ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπου σήμερα το πρωί θα μιλήσει σε ημερίδα του περιοδικού Economist και θα τονίσει για άλλη μία φορά πόσο σημαντική ήταν για την περιοχή των Βαλκανίων η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ημερίδα διεξάγεται λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί πότε θα γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων που θα δώσουν το «παρών» στη διάσκεψη είναι οι Ζόραν Ζάεφ, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φέρχοφστατ.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ και σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισαν γι’ άλλη μία φορά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε νέα δυναμική στην περιοχή και έθεσε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγική βάση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα μεγάλα βήματα που έγιναν και από τις δύο πλευρές από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία και συμφώνησαν ότι η κοινή αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ενώ σχολίασαν και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Το μήνυμα που βγήκε από τη συνάντηση είναι πως οι δύο χώρες απέδειξαν ότι στα Βαλκάνια μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός και να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια, σημειώνοντας πως και η Ε.Ε. οφείλει να κάνει το ίδιο, δίνοντας το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Χθες βράδυ μεταδόθηκε από τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, όπου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η επίτευξη της συμφωνίας «δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση», ενώ δήλωσε «δικαιωμένος» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εφαρμόσει τη συμφωνία, παρά την πολεμική που της έκανε προεκλογικά.

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου αν η Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω ότι είχε επίδραση και το γνώριζα από την πρώτη στιγμή όταν ανέλαβα τη δύσκολη αυτή απόφαση να κάνω πράξη αυτά που πίστευα εγώ, αυτό που πίστευα και πιστεύω ότι ήταν σωστό για τη χώρα μου και την περιοχή, για τους λαούς μας. Δεν το μετανιώνω όμως αυτό. Και δεν το μετανιώνω διότι πιστεύω ότι σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που είναι ωφέλιμο για τον λαό, ωφέλιμο για τη χώρα».

Τέλος, σε ερώτημα για το αν θα τιμηθεί μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ με το Νόμπελ Ειρήνης, απάντησε: «Εμείς ως πρόσωπα δεν χρειαζόμαστε κάποιο βραβείο ή κάποιου τέτοιου είδους κίνητρο για να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό για τους λαούς μας. Συνεπώς αν χρειάζεται μια επιβράβευση, η επιβράβευση πρέπει να είναι απέναντι στους λαούς μας, που πρέπει από εδώ και μπρος να δουλέψουν για να μάθουν να αγωνιούν ο ένας για το καλό του άλλου, να ζουν ειρηνικά και να παλέψουν σε μια δύσκολη περιοχή για την κοινή πρόοδο».