Αντιφατικές και αντιδραστικές στο σύνολό τους, με σημαντικές ωστόσο εξαιρέσεις, είναι οι στάσεις και πεποιθήσεις του πληθυσμού στην Ελλάδα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καταγράφονται στο δεύτερο μέρος της μεγάλης έρενας 130 μεταβλητών του Ινστιτούτου Εteron και της Αbout People, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 (δείγμα 1.659 άτομα) και παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Ανάσα αισιοδοξίας για το μέλλον αποτελούν οι θέσεις των νέων της χώρας, που σε σημαντικό ποσοστό γυρίζουν την πλάτη τους σε οπισθοδρομικές και συντηρητικές απόψεις και δείχνουν πολύ πιο ανοικτοί στη συμπερίληψη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 72,2% των ηλικιών 17-24 χρόνων αντιτίθεται στην ισλαμοφοβία, το 52% αυτής της κατηγορίας δεν θεωρεί ότι οι μετανάστες αποτελούν «πρόβλημα» για τη χώρα, ενώ το 70% των νέων ενηλίκων υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτραπεί η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων.
Στον αντίποδα, μπορεί 7 στους 10 συμπολίτες μας να πιστεύουν ότι η διάκριση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση παραμένει σημαντική στην εποχή μας, όμως σχεδόν οι μισοί σε επίπεδο γενικού πληθυσμού θεωρούν ότι το Ισλάμ αποτελεί απειλή για τον πολιτισμό και τις αξίες της χώρας μας, το 63,2% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους ξένους, το 53,8% αναφέρει ότι η θρησκεία είναι σημαντική για τη ζωή του και σχεδόν το 60% διαφωνεί με τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών.
ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ: Ενδιαφέρον, έστω και αν μοιάζει αναμενόμενο, είναι ότι ενώ στα γενικά σύνολα καταγράφονται σαφώς πιο αντιδραστικές θέσεις σε διάφορα ερωτήματα, όσο μετακινούμαστε στις νεότερες ηλικίες, οι διαφοροποιήσεις είναι μεγάλες και φανερώνουν ένα χάσμα γενεών. Οσοι εντάσσονται στις ηλικίες 17-34, παρότι έχουν μεγαλώσει μέσα στην οικονομική κρίση, τα μνημόνια και την πανδημία, εμφανίζονται πολύ πιο προοδευτικοί από τις μεγαλύτερες ηλικίες.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με εντυπωσιακό ποσοστό (70%) η πλειονότητα εμφανίζεται δυσαρεστημένη λίγο ώς πολύ με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, ενώ η δυσαρέσκεια κορυφώνεται στους νέους 17-24 (82,5%) αλλά και σε όσους ανήκουν στην κατώτερη μεσαία τάξη (79,6%) και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα (88,6%). Η ταξική θέση του ερωτώμενου, η πολιτική αυτοτοποθέτηση, όπως και το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίληψης για τη δημοκρατία στη χώρα, για την οποία το 60,3% όσων βγάζουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα δηλώνουν πολύ ή μάλλον ικανοποιημένοι, σε αντίθεση με το μόλις 18,4% όσων παλεύουν με μισθό έως 500 ευρώ μηνιαίως.
Οσοι δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αριστερά, στην Κεντροαριστερά και στο Κέντρο εμφανίζονται πολύ πιο προβληματισμένοι για το επίπεδο της δημοκρατίας (88,4%, 82,3% και 76,7% αντίστοιχα) σε σχέση με όσους τοποθετούνται στην Κεντροδεξιά και στη Δεξιά (53,8 και 49,1 αντίστοιχα). Σημειώνεται πάντως πως το συγκεκριμένο ερώτημα είναι σχετικά ευρύ και ανοιχτό σε ερμηνείες, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη μόνο τους θεσμούς αλλά σίγουρα και το κομμάτι του κράτους δικαίου, ενώ ενδεχομένως υπάρχει και ένα πιο αντισυστημικό και ίσως απολίτικο κομμάτι που εκφράζεται στην έρευνα.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Γερές ρίζες σε όλο τον πληθυσμό, ακόμα και στη νεολαία, φαίνεται πως διατηρεί η θρησκεία στην Ελλάδα. Πάνω από τους μισούς (53,8%) θεωρούν πως η «θρησκεία είναι σημαντική για τη ζωή μου», με τις γυναίκες να έχουν τη μερίδα του λέοντος (57,5%) σε σχέση με τους άνδρες (49,8%). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υψηλά ποσοστά στις νέες/ους 17-24% (48,7%) των οποίων οι επιρροές είναι ακόμα μεγάλες από την οικογένεια και το σχολείο, με το ποσοστό να σημειώνει μικρή υποχώρηση στις ηλικίες 25-34 ετών.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Ιδιαιτέρως ανησυχητικές, αν και χρήζουν πολλαπλών ερμηνειών και ανάλυσης, είναι οι αντιμεταναστευτικές απόψεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν χαρακτηρίζεται από τις πιο μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών. Το 63,2% του πληθυσμού -και μάλιστα χωρίς σημαντικές αποκλίσεις ως προς την ταξική θέση και το εισόδημα- φαίνεται πως συμφωνεί λίγο έως πολύ με την αντιδραστική φράση «Αρκετά με τους μετανάστες! Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους ξένους». Πρόκειται βέβαια για ένα από τα ερωτήματα της έρευνας όπου διαφοροποιούνται οι απαντήσεις κάθετα σε σχέση με όσους τοποθετούνται στην Αριστερά (70,5% διαφωνεί) και στη Δεξιά (88,5% συμφωνεί).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας