Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δεν συμφέρουν κανέναν αυτή τη στιγμή, δεν συμφέρουν τη χώρα, δεν συμφέρει την υπόθεση της αξιολόγησης, δεν συμφέρει ούτε την Ευρώπη».

Η χθεσινή δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη αποκρυσταλλώνει την άποψη του πρωθυπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης, γύρω από τη σεναριολογία που ξέσπασε εκ νέου σχετικά με το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να οδεύσει με πρόωρες εκλογές μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το επιτελείο του Μαξίμου έδειξε να αιφνιδιάζεται όταν εμφανίστηκαν δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, που ερμήνευαν την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με προανάκρουσμα εκλογών.

«Οι αναφορές του ήταν σαφείς: η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και χωρίς υποχωρήσεις αρχών», έλεγαν στελέχη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι «στην ομιλία του απλώς παρέθεσε το σενάριο στο οποίο επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα σχέδιο επιζήμιο, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκονται εκλογές».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θέτουν άλλωστε και μια ακόμα διάσταση στο σκεπτικό τους: «Ορισμένοι λένε ότι ο Τσίπρας θέλει να “αποδράσει”. Από τι; Τα μεγέθη της οικονομίας είναι πολύ ενθαρρυντικά και στέλνουν θετικά μηνύματα για την επόμενη χρονιά», λένε χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνουν ότι «εκλογές θα γίνουν το 2019».

Ο δε υπουργός Εσωτερικών, που συμμετέχει στον στενό πολιτικό πυρήνα της κυβέρνησης, έστρεψε τα βέλη του προς τη Ν.Δ.

«Εκείνος που αναπαράγει κατά καιρούς το αίτημα των εκλογών είναι ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας ότι η τακτική του «είναι μια καλή “συνταγή” για να καλύπτει την ένδεια επιχειρημάτων και συγκεκριμένων τοποθετήσεων απέναντι στα ζητήματα της αξιολόγησης».

«Αν θες να κρύψεις τον βασικό πυρήνα των προγραμματικών σου θέσεων, που είναι ταυτόσημες με τις λογικές των μνημονιακών προτάσεων, τότε μιλάς γενικά και αόριστα για εκλογές. Είναι αυτό που λέμε “στρίβειν διά του αρραβώνος”», πρόσθεσε.

Ταύτιση με τους ακραίους

Το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου παρακολουθούν άλλωστε με προσοχή τις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., θεωρώντας ότι η επιμονή τους να συντάσσονται με τους ακραίους δανειστές, γυρίζει «μπούμερανγκ» στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έβαλε κατά του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «σε ένα κρεσέντο νεοφιλευθερισμού, υπεραμύνθηκε της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, χαρακτηρίζοντας ως “ιδεοληψία και λαϊκισμό” την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν χάνει ευκαιρία για να ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε το κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παραθέσει τα παραπάνω σήμερα και αύριο, καθώς θα βρεθεί σήμερα στην Θράκη, πραγματοποιώντας την από εβδομάδες προγραμματισμένη επίσκεψή του. Στόχος του ταξιδιού είναι να εστιάσει στην ανάπτυξη, αλλά και στη στήριξη της τοπικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη, όπου θα επιθεωρήσει τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού της πόλης και τα έργα κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP).

Κατόπιν θα επισκεφθεί το χωριό της Ροδόπης Φιλλύρα, που έχει μουσουλμανικό πληθυσμό, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».

Η περιοδεία του στη Θράκη θα συνεχιστεί με σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς στην Κομοτηνή, με εγκαίνια 24ης Πανελλήνιας Εμπορικής Eκθεσης «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2016» στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ το βράδυ θα επιστρέψει στην Ξάνθη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, θα παραστεί σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με φορείς της πόλης στο Διοικητήριο (πρ. Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).