Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο μικροσκόπιό τους έβαλαν τα επιτελεία των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της Prorata για την «Εφ.Συν.», σύμφωνα με τα οποία οι προοπτικές του χώρου εμφανίζουν -υπό προϋποθέσεις- ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Την ίδια στιγμή κι ενώ οι διεργασίες για τον ενιαίο φορέα συνεχίζονται, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξαπέλυσαν ακόμη μία σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, με αιχμή τους ισχυρισμούς του περί ανάπτυξης την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε ύφεση… «Ολοι κατάλαβαν πως ο “βασιλιάς είναι γυμνός”», σχολίασε η Φ. Γεννηματά, ενώ με ειρωνική διάθεση ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο Twitter για την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο: «Μετά την επιτυχία που είχε ο κ. Τσίπρας με τα νταούλια, αυτοπροβιβάστηκε σε συνθέτη! Πάμε για το Ρέκβιεμ; Ή για την Ισπανική υποχώρηση;».

Αναφορικά πάντως με τη μέτρηση της Prorata, στο ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν δύο ειδών απόψεις: Ορισμένα στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία του κόμματος διαπίστωσαν δυναμική για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη λόγω «κατρακύλας» του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αμφισβήτησαν ευθέως τα στοιχεία αναφορικά με τα ποσοστά που θα λάμβανε η πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη, εφόσον συγκροτούνταν σε κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, κομματικοί παράγοντες που επιμένουν στην ανάγκη της περαιτέρω διεύρυνσης του σχήματος στέκονταν στο εύρημα σύμφωνα με το οποίο η ανασυγκρότηση του χώρου θα ήταν ευνοϊκότερη εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η κίνηση των τριών πρώην υπουργών δημιουργούσαν νέο κόμμα.

Με έκδηλη ικανοποίηση αλλά και έκπληξη υποδέχτηκαν τη δημοσκόπηση στην «Ωρα Αποφάσεων», καθώς -όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές στην «Εφ.Συν.»- το μήνυμα που στέλνουν οι ερωτηθέντες ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειές τους για έναν πραγματικά νέο φορέα που θα ενώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου. Τέλος, από το Ποτάμι υπογράμμισαν ότι εξαρχής μιλούσαν για ένα ενωτικό εγχείρημα όπως λέει το 22% των ερωτηθέντων και όχι για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το συνέδριο

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με το συνέδριο του Ιουνίου, το οποίο θα είναι πολιτικό-προγραμματικό και θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση των θέσεων του ομόσπονδου πολυκομματικού φορέα.

Το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής για τις αρχές του καλοκαιριού όπως και η διατήρηση της αρχηγίας από τη Φ. Γεννηματά είναι ζητήματα που έχουν ήδη διευθετηθεί κοινή συναινέσει. Αντιθέτως, σοβαρή εκκρεμότητα υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των συνέδρων, αφού έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση είτε να αναδειχθούν όλοι από τη βάση είτε να υπάρξουν ποσοστώσεις.