«Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το προαπαιτούμενο και για την όποια ρύθμιση του χρέους και την όποια ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας κατά την τριήμερη περιοδεία του (Παρασκευή, Σάββατο και χθες) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Αναλυτικότερα, ο Δ. Κουτσούμπας την Παρασκευή μίλησε σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, το Σάββατο στο πάρκο Φαλήρου στην Καβάλα και χθες στη Χωριστή Δράμας και στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς των πόλεων που επισκέφθηκε
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στις ομιλίες του αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαπραγμάτευση για το χρέος, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι η «καθαρή λύση» που επιδιώκει η κυβέρνηση «είναι εκείνη η λύση που δεν θα δημιουργεί ή θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές».
Αρα ««καθαρή λύση» είναι ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο και τις επενδύσεις του, ό,τι συμφέρει τους καπιταλιστές και τα κέρδη τους». Εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός του ότι το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους είναι εθνικό ζήτημα ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Τα κόμματα της αστικής διαχείρισης είναι στρατευμένα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1ο Μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. το 2ο, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛΛ. το 3ο και πάει λέγοντας…
Διαχρονικά παρουσιάζουν ως εθνικούς τους ταξικούς στόχους της αστικής τάξης». Ταυτόχρονα δεν απέκλεισε να υπάρξει μια «συγκεκριμένη ρύθμιση για το χρέος, μέσω μιας επιμήκυνσης για παράδειγμα, με συμβιβασμό ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ» γιατί, όπως είπε, «η συζήτηση για το χρέος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικότερες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς». Στη βάση αυτή αναρωτήθηκε: «Για ποιον;
Ποιος θα ωφεληθεί από μια συμφωνία για το χρέος, από την ανάπτυξη; Θα παρθούν πίσω, δηλαδή, οι 600 μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί; Μήπως δεν θα υλοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν μόλις προχτές; Θα πάψει η επιτροπεία, που είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της Ε.Ε., έχουν-δεν έχουν μνημόνια; Φυσικά και όχι».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Δ. Κουτσούμπας αντέταξε την πρόταση του κόμματός του λέγοντας: «Το ΚΚΕ στρατευμένο στην υπόθεση της εργατικής τάξης θα επιμένει να προβάλλει ότι μοναδική φιλολαϊκή λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, που μπορεί να πραγματοποιηθεί, αρκεί ο ίδιος ο λαός να αποφασίσει να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας, να συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ».
