• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 21.3°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.9°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.4°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.6°C / 21.8°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  38%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε... αγρανάπαυση η διαφάνεια

 • A-
 • A+
Παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εξονυχιστικούς ελέγχους στην κατάχρηση πόρων από το Εθνικό Απόθεμα, έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει ότι, μέχρι και πριν από έναν μήνα, εισηγούνταν «κατ’ εξαίρεση» πληρωμές για μη επιλέξιμες άγονες εκτάσεις και «αγριελιές».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνεχίζεται ο αναβρασμός μεταξύ των παραγωγών για το θέμα της κατανομής των πόρων μέσω του Εθνικού Αποθέματος και άλλα φαινόμενα αδιαφάνειας που παρατηρούνται στον αγροτικό χώρο, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Ενώ δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις για την τελική κατανομή ποσών μέσω του Εθνικού Αποθέματος, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι που θα συγκεντρωθούν στις 4 Αυγούστου στον Τύρναβο μιλούν για σπασμωδικές αντιδράσεις του ΥΠΑΑΤ σε σχέση με τις αποκαλύψεις για δηλωθείσες εκτάσεις στη Βόρεια Μακεδονία και τη… Βόρεια Ηπειρο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμα και φέτος μοιράστηκαν εκατομμύρια για αμφισβητούμενες εκτάσεις σε καθεστώς αγρανάπαυσης και ελαιώνες (αγριελιές), σύμφωνα και με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ που φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.». Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε άλλη μία υπόθεση νοθείας στη φέτα, αυτή τη φορά στη Σουηδία, με διάφορους παραγωγικούς φορείς να υποστηρίζουν ότι οι ελληνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί πιάστηκαν ξανά στον ύπνο.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι καταλογίζουν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την αδυναμία μέχρι στιγμής προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων, αλλά και για τις «γενναιόδωρες» ενισχύσεις που έφτασαν σε μη παραγωγούς την ώρα που οι ίδιοι δοκιμάζονται. Οι καταγγελίες για το φαινόμενο δεν λένε να κοπάσουν, καθώς φαίνεται ότι στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ συνέχιζαν τη διανομή των επίμαχων χρηματικών ποσών μέχρι και την ύστατη ώρα. Κι ενώ υπήρχαν εντολές από το φθινόπωρο (6 Οκτωβρίου) για επιτόπιους ελέγχους σε απομακρυσμένες εκτάσεις στη Φλώρινα και την Καστοριά, όπου δεκάδες εισέπραξαν ποσά από το Εθνικό Απόθεμα για αγριελιές (!), αυτοί τουλάχιστον ώς τις 30 Ιουνίου δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Οι αγρότες της Φλώρινας και της Καστοριάς κατήγγειλαν ότι κανένας ελεγκτής του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμφανίστηκε για έλεγχο αυτών των περιπτώσεων. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή, κάτω από την πίεση της εισαγγελικής έρευνας που έχει ξεκινήσει, σχεδιάζονται έλεγχοι για να καλυφθεί το θέμα.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη, σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ παρόντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΑΓΣ Ενωση Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, μίλησε για την περίπτωση κατοίκου Αγίας Παρασκευής Αττικής που έλαβε 52.000 ευρώ (ενιαία ενίσχυση) από το Εθνικό Απόθεμα έχοντας «βοσκότοπο σε καλή κατάσταση». Στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνέχισαν τις διαδικασίες για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020 και μόνο όταν δημοσιεύματα έβαλαν σοβαρά ερωτήματα ο υπουργός έκανε προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης.

Τα επίμαχα έγγραφα

Αριστερά: Εσωτερικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 3.6.2021 (αρ. πρωτ. 33412) όπου περιγράφεται πίνακας με τις μη επιλέξιμες εκτάσεις. Οι ελαιώνες και η αγρανάπαυση με αμφίβολους ελέγχους προχώρησαν, κάτι που αντιστοιχεί σε πληρωμές περίπου 5 εκατ. ευρώ! Δεξιά: Εσωτερικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 7.6., που εισηγείται να προχωρήσουν οι πληρωμές σε εκτάσεις σε αγρανάπαυση (αμφιβόλου επιλεξιμότητας) όπως και σε ελαιώνες (αρ. πρωτ. 34166)

Σε έγγραφο από τις 3.6.2021 (αρ. πρωτ. 33412) υπάρχει αναλυτικός πίνακας με εκτάσεις 340.000 στρεμμάτων βοσκοτόπων γεμάτες βράχια και όπως αναφέρεται, «οι γεωργοί δηλώνουν καλλιέργειες σε βοσκοτοπικές ενότητες με μηδενικό συντελεστή επιλεξιμότητας σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα pro rata (pef=O). Οι εν λόγω εκτάσεις είναι βραχώδεις ή και άγονες που τα χαρακτηριστικά τους δεν αιτιολογούν την οποιαδήποτε καλλιέργεια». Συνεπώς, όλες αυτές οι εκτάσεις και τα 340.000 στρέμματα είναι μη επιλέξιμες για ενίσχυση καθώς και τη λήψη Ε.Α. ανεξαρτήτως δηλούμενης καλλιέργειας. Ξαφνικά, γίνονται επιλέξιμες κατ’ εξαίρεση οι δύο μεγάλες κατηγορίες, πιθανώς για να ικανοποιηθούν ορισμένες ομάδες που πιέζουν:

 1. Αγρανάπαυση 189.000 στρέμματα (με αμφιβόλων αποτελεσμάτων προσχηματικούς ελέγχους)
 2. Ελαιώνες-αγριελιές 52.000 στρέμματα (με αυθαίρετο τρόπο που πιθανώς αντιβαίνει τον κανονισμό)

Με το έγγραφο 34166/7.6.2021 που προκαλεί επιπλέον ερωτήματα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφασίζει την κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2020 σε εκτάσεις γεμάτες βράχια. Εκτάσεις που ο ίδιος ο Οργανισμός και οι υπηρεσίες του στα έγγραφά τους αναφέρουν ρητά ότι δεν είναι επιλέξιμες για να καταβληθούν ενισχύσεις. Αρκετοί αμφισβητούν τα στοιχεία για το απόθεμα, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερωτήσεις τους ζητούν στοιχεία ειδικά για τις αγριελιές. Οι αμφιβολίες ήταν κάτι παραπάνω από βάσιμες, αφού μόνο το απόθεμα που αντιστοιχεί στις δυο κατ’ εξαίρεση κατηγορίες προσεγγίζει τα 5,1 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάζεται έχοντας παραπληροφορήσει αγρότες και υπουργό να παραδεχτεί ότι το απόθεμα που μοιράστηκε στις 30.6.2021 δεν ήταν 2,45 εκατ. ευρώ, αλλά τριπλάσιο, δηλαδή 7,1 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφερε η ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουλίου, «είναι πρόδηλη η αποσιώπηση και αδιαφάνεια ως προς τα κριτήρια ελέγχου που χρησιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ την ίδια ώρα η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί της διανομής του Εθνικού Αποθέματος σε περιπτώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των αιτούντων με απομακρυσμένο ενοικιαζόμενο βοσκότοπο από την έδρα της εκμετάλλευσής τους. Αν δεν δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις προς τον αγροτικό κόσμο, σημαίνει πως θα επιβεβαιωθούν οι εύλογες υποψίες για διαπλοκή και στο βάθος «αγριελιές» στην πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, που τον ενημέρωσε πως άνθρωποι εκτός αγροτικού τομέα καταχρώνται το Εθνικό Απόθεμα, καταθέτοντάς του σειρά προτάσεων για την επίλυση του ζητήματος. Πέρα λοιπόν από το σχήμα λόγου για «το μαχαίρι στο κόκαλο», ο κ. Λιβανός θα πρέπει να αναζητήσει εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι μόνο τον μηχανισμό που επιτρέπει να εξελίσσονται αυτές οι αδιαφανείς διαδικασίες που έχουν καταγγελθεί στη Βουλή ακόμα και από τα τέλη του 2020, όταν και ο ίδιος ανέλαβε.

