Πληθαίνουν οι λίστες με στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό, καθώς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ήρθε μια νέα λίστα, αυτή τη φορά από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η λίστα παραχωρήθηκε δωρεάν στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για παροχή τεχνογνωσίας (νομοτεχνική υποστήριξη) από την πλευρά των φορολογικών αρχών του συγκεκριμένου κρατιδίου, το οποίο εθεωρείτο πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας αγόρασε ένα CD (το ένατο τα τελευταία χρόνια) με πληροφορίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής έναντι 5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των ύποπτων συναλλαγών ανερχόταν στα 70 δισ. ευρώ.
Τα «ελληνικά» στοιχεία, που αν δεν διασταυρωθούν με τα «πόθεν έσχες» από την οικονομική εισαγγελία και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου δεν συνιστούν από μόνα τους φοροδιαφυγή, αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη θετική έκβαση της συνεργασίας με το συγκεκριμένο κρατίδιο, οι βάσεις της οποίας πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη συνάντηση το καλοκαίρι στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας μεταξύ εμπειρογνωμόνων της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, με αντιπροσωπεία των φορολογικών αρχών του κρατιδίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς.
Τις προηγούμενες μέρες 12 άτομα από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας κατά της Διαφθοράς, ελεγκτές προερχόμενοι από το ΣΔΟΕ και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, επισκέφτηκαν το Ντίσελντορφ για να παραλάβουν τα στοιχεία για Ελληνες φοροφυγάδες, αλλά και εμπλεκόμενους σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εισαγγελέας συμμετείχε και στο κλιμάκιο που πήρε κατάθεση από τον Ερβέ Φαλσιανί στο Παρίσι στις 11 Σεπτεμβρίου για τα θέματα της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ, η οποία έφτασε ένα βήμα πριν από την παραγραφή.
Στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη λίστα, την ώρα που παρατηρείται δυσκολία στην αξιοποίηση των υπόλοιπων λιστών (Λαγκάρντ, Λίχτενσταϊν, ακινήτων Λονδίνου κ.ά.) λόγω και της δεδομένης υποστελέχωσης των μηχανισμών, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν την βεβαιότητά τους πως «αυτή τη φορά αυτή η λίστα δεν θα μείνει στα συρτάρια όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».
