ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Νόρα Ράλλη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας». Αυτά ήταν τα λόγια του στρατηγού Μπρούνο Οσβαλντ Μπρόγιερ, διοικητή του «Φρουρίου Κρήτη».

Και αυτά τα λόγια μάς θύμισε το Συμβούλιο για τις Γερμανικές Οφειλές, υπό την αιγίδα του οποίου γίνονται και φέτος οι εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, που οργανώνονται μαζί με την Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, τον Δήμο Βιάννου κ.ά. «Από τις 14-16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, 401 αγαπημένους μας γονείς, συγγενείς και συνεπαρχιώτες μας, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά μας σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκδηλώσεις μνήμης στη Βιάννο

Συνολικά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην επαρχία Βιάννου ανέρχονται σε 461» δηλώνουν οι απόγονοι των θυμάτων. Ειδική θέση στις φετινές εκδηλώσεις έχει η Βιαννίτισσα γυναίκα, «που δεν ήταν μία, αλλά χιλιάδες που έσφιξαν τα δόντια, φόρεσαν διά βίου το μαύρο τσεμπέρι, στερήθηκαν τις χαρές της ζωής, έπιασαν στα τρυφερά τους χέρια τη σκαλίδα και το κατσούνι, έζησαν με τις τραυματικές και βασανιστικές μνήμες του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, μα δεν επέτρεψαν να φωλιάσει το μίσος στην ψυχή τους και δεν ξέχασαν. Που πολλές τους δεν πρόλαβαν, καν, την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 17/9 στα Αμιρά Βιάννου (από τις 18.00) και συνεχίζουν το Σάββατο στο Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου (στις 19.00 με ομιλίες και στις 21.00 με συναυλία). Την Κυριακή το πρωί, η ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου, θα παραστεί στην επίσημη τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο (10.30) και τη Δευτέρα θα γίνει συναυλία στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο (21.00). Την Κυριακή 10/10, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης».