• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.0°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 24.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μείωση της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και η υπόθεση των παρακολουθήσεων

 • A-
 • A+
Ακρίβεια και παρακολουθήσεις μεταβάλλουν ελαφρώς την εικόνα του σκηνικού σε σχέση με τον Ιούλιο ● Οι πιεστικές για την κυβέρνηση συνθήκες αλλά και οι αδυναμίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά ● Για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ο «Σφυγμός» Σεπτεμβρίου, η τακτική μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata, μεταβάλλει ελαφρώς την εικόνα του σκηνικού που αποτυπώθηκε τον Ιούλιο κυρίως λόγω του κύματος της ακρίβειας και της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Στη μεγάλη εικόνα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Την ίδια στιγμή το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, χρωματιζόμενο από συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη δημοκρατία (54%). Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).

Παράλληλα το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν. Τέλος, για την πλειονότητα (70%) ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εν τούτοις η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας -και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον- μόνο μια μικρή μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων, εξηγώντας έτσι και τη μειωμένη επιδραστικότητά του στην εκλογική συμπεριφορά.

Πώς αξιολογούν όμως τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες; Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο 22%, ενώ αυτή που αφορά το έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.

Η χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ωστόσο εξηγείται και από το πώς προσλαμβάνουν οι ψηφοφόροι τον πολιτικό λόγο του κόμματος. Ενώ οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σχεδόν με καθολικό τρόπο χαρακτηρίζουν τον λόγο του κόμματος που υποστηρίζουν με θετικό τρόπο (τεχνοκρατικό, συστημικό, ρεαλιστικό, οραματικό), για μια μικρή αλλά ορατή μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο λόγος του δικού τους κόμματος είναι αόριστος, χωρίς έμπνευση και συστημικός. Και για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ενώ τα ευρήματα είναι ανάμικτα ως προς τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ. (δημαγωγικός, ξεπερασμένος, αλλά και τεκμηριωμένος και σύγχρονος), για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ο λόγος του κόμματος χαρακτηρίζεται από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σχεδόν με αποκλειστικό τρόπο ως αόριστος, ξεπερασμένος, χωρίς έμπνευση, δημαγωγικός και ανεφάρμοστος.

Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία -ιδανικά- θα πλαισιώνεται και από το ΜέΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. μοιάζουν πιο διχασμένοι από ποτέ: το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜέΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

Τέλος, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Συμπερασματικά, οι πιεστικές για την κυβέρνηση συνθήκες αλλά και οι αδυναμίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά. Η Ν.Δ. (30%) καταγράφει απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου λόγω των επιπτώσεων του κύματος της ακρίβειας, το οποίο σύμφωνα με την κοινή γνώμη δεν αντιμετωπίζεται με ικανοποιητικό τρόπο, αλλά και δευτερευόντως λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (25%), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. (11%) και το ΚΚΕ (5%) καταγράφουν οριακές απώλειες της τάξης του 0,5%, ενώ η δεξαμενή των αναποφάσιστων φουσκώνει διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέφτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται -προσώρας- προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

*Επικεφαλής Πολιτικών Ερευνών της Prorata

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «Εφημερίδα των Συντακτών» ΕΙΔΟΣ Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Ατομα άνω των 17 ετών ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Σύνολο επικράτειας ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1.010 άτομα ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ -5 Σεπτεμβρίου 2022 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΡΙΣΗΣ Μέγιστο τυπικό σφάλμα: +/- 3,1%

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: «Ζήτημα αρχής η αποκάλυψη της αλήθειας στο σκάνδαλο των υποκλοπών»
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε, μιλώντας στο topontiki.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, καταγγέλλοντας τη για καταπάτηση των κανόνων και για δράση «ως παρακρατικός μηχανισμός».
Ν. Ηλιόπουλος: «Ζήτημα αρχής η αποκάλυψη της αλήθειας στο σκάνδαλο των υποκλοπών»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για το βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ.
Ο Γ. Οικονόμου επανήλθε χθες στη γραμμή της... συμφωνίας μεταξύ Μητσοτάκη-Καραμανλή ● Συστηματική διακίνηση θεωριών συνωμοσίας για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης από εξωτερικούς εχθρούς
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για το βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Δεν ήξερε, δεν ρώτησε
Περισσότερα ερωτήματα και από αυτά που προκαλεί η προκλητική σιωπή του δημιουργούνται από τα μισόλογα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Δεν ήξερε, δεν ρώτησε
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Συνεχίζουν τη συγκάλυψη, υπόλογοι όσοι επικαλούνται το απόρρητο
Αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες όσοι επικαλούνται το απόρρητο για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και όχι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια.  
Τσίπρας: Συνεχίζουν τη συγκάλυψη, υπόλογοι όσοι επικαλούνται το απόρρητο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο κ. Μητσοτάκης ακούει τις συνομιλίες των πολιτικών αντιπάλων αντί για την απόγνωση της κοινωνίας»
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης είναι η μόνη ελπίδα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την περιοδεία του στη Βέροια.
«Ο κ. Μητσοτάκης ακούει τις συνομιλίες των πολιτικών αντιπάλων αντί για την απόγνωση της κοινωνίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας