• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.0°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.5°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 13.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.5°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.5°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  76%

Ο Θωμάς Γεράκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδού τα εικονικά τιμολόγια της Marc από την ΚΥΡΑ Α.Ε.

 • A-
 • A+
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις έλεγχοι τρέχουν από το 2020 εις βάρος της Marc από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων για τα εικονικά τιμολόγια της ΚΥΡΑ Α.Ε. ● Πολλά τα ερωτήματα για τους «μερικούς» ελέγχους του ΕΛ.ΚΕ. στην εταιρεία, που δεν είδαν το πόρισμα της ΑΑΔΕ ● Ζητούνται απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Θωμάς Γεράκης δεν απάντησε τελικά στα ερωτήματα που θέσαμε εκ νέου, χθες, αναφορικά με τις οικονομικές δοσοληψίες της δημοσκοπικής εταιρείας Marc, της οποίας ηγείται, με τις εταιρείες «Ιονία Τεχνική» και ΚΥΡΑ Α.Ε. Μένουμε, λοιπόν, στην αρχική του απάντηση, σύμφωνα με την οποία «οι αναφορές της εφημερίδας σας για ύπαρξη δήθεν εικονικών τιμολογίων είναι παντελώς αβάσιμες. Η Marc ουδέποτε εξέδωσε ούτε αποδέχθηκε εικονικά τιμολόγια».

Αλλά υπάρχει λόγος που ο κ. Γεράκης δεν απάντησε γι’ αυτές τις συναλλαγές, διότι γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως η Marc, ακόμη και σήμερα, τελεί υπό έλεγχο από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ, ως λήπτης εικονικών φορολογικών στοιχείων από την ΚΥΡΑ Α.Ε. Για να ακριβολογούμε, η ΥΕΔΔΕ έχει εκδώσει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις εντολές ελέγχου σε βάρος της Marc σχετικά με τα εικονικά τιμολόγια της ΚΥΡΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η πρώτη εντολή ελέγχου σε βάρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων εκδόθηκε από την ΥΕΔΔΕ Αττικής στις 5 Μαΐου 2020, η δεύτερη εντολή ελέγχου στις 7 Ιουλίου 2020 και η τρίτη εντολή ελέγχου στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. Αν και έχουν παρέλθει δύο και πλέον χρόνια από την έναρξη των ελέγχων, αυτοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι το ξέρουν καλύτερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΑΑΔΕ, στην οποία έχουμε ήδη απευθυνθεί για την υπόθεση.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, εκτός από τους ελέγχους της ΥΕΔΔΕ, στις 15 Οκτωβρίου 2020 και στις 4 Οκτωβρίου 2021 εντολές μερικού ελέγχου σε βάρος της Marc εξέδωσε και το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής). Αυτοί οι έλεγχοι αφορούσαν τις χρήσεις 2014 και 2015, που παραγράφονταν αντίστοιχα στο τέλος του 2020 και του 2021.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι, αν και εκείνη την περίοδο ήταν σε εκκρεμότητα οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής ολοκλήρωσε τους μερικούς ελέγχους στη Marc, χωρίς να βεβαιώσει πρόστιμα για τη χρήση του 2014. Συγκεκριμένα, ο ένας έλεγχος «ακυρώθηκε», ενώ οι άλλοι δύο αρχειοθετήθηκαν. Υπενθυμίζεται πως σε εκείνη τη χρήση είχε λάβει από την ΚΥΡΑ Α.Ε. εικονικά τιμολόγια ύψους 68.000 ευρώ. Και το ερώτημα είναι εάν τα πρόστιμα για την παραγραμμένη αυτή χρήση μπορούν πλέον να αναζητηθούν, από τη στιγμή που δεν βεβαιώθηκαν από τη φορολογική διοίκηση, ως όφειλε.

Το πόρισμα της ΑΑΔΕ

Οι έλεγχοι από την ΥΕΔΔΕ ενεργοποιήθηκαν μετά την έκδοση ενός πορίσματος των ελεγκτών της ΑΑΔΕ που είχε ως αντικείμενο την ΚΥΡΑ Α.Ε., η οποία φέρεται να είχε δημιουργήσει μια μικρή... βιομηχανία εικονικών τιμολογίων σε εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Marc. Πέραν του εικονικού τιμολογίου του 2014 των 68.000 ευρώ, υπάρχει άλλο ένα, στη χρήση του 2016, ύψους 6.150 ευρώ, που εκδόθηκε για λογαριασμό της «Μάρκετινγκ Ερευνα Επικοινωνία Α.Ε.».

Οπως φαίνεται, λοιπόν, από τα στοιχεία, δεν πρόκειται απλώς για μια υπόθεση για «κάποια τιμολόγια που πλήρωσε η συγκεκριμένη εταιρεία σε μια άλλη εταιρεία», όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμά μας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Απ’ το περιεχόμενο της απάντησής του «είναι κάποιες εταιρικές συναλλαγές, αλλά εν πάση περιπτώσει διάβασα την απάντηση (σ.σ. του κ. Γεράκη προς την εφημερίδα μας). Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο» έμοιαζε να συντάσσεται πλήρως με τον κ. Γεράκη. Αραγε, μετά το σημερινό δημοσίευμα, θα εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη ο κ. Οικονόμου;

Αλλά, όπως είπαμε, δεν είναι μόνο η ΚΥΡΑ Α.Ε. ο μοναδικός πονοκέφαλος της Marc. Είναι και η «Ιονία Τεχνική», η οποία φέρεται να εξέδωσε τουλάχιστον 29 εικονικά τιμολόγια προς τη Marc, το χρονικό διάστημα 2018-2020. Και αυτά τα έχει αρνηθεί ο κ. Γεράκης. Ελπίζουμε ότι ο έλεγχος που, όπως φαίνεται, ξεκινά εκ νέου από την ΑΑΔΕ στην εν λόγω εταιρεία θα τον βοηθήσει να θυμηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» ο κ. Γεράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι μας οι προμηθευτές αξιολογούνται από την ποιότητα της προσφερόμενης προς εμάς υπηρεσίας τους».

Του ζητήσαμε να μας φέρει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της «Ιονία Τεχνική», κ. Τσιονάρα. Δεν μας απάντησε. Μήπως γνωρίζει αν ο κ. Τσιονάρας είναι όντως διαθέσιμος για νέες συναλλαγές με τη Marc ή ακόμα με την Krikel (υπενθυμίζουμε ότι η «Ιονία Τεχνική» έκοβε εικονικά τιμολόγια και στην εταιρεία συμφερόντων Λαβράνου) ή μήπως βρίσκεται κάπου όπου δεν του προσφέρεται αυτή η δυνατότητα;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποβάθμιση του ρόλου της ΑΔΑΕ
Την υποβάθμιση του ελεγκτικού της ρόλου αναδεικνύει για άλλη μια φορά η Αρχή της Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών, με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία πριν από μερικές μέρες και δημοσιοποιήθηκε χθες.
Η υποβάθμιση του ρόλου της ΑΔΑΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δημοσκοπήσεις όπως... τιμολόγια;
Πόσο θεμιτό είναι για μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για σειρά εικονικών τιμολογίων, να δημοσιοποιεί έρευνες και να φαίνεται αξιόπιστη στο κοινό; Ο λόγος για την εταιρεία Marc...
Δημοσκοπήσεις όπως... τιμολόγια;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο φως τα στοιχεία για τον «κοριό» στον ΑΓΕΕΘΑ
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν από το «Documento» η παρακολούθηση του Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ «δεν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, αλλά με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τα οικονομικά του...
Στο φως τα στοιχεία για τον «κοριό» στον ΑΓΕΕΘΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας