• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  75%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντί τον αμίαντο, θέλουν να διώξουν την υπάλληλο

 • A-
 • A+
Ο εφιάλτης του αμιάντου σε κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ Πάτρας κινδυνεύει να γίνει προσωπικός για τη μηχανικό της επιχείρησης που απειλείται να εκδιωχθεί, επειδή δεν κάλυψε τις πλημμελείς εργασίες αποκατάστασης εργολάβου, για τις οποίες εκκρεμεί δίκη.

Ο αμίαντος, το επί δεκαετίες οικοδομικό υλικό, μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν αποδείχτηκε καταστροφικός για την υγεία. Στην περίπτωση όμως ενός κεντρικού κτιρίου των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) στην Πάτρα έγινε προσωπικός εφιάλτης και για τη μηχανικό της επιχείρησης, Αθηνά Σουγλέρη, η οποία απειλείται τώρα με απόλυση καθώς κατήγγειλε τις διαδικασίες κάλυψής του.

Η κ. Σουγλέρη εργάζεται στα ΕΛΤΑ δεκαέξι χρόνια, ενώ από το 2012 ζει στην Πάτρα έχοντας στην ευθύνη της και το συγκεκριμένο επταώροφο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται τεράστιος χώρος εξυπηρέτησης του κοινού αλλά, όπως αναφέρει η ίδια στην «Εφ.Συν.», οι υπόλοιποι όροφοι έχουν μείνει κενοί καθώς όσοι τους μίσθωναν έχουν αποχωρήσει, με εξαίρεση τον δεύτερο όροφο που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες των Ταχυδρομείων.

Σε αυτόν τον όροφο, το καλοκαίρι του 2018 και σε χρονικό διάστημα που η κ. Σουγλέρη βρισκόταν εκτός εργασίας, μπήκε εργολαβική εταιρεία με στόχο να καλύψει με διάφορα τεχνικά μέσα τον αμίαντο που βρίσκεται στους τοίχους. Υπενθυμίζεται ότι ο αμίαντος προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα στους πνεύμονες εφόσον κάποιος εισπνεύσει τις ίνες του, και για να συμβεί αυτό πρέπει οι πλάκες του να σπάσουν ή να τριφτούν τεχνητά ή λόγω φθοράς. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να μη διαταραχτεί ο αμίαντος και είτε να απομακρυνθεί με ειδικά μέτρα προφύλαξης είτε να καλυφθεί με τρόπο που να σφραγίζεται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και κινούνται άνθρωποι.

Οι εργασίες που έγιναν τότε καταγγέλθηκαν ως μη προβλεπόμενες, με αποτέλεσμα να παρέμβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που επέβαλαν πρόστιμα. Οι αρμόδιοι εργολάβοι κατηγορήθηκαν για μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών ασφάλειας στην υγεία, υποβάθμιση περιβάλλοντος και πρόκληση ρύπανσης. Οταν όμως έγινε η δίκη εναντίον τους στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών το 2020, το δικαστήριο τους αθώωσε.

Ομως, τον Απρίλιο του 2021, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και η υπόθεση είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό μεθαύριο Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου. Η αντεισαγγελέας εντοπίζει στην Εκθεση Αναίρεσης πλήθος «κενών» στην αρχική εκδίκαση καθώς «με αυτά που δέχθηκε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, δεν διέλαβε στην απόφασή του την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία είναι ελλιπής, ασαφής και αντιφατική».

«Ειδικά», συνεχίζει η κ. Σμυρλή, «δεν διέλαβε στο σκεπτικό της προσβαλλόμενης απόφασης την επιβαλλόμενη ειδικά και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, καθόσον δεν παρατίθενται με σαφήνεια και πληρότητα και χωρίς λογικά κενά όλα τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από το συγκεντρωμένο αποδεικτικό υλικό κατά τη διενεργηθείσα προανάκριση ως προς τις αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται ώστε να δικαιολογείται η αθωωτική κρίση αυτού».

