• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.6°C
  5 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 32.1°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.9°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  5 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.2°C
  4 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.5°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  69%

Η πρώτη σελίδα από το έγγραφο που εξηγεί διεξοδικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι γιατροί για τον εμβολισμό στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΧΕΠΑ: «φέουδο» της Διοίκησης

 • A-
 • A+
Λίγο μετά τις αποκαλύψεις ότι για την εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης απαιτείται έγκριση της διοίκησης, η ΟΕΝΓΕ έφερε στο φως νέο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής του νοσοκομείου θα πρέπει να εγκρίνει και μια επείγουσα ιατρική πράξη, τον εμβολισμό. ● «Μια επείγουσα, σε πολλές περιπτώσεις, ιατρική πράξη που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής και της υγείας ενός ανθρώπου παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ένδειξης, αποτέλεσμα ιατρικής ανάγκης για τη ζωή ενός ασθενή», τονίζει η Ομοσπονδία ● «Με τα νέα έγγραφα φαίνεται ότι πάμε για απεμπόληση λειτουργιών του ΕΣΥ αντί για την ενίσχυσή του προς όφελος των ασθενών. Με πρόσχημα τη μείωση των εξόδων η διοίκηση σείει μια δαμόκλειο σπάθη και οδηγεί τους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης.

Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη ότι για την εισαγωγή των ασθενών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της Διοίκησης, νέο έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα χθες με το οποίο ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, θα πρέπει να εγκρίνει και μια επείγουσα τις περισσότερες φορές ιατρική πράξη, τον εμβολισμό.

Την πρώτη αποκάλυψη έκανε στις 22/3 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεοδώρα Αυγέρη και τα νεότερα δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία με ανακοίνωσή της σχολίαζε πως «μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι για να εμβολιστεί ένας ασθενής (π.χ. με ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου) στο μοναδικό κέντρο εμβολισμού στη Βόρεια Ελλάδα δεν αρκεί η ιατρική ένδειξη για τη ζωή του ασθενούς, δεν αρκεί η επικοινωνία του θεράποντος ιατρού με τον επεμβατικό ακτινολόγο, αλλά προστίθεται ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία: η έγκριση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, ο οποίος, σαν άλλος “Πάπας”, θα πρέπει να έχει δεχτεί γραπτό αίτημα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής και θα πρέπει να ενημερωθεί και για την ανάγκη διενέργειας της ιατρικής πράξης από τον Διευθυντή της Νευροχειρουργικής του “ΑΧΕΠΑ”, τον Διευθυντή του Ακτινολογικού του “ΑΧΕΠΑ” και τους επεμβατικούς νευροακτινολόγους. Μια επείγουσα, σε πολλές περιπτώσεις, ιατρική πράξη που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής και της υγείας ενός ανθρώπου παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ένδειξης, παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ανάγκης για τη ζωή ενός ασθενή. Γίνεται γρανάζι γραφειοκρατίας με τελική απόφαση όχι του θεράποντος νευροχειρουργού, όχι του επεμβατικού νευροακτινολόγου, αλλά του Διοικητή του “ΑΧΕΠΑ”».

Το θέμα πήρε διαστάσεις, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 να καταθέτει ερώτηση στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για το «ποιος θα είναι υπεύθυνος για την όποια επιδείνωση της υγείας ενός ασθενούς ή και τον θάνατο λόγω καθυστέρησης;» και «πώς γίνεται όταν ο ασθενής έχει χρήματα –με κόστος μεγαλύτερο των 20 χιλ. €– η αντίστοιχη ιατρική πράξη να πραγματοποιείται άμεσα στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, αλλά στο μόνο δημόσιο κέντρο εμβολισμού της Βόρειας Ελλάδας να καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας και αναμονής για την τελική απόφαση ενός Διοικητή; Είναι άλλα τα κριτήρια για τη διενέργεια του εμβολισμού στον ιδιωτικό τομέα και άλλα στον δημόσιο; Είναι άλλη η αξία της ανθρώπινης ζωής όταν έχει χρήματα και άλλη όταν είναι ανασφάλιστος, άνεργος, χαμηλόμισθος κ.λπ.;».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης σχολιάζει πως «με τα νέα έγγραφα φαίνεται ότι πάμε για απεμπόληση λειτουργιών του ΕΣΥ αντί για την ενίσχυσή του προς όφελος των ασθενών. Με πρόσχημα τη μείωση των εξόδων η διοίκηση σείει μια δαμόκλειο σπάθη και οδηγεί τους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα».

Σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις η κ. Αυγέρη παρατηρεί πως «φαίνεται ότι ο διοικητής του νοσοκομείου δεν αρκείται στα διευκρινιστικά έγγραφα της αρμόδιας 4ης ΥΠΕ. Ας μας πει επιτέλους ο υπουργός Υγείας, είναι γενική ντιρεκτίβα αυτή, είναι σύστημα και κανόνας ή θα αποπέμψει και τον ΥΠΕάρχη και τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ;». Η ΟΕΝΓΕ, πάλι, ρωτά, αν ο διοικητής εμπλέκεται, οπότε δεν αρκούν τα ιατρικά συμπεράσματα, «υπάρχει άλλο κριτήριο εκτός από την ιατρική ένδειξη και την ανάγκη αντιμετώπισης ενός ασθενή; Αν ναι, ποια είναι αυτά τα κριτήρια;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Άμεση επιστροφή στο ΕΣΥ ανεμβολίαστων υγειονομικών ζητούν με ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές ζητούν «να τεθούν άμεσα εντός ΕΣΥ και πάλι οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί με τα υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας που προβλέπονται, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη...
Άμεση επιστροφή στο ΕΣΥ ανεμβολίαστων υγειονομικών ζητούν με ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
ΥΓΕΙΑ
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
Η Θεσσαλονίκη, καζάνι που βράζει ● Ο αντίκτυπος των αναστολών εργασίας δεν έχει γίνει ακόμη ορατός ● Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
ΥΓΕΙΑ
Λάδι στη φωτιά από ανακοίνωση-εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ
Υποδεικνύει είσοδο στο νοσοκομείο των εργαζομένων μόνο από τρία σημεία και μετά από επίδειξη σχετικής κάρτας εμβολιασμού ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους όλων των νοσοκομείων της πόλης.
Λάδι στη φωτιά από ανακοίνωση-εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα «άκουσε» από τους γιατρούς
Επίσκεψη-αστραπή του πρωθυπουργού σε νοσοκομειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας ● Συναντήθηκε για πέντε λεπτά με υγειονομικούς στα Γιαννιτσά, οι οποίοι του εξέθεσαν τα ανυπέρβλητα προβλήματά τους και του...
Τα «άκουσε» από τους γιατρούς
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τσουρέκι τυλιγμένο σε ΕΔΕ
Οι διοικητές των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας μπορούν να αποστείλουν στον πρωθυπουργό δώρο το τσουρέκι τυλιγμένο με τις κόλλες της ΕΔΕ, στις οποίες προσπαθούν να τυλίξουν τους «ήρωες» υγειονομικούς των...
Τσουρέκι τυλιγμένο σε ΕΔΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας