Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κέρδη για λίγους και κυβερνητικά δωράκια σε επιχειρηματίες»
EUROKINISSI

«Κέρδη για λίγους και κυβερνητικά δωράκια σε επιχειρηματίες»

  • A-
  • A+

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ του Σαββάτου, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Ο πρώην πρωθυπουργός επιδίωξε να αποδομήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και το έργο που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στο σύνθημα της Ν.Δ. «ανάπτυξη για όλους», υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση, προωθεί την ανάπτυξη για τους λίγους και για την ελίτ.

Παράλληλα, παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με διάθεση αυτοκριτικής

Καταρχάς, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η χώρα κατάφερε να πατήσει ξανά στα δικά της πόδια έπειτα από 10 χρόνια. «Έγιναν πράξη» όλες οι εξαγγελίες μας, μία προς μία, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε αυτοκριτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις, που έγιναν -όπως είπε- κυρίως εξαιτίας της πίεσης των «θεσμών» αλλά και της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης. 

Συνοπτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τέσσερα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

  • Καθυστέρηση δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019. «Δεν δράσαμε όσο γρήγορα έπρεπε», τόνισε. 
  • Έλλειψη τόλμης «να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας», κάνοντας αναφορά και στα «παραδικαστικά κυκλώματα». 
  • Αδυναμία «να επικοινωνηθεί σωστά η πολιτική μας και το έργο μας».
  • «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα» για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας. 

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «η κυβέρνηση είχε σχέδιο και στρατηγική που κάθε μέρα πήγαινε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά».  

Επιστρέφοντας στο παρόν και την πολιτική πραγματικότητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η χώρα έχει ισχυρότατη αντιπολίτευση», για να προσθέσει ότι «είμαστε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς». 

Τόνισε επίσης ότι «ευθύνη μας είναι να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν οι κατακτήσεις, οι νέες δυνατότητες, οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας», καθώς «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός». 

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ευθύνεται -όπως είπε- για τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το οποίο θρέφει το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει φανατικά αυτό το (νεοφιλελεύθερο) μοντέλο.

Εξαπολύοντας επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε καταρχάς ότι επιστέφει στη χώρα το «κράτος της Δεξιάς», κάνοντας αναφορές στους «υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών» που βρίσκονται στην κυβέρνηση, καθώς και «στην ωμή παρέμβαση» του Μαξίμου πάνω στις ανεξάρτητες αρχές.

Μιλώντας για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία -όπως τόνισε- έχει ανάγκη η χώρα, υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση «ξέχασε τους λεονταρισμούς της», ενώ απέρριψε και τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Κέρδη για λίγους...» και κυβερνητικά «δώρα»

Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» και ότι «τρώνε από τα έτοιμα... από αυτά που δημιουργήσαμε εμείς με πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια».

Αποδομώντας το κυβερνητικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους», έκανε αναφορά -με συγκεκριμένα παραδείγματα- στη μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τα κυβερνητικά «δώρα» σε «φίλους επιχειρηματίες, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος». Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ, έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της επιχείρησης από τη Ν.Δ., προκειμένου στη συνέχεια να πουληθεί σε ιδιώτες. 

Για το Ελληνικό, δήλωσε ότι επιχειρούν το «μεγάλο κόλπο», καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή χρηματοδότηση της επενδυτικής εταιρίας. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την πώληση μετοχών δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., μέσω χρηματιστηρίου. 

Πρόκειται, όπως είπε, όχι για «ανάπτυξη για όλους», αλλά για «ανάπτυξη και κέρδη για λίγους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Συμπλήρωσε μάλιστα πως πρόκειται για πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στην κρίση του 2009.

Αναφορικά με την Eldorado Gold, ο κ. Τσίπρας εστίασε στο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει με δημόσια χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρίας. 

Εξάλλου, έκανε λόγο για φωτογραφικές επιδοτήσεις από τη κυβέρνηση σε μη παραγωγικούς κλάδους προς διευκόλυνση συγκεκριμένων επιχειρηματιών, όπως για παράδειγμα, η προνομιακή στήριξη των εταιρειών ταχυδρομικής διανομής και η επιδότηση της μοναδικής εταιρίας διανομής Τύπου. 

Μίλησε για «εξέλιξη άνευ προηγουμένου» αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης που -όπως είπε- έγινε ξανά ανέκδοτο. «Η κυβέρνηση επανέφερε το ψευδο-δίλημμα "ή αρχαία ή μετρό", ενώ εμείς είχαμε αποδείξει ότι ισχύει "και αρχαία και μετρό"», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «ο εργολάβος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις».

«Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό μοντέλο. Είναι μοντέλο ασυδοσίας», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Τα εργασιακά και η δημαγωγία σε προσφυγικό, Μακεδονικό

Στο πεδίο της εργασίας, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις υπαγορεύσεις του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται η «χαριστική βολή με ένα νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά», στο οποίο, μεταξύ άλλων, καταργούνται οι βασικές αρχές που υποστηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. 

Μίλησε επίσης για τη δημαγωγία της κυβέρνησης στο προσφυγικό («η οποία άρχισε να γυρνάει εναντίον της», όπως είπε) και στο Μακεδονικό, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα η Ν.Δ. θα τιμήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Υποκριτές, διπλοπρόσωποι για λίγες ψήφους», ανέφερε με έντονη κριτική διάθεση. 

Όσο για την εξωτερική πολιτική, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα επιστρέφει στην εποχή «του δόγματος της αδράνειας και της σιωπής», που -όπως σημείωσε- υπονομεύει και ακυρώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει άλλος δρόμος, είπε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τις εξής τέσσερις προτεραιότητες:

  • Δίκαιη ανάπτυξη 
  • Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους
  • Ψηφιοποίηση και εκσυγροχισμός της δημόσιας διοίκησης
  • Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Live ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ
Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Live ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στις 12.30 η συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ
Ημέρα Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η σημερινή για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ολοκληρώνοντας την τριήμερη...
Στις 12.30 η συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κ.Ο., εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους με τη Ν.Δ. κυβέρνηση.
Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε 5 μήνες όσα κερδίσαμε σε 5 χρόνια
«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη και μέσα σε έξι μήνες έφερε ύφεση, πριν τον κορονοϊό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της έναντι της οικονομικής κρίσης
Αλ. Τσίπρας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε 5 μήνες όσα κερδίσαμε σε 5 χρόνια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Αλ. Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έφερε την ύφεση πριν την πανδημία και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα ζήτησε σύγκληση των πολιτικών αρχών και κλείσιμο της συμφωνίας για ΑΟΖ με Αίγυπτο,...
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Αλ. Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Να λάβουμε αποφάσεις με γνώμονα την κλιματική κρίση
Ευθείες βολές προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στον «περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο» της κυβέρνησης τονίζοντας πως «δεν μπορεί στο όνομα...
Αλ. Τσίπρας: Να λάβουμε αποφάσεις με γνώμονα την κλιματική κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας