για απουσία ελέγχων και διαγνωστικών τεστ στους εργασιακούς χώρους, είτε με ευθύνη των ιδιωτών, είτε του ΕΟΔΥ. Επέκρινε τις αρχές για το γεγονός ότι στις 14 Δεκεμβρίου άνοιξαν τα καταστήματα για «παραδόσεις εκτός», όπως οι επιχειρήσεις της υπόλοιπης επικράτειας», αλλά δύο μέρες αργότερα έπρεπε να τα ξανακλείσουν.
Σε αυτό το σημείο έδωσε μία ερμηνεία για την μικρή αλλά όχι προσδοκούμενη μείωση των κρουσμάτων, παρά το παρατεταμένο lockdown. Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα έκανε ένας εργαζόμενος που υποπτεύεται ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, αλλά θα έπρεπε να πληρώσει το τεστ από την τσέπη του και εάν βρεθεί θετικός να κάνει απλήρωτες υπερωρίες και στην χειρότερη θα κινδυνεύσει τη θέση του.
Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του για το νέο πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει ξανά σε στρεβλά συμπεράσματα τους επιστήμονες και όχι σε ασφαλή συμπεράσματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας