• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 13.0°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.4°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.7°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%

Οι αποκαλύψεις για τη σχέση των επιχειρηματιών Λαβράνου και Μπίτζιου με την εταιρεία Krikel εκθέτουν και τη γαλάζια πλειοψηφία που απέφυγε να τους καλέσει στην εξεταστική για τις υποκλοπές

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 4 e-mails που καρφώνουν Λαβράνο και Μπίτζιο

 • A-
 • A+
Η ιστοσελίδα tvxs.gr αποκάλυψε χτες την αλληλογραφία των δύο επιχειρηματιών με τον Πολωνό δικηγόρο Στάνισλαβ Πέλτσαρ που προδίδει τη σχέση τους με την εταιρεία Krikel ● Εκθετος ο Σταμάτης Τρίμπαλης, που κατέθεσε ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Krikel στην εξεταστική.

Ο κλοιός για εκείνους που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σφίγγει, παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να τους προστατέψει. Η χθεσινή αποκάλυψη του tvxs.gr και του Στέλιου Κούλογλου, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως ο υπεύθυνος της εταιρείας Krikel παραπλάνησε την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά το θέμα, και η δημοσιοποίηση των μέιλ όπου φαίνεται η σχέση του δίδυμου των επιχειρηματιών Λαβράνου - Μπίτζιου με την Krikel, ήταν κάτι παραπάνω από υπαρκτή, αλλάζει τα δεδομένα και εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβερνητική πλειοψηφία της εξεταστικής που απέφευγε να καλέσει τα εν λόγω άτομα στις εργασίες της. Ας δούμε αναλυτικά πώς έχουν τα πράγματα:

Την προηγούμενη εβδομάδα, ενώπιον της εξεταστικής, κλήθηκε να καταθέσει εκ μέρους της εταιρείας Krikel ο μηχανικός Σταμάτης Τρίμπαλης, ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής της εταιρείας, την οποία, όπως είπε, αγόρασε από την αρχική της ιδιοκτήτρια Ελένη Κρητσωτάκη το 2017. Η εξαγορά έγινε μέσω μιας εταιρείας του κ. Τρίμπαλη με την ονομασία Eneross Holdings Limited. Σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η πώληση της Krikel από την Κρητσωτάκη στην εταιρεία του Τρίμπαλη έγινε στις 13 Οκτωβρίου του 2017.

Το tvxs.gr δημοσίευσε ωστόσο χθες μέιλ μεταξύ του Πολωνού δικηγόρου Στάνισλαβ Πέλτσαρ και του Φέλιξ Μπίτζιου με κοινοποίηση στον Γιάννη Λαβράνο. Ο κ. Πέλτσαρ είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος και διαχειριστής της Eneross –υπογράφοντας μάλιστα αργότερα σύμβαση της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο για το σύστημα Tetra– και στα μέιλ φαίνεται να ενημερώνει τον Μπίτζιο λίγες μέρες πριν κλείσει η συμφωνία για την Krikel. Πιο συγκεκριμένα:

■ Στις 3 Οκτωβρίου 2017 ο Μπίτζιος ενημερώνει τον Λαβράνο για μέιλ του Πέλτσαρ με το οποίο τους γνωστοποιούσε τα στοιχεία του διαβατηρίου του και τα στοιχεία της κυπριακής του έδρας. Στο εν λόγω μέιλ ο Πέλτσαρ ανέφερε ακόμη: «Ενημερώστε με εάν θα είστε διαθέσιμοι να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα όταν θα είναι καλύτερο για εσάς».

■ Σε δεύτερη επικοινωνία, στις 9 Οκτωβρίου 2017, ο Μπίτζιος στέλνει στον Λαβράνο δύο μέιλ του Πολωνού. Στο πρώτο, που κοινοποιείται στις 8.19 το πρωί, εμπεριέχονται το Lease Αgreement του Πολωνού δικηγόρου στην Κύπρο, το βιογραφικό του και τα στοιχεία του διαβατηρίου του. Το εν λόγω μέιλ συνοδεύεται με σχόλιο του Μπίτζιου προς τον Λαβράνο που αναφέρει σε Greeklish τη φράση «άμεση εξυπηρέτηση» (Amesi exipiretisi).

Στο δεύτερο μέιλ, που στέλνεται στις 15.11 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Λαβράνος ενημερώνεται από τον Μπίτζιο για το ελληνικό ΑΦΜ του Πολωνού. «Αγαπητέ Φέλιξ, επισυνάπτεται ο ελληνικός ΑΦΜ μου με τα ονόματα των γονιών μου. Χαιρετισμούς. Στάνισλαβ», αναφέρεται στο επίμαχο μέιλ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα τρία μέιλ που καταδεικνύουν τις σχέσεις Μπίτζιου - Λαβράνου και τη σχέση τους με την Krikel. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, υπάρχει ένα μέιλ μεταξύ του key account manager της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Avis προς τη γραμματέα του Φέλιξ Μπίτζιου, κυρία Κατσούδα. Το μέιλ της Avis στέλνεται στην εταιρεία «Krikel MON. IKE» και καταγράφει τις ευχαριστίες της εταιρείας που την επέλεξαν για μακροχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτου. Το μέιλ συνοδεύεται από σχετική προσφορά.

Οπως σημειώνει το tvxs, «η προσπάθεια απόκτησης εταιρικών οχημάτων από την AVIS αποδείχθηκε δύσκολη για την KRIKEL. Αυτό προκύπτει από mail που έστειλε στις 20 Ιουλίου 2018 ο Γιάννης Λαβράνος στον Φέλιξ Μπίτζιο (στις 4:18 το απόγευμα) και στο οποίο εμπεριέχεται συνομιλία του τεχνικού προϊσταμένου της KRIKEL (και στενού συνεργάτη του Λαβράνου από το 2014), Σωτήρη Ντάλα με τον προαναφερόμενο Key Account Manager της AVIS. Συγκεκριμένα, σε απάντηση mail που είχε στείλει ο Σωτήρης Ντάλας στο στέλεχος της AVIS στις 18 Ιουλίου 2018 και το οποίο ανέφερε “καλησπέρα. Υπάρχει κάποιο νεότερο? Χρειάζεστε κάτι άλλο από εμάς? Με εκτίμηση. Sotiris Dalas. Technical Director”, ο Key Account Manager της AVIS απαντούσε στις 20/7/2018 (12:55 μ.μ.) στον συνεργάτη του Λαβράνου τα εξής: “Κύριε Ντάλα καλησπέρα σας. Το αίτημα απορρίφθηκε από το credit. Τηλεφωνικά μου είχατε πει ότι θα μπορούσατε να προσκομίσετε εγγυητική τράπεζας; Κ.Α.”».

Συμπεράσματα και ερωτήματα

Από τα ανωτέρω προκύπτουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, και πιο συγκεκριμένα:

■ O κ. Τρίμπαλης κατά τη διάρκεια της εξέτασής του αρνήθηκε επανειλημμένα πως τόσο ο κ. Λαβράνος όσο και ο κ. Μπίτζιος είχαν την οποιαδήποτε σχέση με την Krikel. Από τα ανωτέρω μέιλ φαίνεται πως είχαν σχέση και ο κ. Τρίμπαλης μάλλον θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις επ’ αυτών. Υπενθυμίζεται ότι μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής έχει την ίδια αρμοδιότητα με ανακριτική και εισαγγελέα πλημμελειοδικών και η παραπλάνησή της ή κάποια ψευδής κατάθεση σε αυτήν μπορεί να επιφέρει συνέπειες.

■ O κ. Μπίτζιος στο εξώδικό του στην «Εφ.Συν.» στις 25 Αυγούστου ανέφερε ότι ουδέποτε είχε διατελέσει σύμβουλος της εταιρείας Krikel. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί, η Krikel υπέγραψε το 2018 σύμβαση με μια κυπριακή εταιρεία του Φέλιξ Μπίτζιου, τη Viniato Holdings Limited, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, έναντι αμοιβής 550.000 ευρώ. Μάλιστα στο άρθρο 11 της σύμβασης αυτής, ο κ. Μπίτζιος αναφέρεται ως «εκπρόσωπος του συμβούλου» (consultant representative), της Viniato δηλαδή. Πέραν αυτού, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και ο κ. Μπίτζιος πώς ακριβώς συνδέεται το όνομά του στα μέιλ Λαβράνου και Πέλτσαρ και τη σχέση τους με την Krikel.

Ο Πολωνός που αγαπάει τον Ομηρο

Mε πλούσιο βιογραφικό και με το όνομά του να περιλαμβάνεται στα Paradise Papers έρχεται από την Πολωνία ο Στάνισλαβ Πέλτσαρ. Ο 47χρονος δικηγόρος έχει ζήσει και εργαστεί στο Λονδίνο, στην Κύπρο και στη Μάλτα και το όνομά του, με μια απλή αναζήτηση στη λίστα των Paradise Papers, βρίσκεται σε διάφορες εταιρείες όπου φαίνεται πως κατέχει διαφορετικούς ρόλους. Ο κ. Πέλτσαρ έχει ιδιαίτερη αγάπη στον Οδυσσέα, σε σημείο που αναζητώντας στοιχεία γι’ αυτόν και όταν πέσαμε στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της εταιρείας ceetax.com (δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται σε φορολογικά θέματα με έδρα την Πράγα και τη Μάλτα), διαπιστώσαμε πως έχει αναρτήσει μια φωτογραφία του με περικεφαλαία της αρχαίας Ελλάδας. Ταυτόχρονα, το βιογραφικό του συνοδεύεται από στίχους της Οδύσσειας.

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις έφτασαν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη Σόφι ι ντι Βελντ, την ευρωβουλευτίνα που είναι μέλος της Επιτροπής Pega για τα παράνομα λογισμικά και τις παρακολουθήσεις, να κάνει λόγο για την ανάγκη να εξεταστούν οι επιχειρηματίες υπό το φως των νέων δεδομένων.

Μάλλον «μουδιασμένα» αντέδρασε από την πλευρά της η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να αναφέρει ότι «η εξεταστική επιτροπή, αλλά και η ελληνική Δικαιοσύνη διερευνούν εδώ και πάρα πολύ καιρό -και θα συνεχίσουν να διερευνούν- οτιδήποτε σχετίζεται με τα κακόβουλα λογισμικά» και να επαναλαμβάνει πως οι ελληνικές αρχές «δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι μύθοι του Αισώπου και η απάντηση Οικονόμου στις νέες αποκαλύψεις
Με τον πρωθυπουργό να αρνείται να απαντήσει μέχρι σήμερα στις επανειλημμένες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια επιχειρήματα περί «ατεκμηρίωτων...
Οι μύθοι του Αισώπου και η απάντηση Οικονόμου στις νέες αποκαλύψεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Ουδέν σχόλιον» από Οικονόμου για το δείπνο Σαμαρά-Καραμανλή
Προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης δύο πρώην πρωθυπουργών και δύο πρώην προέδρων της Ν.Δ. από το Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά αμήχανα.
«Ουδέν σχόλιον» από Οικονόμου για το δείπνο Σαμαρά-Καραμανλή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αντέχεται η δυσοσμία των υποκλοπών»
Ανεβάζει τους προεκλογικούς ρυθμούς του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά χθες από το κόμμα να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και να ενταθούν οι διαδικασίες ώστε πριν από τα Χριστούγεννα να είναι...
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αντέχεται η δυσοσμία των υποκλοπών»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και πέμπτη ερώτηση Τσίπρα για τις υποκλοπές
«Θα βρείτε το θάρρος να έρθετε στη Βουλή για να διαψεύσετε ότι παρακολουθούσατε την εισαγγελέα της ΕΥΠ, τον οικονομικό εισαγγελέα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.; Θα απευθυνθείτε στην ΑΔΑΕ και στους παρόχους για να...
Και πέμπτη ερώτηση Τσίπρα για τις υποκλοπές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από τον Βαξεβάνη περίμενε να ενημερωθεί για την παράκολούθησή του ο Γιάννης Οικονόμου
Έσπευσε να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα και επανέλαβε τις copy-το paste δικαιολογίες αναπαράγοντας ξανά το αποκαλυπτικά αντιφατικό αφήγημα της κυβέρνησης
Από τον Βαξεβάνη περίμενε να ενημερωθεί για την παράκολούθησή του ο Γιάννης Οικονόμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκάνδαλο υποκλοπών: Εξόφθαλμα ψέματα εν μέσω σφοδρών καταγγελιών κι αποκαλύψεων
Nέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για το πολύκροτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων
Σκάνδαλο υποκλοπών: Εξόφθαλμα ψέματα εν μέσω σφοδρών καταγγελιών κι αποκαλύψεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας