Το τελευταίο αντίο λένε σήμερα στον αγωνιστή και πανεπιστημιακό δάσκαλο Αλκη Ρήγο η οικογένειά του, οι φίλοι και οι σύντροφοί του, οι συνάδελφοι και οι μαθητές του, καθώς στις 12.30 μ.μ. στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η πολιτική κηδεία του.
Ο Αλκης Ρήγος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 5 Μαρτίου, σε ηλικία 80 ετών. Υπήρξε στέλεχος του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήµατος, ενώ ως πανεπιστημιακός είχε πάντα έντονη συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε μέλος της ΚΠΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά από το 1989 και στη συνέχεια ανένταχτος στο ίδιο ιδεολογικοπολιτικό ρεύµα, ενώ υπήρξε μέλος της Γραµµατείας του Συνασπισµού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από την ίδρυσή του. Επίσης διατέλεσε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και της συντακτικής ομάδας του εβδομαδιαίου ενθέτου «Αναγνώσεις» της «Αυγής της Κυριακής».
Ο Αλκης Ρήγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στην Πάντειο ΑΣΠΕ, όπου το 1987 έγινε διδάκτωρ ολοκληρώνοντας τη διατριβή του με θέμα «Κοινωνικές διαστάσεις της πολιτικής σκηνής στη Β’ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935)». Δίδασκε Πολιτική Επιστήμη, Ελληνική Πολιτική και Κοινωνικά Κινήματα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου από το 1975 ως επιστημονικός βοηθός και στη συνέχεια ως μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και καθηγητής. Τη διετία 2001-2003 εκλέχτηκε πρόεδρος του τμήματος και υπήρξε μέλος της Συγκλήτου του Πάντειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρός της τη διετία 2006-2008. Ο Αλκης Ρήγος ήταν επίσης επιστημονικός υπεύθυνος έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη διαπολιτισμική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου «Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος με έμφαση στα Κοινωνικά Δικαιώματα».
Ακόμη, διατέλεσε μέλος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και υπήρξε από τους θεμελιωτές του θεσμού των ανοικτών πανεπιστημίων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό και σε χώρους αναγκαστικής διαμονής πολιτών.
Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν: Η Β’ Ελληνική Δημοκρατία 1924-1935. Κοινωνικές διαστάσεις της πολιτικής σκηνής. Πρόλ. Νίκος Σβορώνος [Ιστορική Βιβλιοθήκη / Θεμέλιο] Αθήνα 1988. Προσεγγίσεις Νεοελληνικής Πολιτικής [Παπαζήσης] Αθήνα 1990. Τα Κρίσιμα Χρόνια, τόμ. α΄ 1922-1935. τόμ. β΄ 1935-1941 [Παπαζήσης] Αθήνα 1995. Πανεπιστήμιο. Ιδεολογικός ρόλος και λόγος. Από τον Μεσαίωνα στη Νεωτερικότητα [Παπαζήσης] Αθήνα 2000.
Συλλυπητήριο μήνυμα και από την ΕΕΠΕ
Με ανακοίνωσή της «Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) αποχαιρετά με θλίψη τον Αλκη Ρήγο, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, που είχε εκλεγεί επανειλημμένα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΠΕ σε διάφορες επιφανείς θέσεις, είχε συντονίσει πολλές δράσεις της ΕΕΠΕ και ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης. Ηταν ευρύτατα γνωστός στην κοινότητα των πολιτικών επιστημόνων για τις αναλύσεις του για την ελληνική πολιτική την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Μεταπολίτευσης και για τη συνδικαλιστική του δράση στο πανεπιστήμιο. Τα μέλη της ΕΕΠΕ θα θυμούνται τον Αλκη Ρήγο για τον συνδυασμό μαχητικότητας, προσήνειας και ευγένειας που τον διέκρινε ως πανεπιστημιακό και ως συνάδελφο. Η ΕΕΠΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του».
