Τα κλιμάκια των δανειστών, που είναι επιφορτισμένα με τον δημοσιονομικό έλεγχο, εγείροντας θέμα απώλειας φορολογικών εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο να ενταχθούν μαζικά στον νέο νόμο χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλες ρυθμίσεις με τράπεζες και Δημόσιο
Στην εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών καταγραφόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεύτερη σοβαρή εμπλοκή των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η λεγόμενη «φορολογική τρόικα», δηλαδή τα κλιμάκια των πιστωτών που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά θέματα, τίναξε χθες στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εγείροντας θέμα απώλειας φορολογικών εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ αν προχωρήσει το σχέδιο για «κούρεμα» χρεών από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των δανειστών.
Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που υποστήριζε ότι οι συζητήσεις των υπουργών Ευκλ. Τσακαλώτου, Δ. Παπαδημητρίου και Γ. Σταθάκη «οδήγησαν σε ουσιαστική σύγκλιση», στην πραγματικότητα οι συζητήσεις διακόπηκαν χθες το απόγευμα, ενώ ακυρώθηκαν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού που επρόκειτο να ακολουθήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν ανοιχτές για διάστημα τουλάχιστον δύο-τριών εβδομάδων μέχρι να επανέλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών και θα συνεχιστούν αφού πρώτα η ελληνική πλευρά στείλει γραπτώς τα στοιχεία και τις αντιπροτάσεις που ζητήθηκαν από τους δανειστές.
Οι επιφυλάξεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κλιμάκια που είναι επιφορτισμένα με τον δημοσιονομικό έλεγχο εξέφρασαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ενταχθούν μαζικά στον νέο νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών με τις τράπεζες και το Δημόσιο.
Σήμερα εκτιμάται ότι μέσω διαφόρων ρυθμίσεων χρεών εισπράττονται ετησίως περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η ανησυχία των δανειστών έχει να κάνει με το αν οι ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι αισθητά πιο ευνοϊκές από τις υφιστάμενες και με πολλαπλάσιες μηνιαίες δόσεις (π.χ. 300-450 δόσεις αντί 100), που τελικά θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο ακόμη και αν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενταχθούν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα έχουν σταματήσει εντελώς να πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο.
Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να στείλει την ερχόμενη εβδομάδα αντιπρόταση με τις θέσεις της ώστε να πετύχει κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν πάντως πως η συγκεκριμένη εμπλοκή δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών έχει συμφωνηθεί επί της αρχής και απομένει η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών και η ψήφισή του ώς το τέλος του έτους.
Γεγονός είναι πάντως πως το τελικό σχέδιο του νόμου για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών θα είναι αισθητά αλλαγμένο σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ότι θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Ηδη στο τραπέζι υπάρχει πρόταση εκ μέρους των δανειστών να μπει «κόφτης» στα 50.000 ευρώ αναφορικά με τον ελάχιστο ετήσιο τζίρο που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση εξωδικαστικής διευθέτησης.
Σε αυτή την περίπτωση θα τεθούν εκτός διαδικασίας οι περισσότεροι από τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μεγάλο ποσοστό των 70.000 μικρών επιχειρήσεων.
Επικαιροποιημένο νέο κείμενο συμφωνίας έστειλαν οι δανειστές
Νέο κείμενο συμφωνίας (sMoU) με επικαιροποιημένα στοιχεία για την πρόοδο των συζητήσεων και τις αποκλίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται απέστειλαν χθες οι επικεφαλής των δανειστών στην κυβέρνηση.
Στη βάση αυτού του κειμένου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συναντήσεις χθες το βράδυ σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν προϋποθέσεις σύγκλισης επί συγκεκριμένων ανοιχτών θεμάτων πριν από την αναχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου σήμερα από την Αθήνα.
Από την Τρίτη και μέχρι το EWG της 28ης Νοεμβρίου και πιθανότατα μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.