Τα αποδεικτικά μέσα

Η αντεισαγγελέας κρίνει «ελλιπείς και ασαφείς τις παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης», «καθόσον δεν προκύπτει και μάλιστα με βεβαιότητα και κατά τρόπο αναμφίβολο ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε όλα τα αποδεικτικά μέσα και όχι μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή, ούτε ότι εκτίμησε το συνολικό περιεχόμενο καθενός αποδεικτικού μέσου προβαίνοντας σε συγκριτική στάθμιση και αξιολογική και λειτουργική συσχέτιση αυτού με το περιεχόμενο όλων των αποδεικτικών μέσων».

Αναφέρει επίσης ότι δεν συναξιολογήθηκαν έγγραφα τα οποία αφορούν έκθεση αυτοψίας και τις διαπιστώσεις του τρόπου πραγματοποίησης των εργασιών για την κάλυψη των αμιαντοπλακών και την εισήγηση επιβολής προστίμου στη διοίκηση των ΕΛΤΑ λόγω μη λήψης κάθε αναγκαίου και πρόσφορου μέτρου για την πρόληψη των εκπομπών αμιάντου στα υγρά και στερεά απόβλητα και γιατί δεν τηρήθηκε σχετικό βιβλίο μετρήσεων, όπως απαιτείται, στην πραγματοποίηση εργασιών χρησιμοποίησης αμιάντου.

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι ενώ είχε προγραμματιστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό κατά των εργολάβων, η διοίκηση των ΕΛΤΑ κάλεσε πριν από δύο εβδομάδες την Αθηνά Σουγλέρη σε ακρόαση σήμερα, 29 Νοεμβρίου, με το ερώτημα της απόλυσης για «αντιπειθαρχική και προκλητική συμπεριφορά» που προκάλεσε «σοβαρή ηθική βλάβη στην εταιρεία». Η ακρόαση αναβλήθηκε για λίγες μέρες καθώς εκκρεμεί η μεθαυριανή δίκη στην οποία έχει κληθεί να καταθέσει η κ. Σουγλέρη.

Στο υπόμνημά της περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εργασίες κάλυψης του αμιάντου. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων, αντί για κάλυψη με τσιμεντοσανίδες σε μεταλλικό πλαίσιο, χρησιμοποιήθηκαν, ως φθηνότερες, γυψοσανίδες που βιδώθηκαν στον αμίαντο, ενώ τα κενά καλύφθηκαν με σιλικόνη, με συνέπεια ο χώρος να γεμίσει με ίνες αμιάντου. Τελικώς, αντί του αμιάντου θα απομακρυνθεί η υπάλληλος;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ διατάξεων στο παρά πέντε
Μόνο 44 διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν σχέση με την πανδημία, ενώ προστέθηκαν «επείγουσες διατάξεις» που ανέβασαν το σύνολο σε 186 διατάξεις.
Μπαράζ διατάξεων στο παρά πέντε
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Χημικά
Ακόμα και έξω από το δικαστικό μέγαρο Καβάλας, όπου συγκεντρώθηκαν χθες οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων για να συμπαρασταθούν στους 17 συλληφθέντες συναδέλφους τους, τα ΜΑΤ έριξαν χημικά.
Χημικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οριστική έγκριση για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος
Αυτό που ενέκριναν οι Βρυξέλλες ήταν τα μέτρα κρατικής στήριξης προς την Ολυμπία Οδό, η οποία κατασκεύασε, συντηρεί και εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας-Κορίνθου-Πάτρας.
Οριστική έγκριση για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχρεωτικότητα με... big brother
Ανατριχιαστικά αναλυτική παρακολούθηση ιατρικών δεδομένων των πολιτών μέσα από τη δημιουργία πλατφόρμας που ανατέθηκε σε εταιρεία πληροφορικής
Υποχρεωτικότητα με... big brother
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜέΡΑ25: Να απορριφθούν οι αγωγές και η φίμωση πολιτών της Σύρου από την ΟΝΕΧ
Το κόμμα τονίζει πως «πρόκειται για μία καθαρά μαφιόζικη πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία που διαχειρίζεται το Νεώριο, αφού πρώτα της το ξεπούλησαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις πανηγυρίζοντας κιόλας με την...
ΜέΡΑ25: Να απορριφθούν οι αγωγές και η φίμωση πολιτών της Σύρου από την ΟΝΕΧ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας