ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιάννης Μπασκάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη χθεσινή μέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ συνάντησε ακόμα Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε κυπριακά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, καθώς επίσης και μέλη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Παράλληλα συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, ενώ το βράδυ απηύθυνε χαιρετισμό σε επίσημο δείπνο για την παρουσίαση του προγράμματος «Οραμα Κύπρος 2030» του ΔΗ.ΣΥ.

Κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την περίπτωση της Κύπρου μετά το δικό της μνημόνιο και τη συνέκρινε με την Ελλάδα για να στραφεί κατά της ελληνικής κυβέρνησης και να την κατηγορήσει για την οικονομική της πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λέγοντας ότι η Ελλάδα «εγκλωβίστηκε σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης».

Και αναφερόμενος στο τι ο ίδιος θέλει να αλλάξει, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος τάσσεται υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, μίλησε για «φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» και κινήθηκε στη λογική της συρρίκνωσης του Δημοσίου, την οποία θέλει να προωθήσει. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε στο στόχαστρό του τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αυξήσει «κατά 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια» τη δαπάνη για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κάνοντας λόγο για «παλαιοκομματικές πρακτικές», αναφερόμενος στον σημερινό αριθμό των συμβασιούχων.

«Αν κοιτάξετε τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα καταλάβετε ότι αυτή η κυβέρνηση αναπαράγει τις χειρότερες παλαιοκομματικές πρακτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε να μιλά για «έντιμη συμφωνία» με την επιχειρηματική κοινότητα, λέγοντας ότι θα μειώσει τους φόρους για τους επιχειρηματίες και θα βελτιώσει το θέμα της γραφειοκρατίας για τις επενδύσεις, αλλά ότι από την άλλη περιμένει «από τις επιχειρήσεις να μοιραστούν τον πλούτο που θα παραχθεί με τους εργαζόμενους, προσφέροντας υψηλότερους μισθούς αλλά και φυσικά να σέβονται την εργατική νομοθεσία». Με άλλα λόγια ότι θα βασιστεί στην καλή τους θέληση.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους «αμοιβαία ισχυρούς δεσμούς» της Ν.Δ. με τον ΔΗ.ΣΥ., που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ομάδα του ΕΛΚ, προθέτοντας ότι «και οι δύο έχουμε συστατικό του ονόματός μας την έννοια της δημοκρατίας. Μια δημοκρατία η οποία δοκιμάζεται σήμερα στην Ευρώπη και αμφισβητείται συχνά από τις δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι ευρωπαϊκές εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι τόσο σημαντικές».