Ειδάλλως, οι επικοινωνιακές εξαγγελίες για κάθαρση θα μείνουν κενές περιεχομένου και ενδεχόμενη παρέμβαση ευρωπαϊκών οργάνων ή μελλοντικές προσφυγές σε επίπεδο Ε.Ε. από τους θιγέντες θα οδηγήσουν το ζήτημα σε άλλο στάδιο, προκαλώντας νέο κίνδυνο για τους πραγματικούς παραγωγούς που πιθανόν να στερηθούν περαιτέρω πολύτιμες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Τσίπρας:

«Προστασία πρωτογενούς παραγωγής απέναντι στη νοθεία»

Με αγροτικούς φορείς της Λέσβου συναντήθηκε τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, όπου τόνισε ότι χρειάζεται ένα συντονισμένο σχέδιο προστασίας της πρωτογενούς παραγωγής απέναντι στη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις.

Εχοντας μαζί του τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Σταύρο Αραχωβίτη, επισήμανε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται καθώς έχει ακριβύνει πολύ το κόστος παραγωγής, ιδίως οι τιμές στις ζωοτροφές, ενώ οι τιμές τόσο στο λάδι όσο και στο γάλα είναι πάρα πολύ χαμηλές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Ν.Δ. δεν έχει σαφές σχέδιο για τον αγροτικό χώρο κι αυτό το κενό προσπαθεί να το καλύψει με τη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. και με πελατειακές σχέσεις, συνεχίζοντας ένα αποτυχημένο μοντέλο που οδήγησε σε αδιέξοδα τον αγροτικό τομέα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή αγροτών για το Εθνικό Απόθεμα
Tο «δογμα Λιβανού» που θα περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους σε όλο τον αγροτικό τομέα με σκοπό να μπει τέλος στην ανομία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον απόηχο του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις...
Οργή αγροτών για το Εθνικό Απόθεμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλγόριθμοι διατροφικής υποκρισίας
Απειλή για τα ελληνικά -και όχι μόνο- παραδοσιακά προϊόντα αποτελεί το υπό συζήτηση αλγοριθμικό σύστημα αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε. Nutri-score, που είναι πιθανό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη -...
Αλγόριθμοι διατροφικής υποκρισίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψάχνουν τώρα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα»
Για «λαβράκια» που προέκυψαν μετά τους ελέγχους αρμοδίων κλιμακίων του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) έκαναν λόγο χθες, μέσω του κρατικού ΑΠΕ-ΜΠΕ,...
Ψάχνουν τώρα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάτη εκατομμυρίων με τις ενισχύσεις αγροτών!
Βράζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος με τα κυκλώματα που αποσπούν επιδοτήσεις, εμφανίζοντας ως μισθωμένα βοσκοτόπια δημόσιες εκτάσεις ● Οι καταγγελίες των αγροτών, η κυβερνητική ραθυμία και η...
Απάτη εκατομμυρίων με τις ενισχύσεις αγροτών!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αδιαφάνεια στις ενισχύσεις των αγροτών βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων κατατέθηκε από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρο Αραχωβίτη, την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Ολυμπία Τελιγιορίδου και 39 βουλευτές του...
Αδιαφάνεια στις ενισχύσεις των αγροτών βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια ανάσα από τη νέα ΚΑΠ οι «27»
Ενα μεγάλο βήμα για τη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγινε χθες έπειτα από την απόφαση των υπουργών Γεωργίας των κρατών-μελών, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.
Μια ανάσα από τη νέα ΚΑΠ οι «27»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας