Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οριστική λύση κοινής αποδοχής στο πολυήμερο σίριαλ της διεξαγωγής των εκλογών στην Κεντροαριστερά έδωσε την Παρασκευή το απόγευμα η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας που συνεδρίασε υπό τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. 

Για την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων αποφασίστηκε να επιλεγούν ως πιο συμφέρουσες οι προσφορές των εταιρειών Wind, που θα καλύψει το hardware (υπολογιστές, tablets, laptops και σχετικό υλικό), και OTS για το software (λογισμικό). 

Το συνολικό κόστος θα κυμαίνεται περίπου στις 400.000 ευρώ, ενώ οι ημερομηνίες δεν θα αποκλίνουν κατά πολύ από τις αρχικά ορισθείσες, αφού αν χρειαστεί να υπάρξει αναβολή, θα είναι είτε για τα τέλη Νοεμβρίου είτε για τις αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο. 

Σε εκκρεμότητα παραμένει, αλλά χωρίς να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης, το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση, καθώς -όπως έχει επισημάνει ο κ. Αλιβιζάτος- απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των υποψηφίων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο Παντελής Αβραμίδης, εκπρόσωπος του Σταύρου Θεοδωράκη στην Επιτροπή, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σήμερα ολοκληρωμένη πρόταση που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. 

Στη νέα της συνεδρίαση, πιθανότατα μεθαύριο Τετάρτη, η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας θα επικυρώσει όλες τις παραπάνω αποφάσεις της. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, εξουσιοδοτήθηκαν οι κ. Αλιβιζάτος, Αναστασάκος και Σαϊτερλής να κάνουν τις τελικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες.

Ειδικότερα, για το online σύστημα της διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων επελέγη η συνδυαστική λύση συνεργασίας με δύο εταιρείες, Wind και OTS, έτσι ώστε να συμπιεστεί προς τα κάτω το κόστος και να μην υπερβεί τα όρια που είχαν τεθεί εξαρχής (περίπου 400.000 ευρώ), με βάση και τις εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία (100.000 άτομα με εισφορά 4 ευρώ ο καθένας).

Προηγουμένως, απορρίφθηκαν οι προσφορές των εταιρειών Singular Logic και Smart. 

Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες των εκλογών που είχαν αρχικά οριστεί για τις 5 και 12 Νοεμβρίου, η οριστικοποίησή τους θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τη Wind.

Κι αυτό γιατί η εν λόγω εταιρεία έχει ζητήσει περιθώριο 45 ημερών από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση, προκειμένου να παραδώσει το υλικό στην Επιτροπή. Συνεπώς, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να υπάρξει μια μικρή αναβολή των εκλογών, δύο ή το πολύ τριών εβδομάδων. 

Η Επιτροπή θα δείξει αυξημένη μέριμνα, καθώς συμφωνούν όλοι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, προκειμένου να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία οι Ελληνες του εξωτερικού.

Οπως αναφέρθηκε, οι απόδημοι Ελληνες μπορεί να συμμετάσχουν στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου (απαιτείται νομική διερεύνηση διότι δεν είναι κατοχυρωμένη στην Ελλάδα). Διαφορετικά, θα ψηφίσουν από τις πρεσβείες ή τα προξενεία στα οποία θα στηθούν κάλπες. 

Τέλος, ανακηρύχτηκαν επισήμως και οι 10 υποψηφιότητες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, έπειτα από την επαλήθευση των υπογραφών που είχαν κατατεθεί.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του συντονιστή Τύπου, με ορισμένα μέλη να προτείνουν τον Νίκο Μπίστη, μέλος της Επιτροπής. Ωστόσο, υπάρχει η σκέψη η εν λόγω θέση να καλυφθεί από γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος ενδεχομένως να συντονίσει και πιθανό debate μεταξύ των υποψηφίων.