ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χάρης Ιωάννου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το κλίμα εσωστρέφειας και αμηχανίας εξακολουθεί να επικρατεί εντός του Κινήματος Αλλαγής, λόγω των έντονων διαφωνιών στο Μακεδονικό και της πιθανής αποχώρησης του Ποταμιού από τον ενιαίο φορέα.

Παρ’ όλο που η προσέλευση στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων Συντονιστικών Γραμματειών των Τοπικών Οργανώσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν ικανοποιητική, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 70.000 άτομα, η άτυπη «οδηγία» από πλευράς Ποταμιού στα στελέχη του, να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία, είναι ενδεικτική για την επερχόμενη διάσπαση.

Οπως έχει προαναγγελθεί, η τελική απόφαση θα παρθεί την προσεχή Κυριακή, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Ποταμιού (ΜΕΣΥΑ).

Κάποιοι ψήφισαν

Παρά την άρνηση του Ποταμιού, στελέχη και συλλογικότητες, όπως η εκσυγχρονιστική κίνηση «Μπροστά» του Παναγιώτη Βλάχου, που συμμετέχει στα όργανα του κόμματος, έδωσαν κανονικά το «παρών» στις εκλογές, ενώ και η εκτίμηση από πλευράς ΠΑΣΟΚ είναι ότι αρκετά μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που προέρχονται από το Ποτάμι, προσήλθαν τελικά στις κάλπες.

Συνολικά, εκλέχθηκαν πάνω από 1.000 άτομα στις Συντονιστικές Γραμματείες των 310 τοπικών οργανώσεων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε στο Λαύριο και φωτογραφήθηκε με αρκετά μέλη του νέου φορέα. Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ώρα δεν τραβάει το σχοινί στην αντιπαράθεση με τον Σταύρο Θεοδωράκη και αφήνει την ηγεσία του Ποταμιού να χρεωθεί τις ζημιές από το εν αναμονή πολιτικό διαζύγιο.

«Προχωράμε μπροστά και δεν υπάρχει τίποτα που να μας ανακόπτει την πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΒΗΜΑ), επικρίνοντας «λογικές εσωστρέφειας που μας κρατάνε δέσμιους και εν αναμονή».

Είναι δύσκολο να ξανακολλήσει το ραγισμένο γυαλί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραδέχτηκε, πάντως, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΑΠΕ). Ωστόσο, ζήτησε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενότητα και «να αφεθούν στην άκρη οι αλαζονικές συμπεριφορές».

Καμίνης ενωτικός

Ενωτικός εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ζήτησε «να αφήσουμε πίσω όσα μας χωρίζουν και να προχωρήσουμε μπροστά με όσα μας ενώνουν, που είναι και πολύ περισσότερα, δηλαδή η μακρά ιστορική, δημοκρατική και προοδευτική παράδοση της παράταξής μας».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία του Στινγκ στο Ηρώδειο την Παρασκευή το βράδυ, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες. Την Τρίτη στις 12.15, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα συναντηθεί με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, με βασικά ζητήματα στην ατζέντα το Μακεδονικό, την Τουρκία και το προσφυγικό. Το απόγευμα, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, μαζί με τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Μίλτο Κύρκο, και τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Φ. Γεννηματά θα μιλήσει, σήμερα το απόγευμα, σε ημερίδα με τίτλο «Βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη», στο Ινστιτούτο Γκέτε.