Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το προοδευτικό μέτωπο είναι εδώ

Στήνεται η «Γέφυρα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστεράς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το προοδευτικό μέτωπο είναι εδώ

  • A-
  • A+
Τον θεμέλιο λίθο της σύγκλισης Αριστεράς - Κεντροαριστεράς βάζουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι προσωπικότητες από όλο το φάσμα του προοδευτικού χώρου - Η διακήρυξη και οι υπογράφοντες - Θετικοί στο εγχείρημα, υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Με γοργούς ρυθμούς και συντονισμένα βήματα προχωρά το εγχείρημα της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων. Για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και η δημιουργία μιας ευρείας συμπαράταξης δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν διακηρυγμένο στόχο που -παρά ορισμένες ανησυχίες- φέρει την έγκριση των κομματικών οργάνων, ενώ ήδη φαίνεται πως αρχίζει να δρέπει τους πρώτους καρπούς.

Τον δικό της θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια σύγκλισης της Αριστεράς με τους προοδευτικούς πολίτες από τους χώρους της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, του εκσυγχρονισμού, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της οικολογίας βάζει σήμερα η πρωτοβουλία «Γέφυρα».

Με κεντρική επιδίωξη να έχουν ρόλο γεφυροποιού, τα μέλη και οι 80-100 υπογράφοντες τη σχετική διακήρυξη που δίνεται στις 12 το μεσημέρι στη δημοσιότητα μέσω συνέντευξης Τύπου (Πόλις Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5) θα απευθύνουν γενικό προσκλητήριο συμπόρευσης για τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση.

Στο κείμενό τους αναμένεται -μεταξύ άλλων- να τονίζουν: «Σε Ελλάδα και Ευρώπη επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει τον δρόμο στο δεξιό-ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν τον δρόμο της σύγκλισης και της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς».

Την πλατφόρμα της «Γέφυρας» θα υπογράφουν προσωπικότητες όπως οι Νίκος Μουζέλης και Αντώνης Λιάκος, που αμφότεροι στήριξαν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της πολιτικής περιόδου του Κώστα Σημίτη μέσω του ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας). Οι Σωτήρης Βαλντέν, Αννα Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Μαχαίρας και Παναγιώτης Παναγιώτου από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Επιπλέον, πολίτες από τα κινήματα του χώρου των δικαιωμάτων, όπως ο Κωστής Παπαϊωάννου, στελέχη της Αυτοδιοίκησης με μεγάλη διαδρομή, π.χ. ο Γιώργος Μακρυνός στον Κορυδαλλό, και άλλες προσωπικότητες, όπως η Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου. Ανάμεσα στους ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου είναι οι Νίκος Μπίστης, στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια ΑΠΘ, και Φωτεινή Σιάνου, πρώην αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Με το ίδιο πολιτικό σκεπτικό, σήμερα στις 18.30 η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάτρας για την Ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη» (ξενοδοχείο «Αστήρ», Αγίου Ανδρέα 16), με ομιλητές τους Φώτη Κουβέλη, Δημήτρη Παπαδημούλη και Γιάννη Ραγκούση.

Παρεμβάσεις

Εξάλλου, με συνεντεύξεις τους το Σαββατοκύριακο υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν το στίγμα τους υπέρ της κατεύθυνσης της διεύρυνσης προς τα κεντροαριστερά ακροατήρια με σαφή προγραμματικά χαρακτηριστικά.

«Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο απέναντι στη λιτότητα και την Ακροδεξιά με όλες τις δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς και της προοδευτικής Κεντροαριστεράς, αλλά και όλες τις δυνάμεις της κοινωνικής Αριστεράς και των κινημάτων», δήλωσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ ο Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για αναγκαιότητα συγκρότησης ενός αριστερού και προοδευτικού πόλου.

«Δεν είναι στην πρόθεσή μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της Κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε εξ ονόματος της δικής μας Αριστεράς που θέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ που θα διεκδικήσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας», τονίζει σε άρθρο του ο Πάνος Σκουρλέτης.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ»
Τους λόγους της ένταξής του στην κυβέρνηση εξηγεί μέσω της «Εφ.Συν.» ο Αγγελος Τόλκας και παράλληλα απαντά στις επικρίσεις που έχει δεχτεί. Κυρίαρχο διακύβευμα στη δεδομένη πολιτική συγκυρία, σύμφωνα με τον...
«Να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήνουν... Γέφυρα για το προοδευτικό μέτωπο
Στην τελική ευθεία οδηγείται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- η πρωτοβουλία των προοδευτικών πολιτών για τη δημιουργία ενός ισχυρού μπλοκ δυνάμεων -με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ- ενάντια στον...
Στήνουν... Γέφυρα για το προοδευτικό μέτωπο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ζητούμενο η υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας»
Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη οφείλουν να αναζητήσουν συγκλίσεις και συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συνθέσεων, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ...
«Ζητούμενο η υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά
Παράλληλες πρωτοβουλίες τόσο από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που έχει κόψει κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις συλλογικότητες που επιθυμούν την ενότητα του προοδευτικού χώρου ● Στα σκαριά μια νέα...
Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολεμικές κραυγές Γεννηματά
Συντηρεί τους υψηλούς τόνους εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, με λεκτικές επιθέσεις και υψηλούς τόνους, αναμασώντας την επιχειρηματολογία για τους «μαδουριστές-καταληψίες» του...
Πολεμικές κραυγές Γεννηματά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας