Οι υψηλοί τόνοι εκ μέρους της Κεντροαριστεράς για το ζήτημα των κυβερνητικών ευθυνών στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής συνεχίζονται και στο κάδρο βάζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σε συνέχεια των δηλώσεων της Φώφης Γεννηματά, η οποία ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ευθύνες», το Κίνημα Αλλαγής εξαπολύει νέες βολές, με αφορμή όσα αποκαλύπτονται για το πότε ενημερώθηκαν τα κυβερνητικά στελέχη ότι η τραγωδία θα είναι πολύνεκρη.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν ότι στις 18.00 της Δευτέρας, αλλά και περίπου μία ώρα αργότερα, η Φώφη Γεννηματά συνομίλησε δύο φορές με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ο οποίος, όπως λένε, τη διαβεβαίωνε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
Ωστόσο, προσθέτουν, η παραδοχή της κυβέρνησης ότι όλα έγιναν μέσα σε 1,5 ώρα, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες λιμενικών, αστυνομικών και διασωστών ότι από νωρίς το βράδυ εντόπιζαν νεκρούς και ενημέρωναν την πολιτική ηγεσία, προκαλεί σειρά ερωτημάτων για τις κυβερνητικές ευθύνες.
Και αυτό, γιατί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρούν ότι έχει αποδειχτεί πλέον πως κυβερνητικοί παράγοντες γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών πριν από την (σε ζωντανή μετάδοση) σύσκεψη με τον πρωθυπουργό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και επομένως το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν το γνώριζε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Αλλωστε, το σχετικό ερώτημα διατύπωσε μέσω του πρακτορείου Reuters και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
Παράλληλα, ο κ. Χρηστίδης επέκρινε χθες σφόδρα τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την αποστροφή του ότι το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκε από το Λιμενικό για νεκρούς, αλλά θεώρησε την πληροφορία «μη ασφαλή», όπως είπε.
«Ομολογία κυνισμού και απανθρωπιάς. Εστησαν επικοινωνιακό σόου εξαπάτησης και συγκάλυψης. Αποκαλύφθηκαν, αλλά τσίπα για έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης δεν έχουν», σχολίασε ο Π. Χρηστίδης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, έκανε λόγο για «αισχρό θέατρο μπροστά στις κάμερες» τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. «Πρόκειται για συνειδητή πράξη παραπλάνησης των πολιτών. Η τραγωδία απέδειξε όχι μόνο την ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα», σημείωσε μεταξύ άλλων, ζητώντας εκ νέου παραιτήσεις.
Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης εξαπέλυσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «νομίζει προφανώς ότι ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι μια ρητορική υπεκφυγή αναμένοντας να ξεχαστούν τα γεγονότα. Γι’ αυτό έφτασε με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο ύψιστο σημείο πολιτικής ύβρεως. Ανέλαβε με άνεση την “πολιτική ευθύνη” και ταυτοχρόνως “αμνήστευσε” πολιτικά τον εαυτό του και τους υπουργούς του».
Σχολιάζοντας το ίδιο ζήτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε (ΑΠΕ) ότι «στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη” πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση “γι’ αυτό και παραιτούμαι πάραυτα”. Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού».
