ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χάρης Ιωάννου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Mε τελικό «σκορ» τρία υπέρ και δύο κατά φαίνεται να λήγει το εσωκομματικό ντέρμπι στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά το σίριαλ πολλών ημερών, η κατάσταση έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει, με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη να στηρίζουν τη συμφωνία και τους Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Αμυρά να καταψηφίζουν.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε ευρεία σύσκεψη του Ποταμιού, Θεοδωράκης και Μαυρωτάς αποφάσισαν να πουν «ναι» χωρίς να το ανακοινώνουν επισήμως. Το βράδυ της Παρασκευής και η πολιτική κίνηση «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» του Σπύρου Λυκούδη συνεδρίασε και αποφάσισε να στηρίξει. «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα που χρειάζονται παρακολούθηση, αλλά είναι καλύτερη από το να λέει όλος ο πλανήτης τα Σκόπια “Μακεδονία”», είπε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΜΕΤΑρρυθμιστές επικρίνουν την κυβέρνηση ότι «αντί εξαρχής να επιδιώξει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους». Ωστόσο, όπως λένε, «η εκκρεμότητα αυτή αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας και πρέπει να σταματήσει. Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος».

Παράλληλα, μείζον ζήτημα προέκυψε με τη στάση των δύο διαφωνούντων βουλευτών του Ποταμιού, οι οποίοι προχώρησαν σε ένα πολιτικό unfair. Ενώ σε συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη το απόγευμα της Πέμπτης, συμφώνησαν να ψηφίσει ο καθένας κατά συνείδηση και να μη διαλύσουν την πενταμελή κοινοβουλευτική ομάδα, το απόγευμα του Σαββάτου συνυπέγραψαν και ανάρτησαν από κοινού ένα κείμενο, με το οποίο απειλούν ευθέως να αποχωρήσουν.

«Πολιτικό μαγειρείο»

«Με αυτό το πολιτικό μαγειρείο που έχει στηθεί από τα Τσιπροτεχνεία, δηλώνουμε ότι αυτή η “προοδευτική” ΣΥΡΙΖΟΣΥΜΜΑΧΙΑ περίεργων και ετερόκλητων τύπων μας βρίσκει εντελώς απέναντι […] Το Ποτάμι ταλαντεύεται και κάνει ασκήσεις ισαποστακισμού, εμφανίζεται παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολακηδες […] Δηλώνουμε και εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με την περίεργη, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη αυτή στάση του κόμματος και διατηρούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μας και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με το Ποτάμι», έγραψαν Ψαριανός και Αμυράς.

Επισήμως, η Σεβαστουπόλεως δεν σχολιάζει το κείμενο των δύο βουλευτών, ωστόσο το κλίμα είναι ήδη βαρύ. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη εκτιμούν ότι η απειλή αποχώρησης είναι σοβαρή, αλλά δεν θα υλοποιηθεί άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο κ. Ψαριανός διαβεβαίωνε μπροστά στις κάμερες ότι δεν φεύγει από την Κ.Ο.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα (18.00, Ζάππειο) το Ποτάμι διοργανώνει ειδική εκδήλωση για το Μακεδονικό με ομιλητές καθηγητές Πανεπιστημίου, ιστορικούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων οι: Αριστείδης Αγαθοκλής, Νίκος Αλιβιζάτος, Μιχάλης Σταθόπουλος, Ιωάννης Αρμακόλας, Θάνος Βερέμης, Χρήστος Ροζάκης, Αλέξης Ηρακλείδης, Μαριλένα Κοππά, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Πάσχος Μανδραβέλης, Μιχάλης Μητσός, Δημήτρης Μοσχόπουλος, Τάσος Τέλλογλου, Δημήτρης Ψυχογιός, Παύλος Τσίμας.