Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκούν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Διονύσης Καλαματιανός. Σε κοινή τους δήλωση υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πια εκτός ελέγχου και καταγγέλλουν την «προκλητική αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου στα αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων» για ελέγχους.
Απαντώντας, η Γενική Γραμματεία επισήμαινε ότι «η πανδημία και ειδικά η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».
Για «ανάλγητη» πρακτική και στάση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής κάνει λόγο και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και καλεί το υπουργείο να προχωρήσει χωρίς αστερίσκους στην αποσυμφόρηση των φυλακών.
