Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια»
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια»

  • A-
  • A+
Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάταση της οικονομίας με ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ● Στη συνέντευξη Τύπου θα παρέμβουν μέσω βίντεο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παππάς.

Τη δική του, ολοκληρωμένη πρόταση για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζομένους αναμένεται να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρευρίσκονται ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης θα παρέμβουν τρεις τομεάρχες της Κουμουνδούρου: ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η τομεάρχης Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Παππάς.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι: ΣυνεχίΖουμε μετά την πανδημία. Μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία» το οποίο περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στη διαδικασία επανεκκίνησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου θα παρουσιαστεί ένα ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που βασίζεται στα πρότυπα χρηματοδότησης της οικονομίας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την εμφάνιση της κρίσης του κορονοϊού, σε μια συγκυρία που πλέον επιβεβαιώνεται καθημερινά πως η κυβέρνηση επιχειρεί με αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα «ασπιρίνες» να καταπολεμήσει τις δεδομένες πια πρωτόγνωρες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί -και το διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία εδώ και μέρες- πως χρειάζεται να υλοποιηθεί μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και εάν επιχειρηθούν εκ των υστέρων παρεμβάσεις, όπως λέει ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, η ζημιά στην οικονομία (επιχειρήσεις, εργαζομένους) θα είναι μη αναστρέψιμη και το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο.

Στόχος της άμεσης λήψης οριζόντιων μέτρων μεγάλης κλίμακας είναι αφ’ ενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη μετά την κρίση, αφ’ ετέρου εξερχόμενοι από αυτή να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς μείωση εισοδημάτων, ένα σενάριο που ακούγεται πολύ έντονα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι επιχειρήσεις ώστε μετά τη λήξη της πανδημίας να μη βρεθούν με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένες.

Το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ώς σήμερα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία είναι ανεπαρκείς, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς την ποιότητά τους. Οπως έχουν επιχειρηματολογήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, τα μέτρα της κυβέρνησης επιχειρούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, ακολουθώντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και όχι προληπτικά, όπως θα έπρεπε, καθώς η ύφεση είναι προδιαγεγραμμένη.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα 5 δισ. ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν θλιβερό κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει το ύψος των μέτρων στήριξης που λαμβάνονται σε άλλες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι αυτά αντιστοιχούν σε: 15% του ΑΕΠ στη Βρετανία, 20% του ΑΕΠ σε Ισπανία και Ιταλία, 15% στη Γερμανία, 12% στη Γαλλία. Κολοσσιαία προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στη Γερμανία.

Αναλυτικότερα υπενθυμίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα εγκρίνει σχέδιο 356 δισ. ευρώ δανεισμού επιχειρήσεων και 156 δισ. συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Στο πακέτο 200 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε στην Ισπανία, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, 6 μήνες πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.

Τρία σκέλη και στο βάθος... ευρωομόλογο

Η πρόταση-πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία), βασίζεται σε τρία σκέλη: δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και τέλος, ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου, θέση στην οποία πρόσφατα μπήκε και η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο να έχει έκταση ικανή να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και στην περίπτωση που η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμείνουν να αρνούνται, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη Le Monde.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβασή του με το συγκεκριμένο άρθρο διατηρεί κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες (κατά κύριο λόγο από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου), οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμα της παρέμβασης και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη και μέτρα όπως το ευρωομόλογο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας και Ολλανδίας.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «ξεπαγώνει» η διεύρυνση
Απάντηση στα σενάρια για το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας έδωσε το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας τη συνέχιση του πολιτικού εγχειρήματος της ανασυγκρότησης που είχε μπει στο ψυγείο λόγω κορονοϊού.
ΣΥΡΙΖΑ: «ξεπαγώνει» η διεύρυνση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Θετική για τον ευρωπαϊκό νότο η πρόταση της Κομισιόν
Έκανε λόγο για ποιοτική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση στα σχέδια διαχείρισης της κρίσης, ενώ δήλωσε ανήσυχος για την τουρκική προκλητικότητα.
Τσίπρας: Θετική για τον ευρωπαϊκό νότο η πρόταση της Κομισιόν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες»
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την μετά την πανδημία εποχή αναλύει ο Αλέξης Τσίπρας, εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση, αλλά και στέλνοντας σαφή μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
Την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού, νευραλγικού τομέα για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της...
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νιώθουν απειλούμενοι από την επικείμενη οικονομική ύφεση
Οι επαγγελματίες του χώρου εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν και, αν το κάνουν, δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Νιώθουν απειλούμενοι από την επικείμενη οικονομική ύφεση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στηρίξτε την οικονομία, χρησιμοποιήστε το μαξιλάρι»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επιχειρηματικότητα και την εργασία, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των 37 δισ. ευρώ.
«Στηρίξτε την οικονομία, χρησιμοποιήστε το μαξιλάρι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας