Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στη Ε.Ε. για το γεγονός ότι η συνεχής και κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι η μόνη λύση είναι ο πρωθυπουργός να ασκήσει βέτο.
Εκφράζοντας την ανησυχία της και για τη νέα τουρκική Navtex για την έξοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στην ΕΡΤ είπε αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Αφού επέλεξε να μη συγκαλεί Συμβούλιο Αρχηγών και να χειρίζεται το θέμα μόνος του, πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα, πλέον, δεν αστειεύεται».
Υπογράμμισε δε πως «υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή, το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια. Αυτήν την εντολή πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτοί ξέρουν τι θα κάνουν».
