Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

  • A-
  • A+
Να πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του κόμματος επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά, καθώς από την επιτυχία της τακτικής της αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κριθεί και η έκβαση της διαδικασίας εκλογής αρχηγού, που εκτός απροόπτου θα διεξαχθεί του χρόνου τον Νοέμβριο...

Η αφετηρία μιας μακράς πορείας άσκησης δημιουργικής αντιπολίτευσης, με την παρουσίαση στην κοινωνία σειράς συγκροτημένων ολιστικών προτάσεων για κορυφαία ζητήματα όπως η Υγεία, ήταν για το Κίνημα Αλλαγής η πρόσφατη εκδήλωση για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της, στις πρώτες μετακαλοκαιρινές συσκέψεις τους, έχουν αποφασίσει το επόμενο διάστημα να κινηθούν με γνώμονα τα προβλήματα που γεννά η κρίση του κορονοϊού και αντανακλώνται στην οικονομία, τα εργασιακά και βασικούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.

Αλλωστε στον ίδιο δρόμο της τεκμηριωμένης κριτικής στην κυβέρνηση με την παράλληλη ανάδειξη ενός καλά επεξεργασμένου προγραμματικού λόγου κινήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας, όταν -όπως θυμούνται αρμόδια στελέχη- το Κίνημα Αλλαγής, πριν από κάθε άλλο κόμμα, είχε προτείνει ένα αναλυτικό πακέτο μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, αγρότες και ανέργους με τίτλο «Ορθια Κοινωνία-Ζωντανή Οικονομία». Σε πρώτο πλάνο, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, παραμένουν ασφαλώς και σταθερά τα εθνικά ζητήματα, τα οποία για τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελούν μείζονα προτεραιότητα που όφειλε να ενώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, εντούτοις όμως αυτό δεν συμβαίνει…

ΘΑ κινηθεί με γνώμονα τα προβλήματα που γεννά η κρίση και αντανακλώνται σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της πολιτικής στρατηγικής που έχει χαραχθεί η Φώφη Γεννηματά έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα 11+1 προτάσεις για την αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο οποίο έπεσε και πέφτει όλο το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με βαριές κατηγορίες για τη στάση της κυβέρνησης στο πάντα ευαίσθητο αυτό κοινωνικό θέμα, σημείωσε ότι «το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα» και «πίσω από τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ εν μέσω καραντίνας, η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. θέλει να το παραδώσει σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Πέραν των άλλων, με την επίμαχη αναφορά ήθελε να υπογραμμίσει τη διαφορετική φιλοσοφία ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική αντίληψη, αφού εδώ και καιρό για το κόμμα της Κεντροαριστεράς η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά ό,τι ήταν η Ν.Δ. για το ΠΑΣΟΚ στο μεγαλύτερο μέρος της παράλληλης διαδρομής τους, ο μεγάλος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος.

Επαφές

Σημαντικό ορόσημο σε αυτό τον σχεδιασμό αποτελεί η άνοδος της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη στις 16 του μήνα όπου θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο του πολιτικού και οικονομικού φόρουμ (Thessaloniki Helexpo), το οποίο αντικαθιστά την 85η ΔΕΘ που ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού.

Για την προετοιμασία της επίσκεψής της και την επεξεργασία των μέτρων που θα εισηγηθεί για την τόνωση των επιχειρήσεων, την ανακούφιση των νοικοκυριών και την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει ήδη αρχίσει επαφές με φορείς όπως η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΕΒΕ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΒ. Σκοπός, μέσα από αυτές τις συναντήσεις, είναι η πρόταση που θα παρουσιάσει, με τη μορφή μιας «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας για την έξοδο από την κρίση», να συμπεριλάβει πτυχές

και θετικά μέτρα από όσο το δυνατόν περισσότερους κοινωνικούς εταίρους.

Μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια να βγει η χώρα επιτυχώς από το τούνελ της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης που συμφώνησε να δημιουργήσει η ΕΕ και για τον λόγο αυτό θέλουν να έχουν τη δική τους εποικοδομητική συμβολή. Δεν κρύβουν ωστόσο την ανησυχία τους για τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και τον τρόπο που σκέφτεται να αξιοποιήσει τους διόλου ευκαταφρόνητους αυτούς πόρους.

Μάλιστα οι σοβαρές επιφυλάξεις που διατηρούν, μετατρέπονται σε έντονη διαφωνία εξαιτίας του γεγονότος ότι η λεγόμενη έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές αποφάσεις, βρίσκεται στον αντίποδα της σχολής σκέψης των πολιτικών στελεχών και των οικονομολόγων που μετέχουν στην ειδική ομάδα δράσης του Κινήματος Αλλαγής.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την έχουν αποκαλέσει ως μια βαθιά συντηρητική επιλογή, η οποία «βλέπει την οικονομία μόνο από τη σκοπιά των ισχυρών, μιλά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, ενώ απουσιάζουν οι πολιτικές για τους πολλούς, τους μικρομεσαίους, τα ασθενέστερα στρώματα, το κοινωνικό κράτος». Και στο ίδιο κλίμα σχολιάζουν ότι στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες αγνοούνται, οι ανισότητες θα μεγαλώσουν, οι πολιτικές για την κοινωνική συνοχή εξαντλούνται σε «κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα» που θα φορολογείται, ενώ για τους εργαζομένους επιφυλάσσει πλήρη ευελιξία στις απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Από τη σκοπιά αυτή η οικονομία και το σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη» που μελετούν και πρόκειται να δημοσιοποιήσουν λίαν συντόμως από το Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της δικής τους μάχης πειθούς και επικράτησης μεταξύ μιας ευρείας δεξαμενής ψηφοφόρων.

Κι αυτό διότι από τη μια πλευρά υπάρχει το ακροατήριο που δεν έχει γοητευτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως συνέβη με άλλους πρώην κεντροαριστερούς, ενώ από την άλλη ακόμα περισσότεροι είναι οι πολίτες των οποίων οι προσδοκίες από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκαν, αλλά διστάζουν να επιστρέψουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης αναμένεται να δώσει η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζει για τις 23 Σεπτεμβρίου. Προηγουμένως και πιο συγκεκριμένα αυτή την Τετάρτη θα συγκαλέσει από κοινού το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συζητηθεί η τακτική σε όλα τα μικρά και μεγαλύτερα ζητήματα που θα προκύψουν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα «κρούσματα» παραφωνιών του καλοκαιριού, όπως στο ν/σ για τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν εσωκομματικό αναβρασμό. Κι αν το 2020 δεν φαίνεται να έχει κάποια εκλογική αναμέτρηση, δεν θα συμβεί το ίδιο και το 2021 όπου τον Νοέμβριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πρέπει να στηθούν πανελλαδικά οι κάλπες για την ανάδειξη επικεφαλής στον κεντροαριστερό φορέα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογές το ’21 ή το ’23
Για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά και, δείχνοντας να μη βιάζεται, σημείωσε ότι «ακόμα καθυστερούν». Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή...
Εκλογές το ’21 ή το ’23
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
Οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, που τελικά θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου, και ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντηρούν ένα προβληματικό σκηνικό.
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο
Πολεμικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη για το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ● Αμετακίνητη στις θέσεις της η Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε τη διαφωνία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ● Διάλογοι και παρασκήνιο της φορτισμένης...
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας