• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.1°C / 24.7°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 23.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.4°C
  0 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  0 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.5°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 23.4°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο Σερρών

 • A-
 • A+
Εγγραφο του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας υπογεγραμμένο και από τον διοικητή του νοσοκομείου αναφέρει ότι στις 16/7 και στις 21/7 το νοσηλευτικό ίδρυμα θα λειτουργεί με αναισθησιολόγο σε εφημερία ετοιμότητας, ότι αυτές τις μέρες δεν θα πραγματοποιηθεί καμία χειρουργική επέμβαση, ενώ δεν θα δέχεται εισαγωγές ούτε η Μαιευτική Κλινική και οι ετοιμόγεννες θα παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία! Θα αντιμετωπίζονται μόνο περιστατικά στα οποία δεν θα υπάρχει χρόνος για ασφαλή διακομιδή ● «Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής τους που θέλουν νοσοκομεία - επιχειρήσεις», αναφέρει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών.

Eκτός ορίων ασφαλείας και με ορατούς κινδύνους για την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών βρίσκεται και επισήμως το νοσοκομείο Σερρών, με αναστολή χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και μη δυνάμενο να εξυπηρετήσει καν επίτοκες γυναίκες…

Είναι αποκαλυπτικό το έγγραφο –με αριθμό πρωτοκόλλου 11282/15-7-2021– του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, υπογεγραμμένο και από τον διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών, που παραδέχονται ότι το νοσοκομείο στις 16/7 και στις 21/7 θα λειτουργεί με αναισθησιολόγο σε εφημερία ετοιμότητας και ότι: «α) ο χειρουργικός τομέας δεν θα πραγματοποιεί καμία χειρουργική επέμβαση ούτε θα δέχεται εισαγωγή ασθενούς που πιθανόν χρήζει χειρουργικής επέμβασης, β) η Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική δεν θα δέχεται καμία εισαγωγή επιτόκου και θα παραπέμπεται σε όμορο νοσοκομείο, γ) οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης θα εξυπηρετούνται από τους ιατρούς της ΜΕΘ ή από τον εξειδικευμένο ιατρό του ΤΕΠ κ. {….}. Συμπερασματικά, θα αντιμετωπίζονται τα άκρως επείγοντα περιστατικά και ιδιαίτερα τα περιστατικά στα οποία δεν υπάρχει χρόνος για την ασφαλή διακομιδή τους σε όμορα νοσοκομεία»!!!

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ) σχολιάζει ότι «το ίδιο το κείμενο μας αφήνει άφωνους…» και ρωτάει:

«Ποιος θα κρίνει ποιο περιστατικό θα διακομιστεί; Οι ασθενείς είναι δυναμικά περιστατικά που η κατάσταση της υγείας του μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό. Τι γίνεται αν ένας ασθενής προσέλθει στο νοσοκομείο σε σταθερή κλινική εικόνα, δεν διακομιστεί και σε λίγες ώρες επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του σε μη αναστρέψιμο βαθμό; Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της διακομιδής; Τι θα γίνει αν ο ασθενής επιδεινωθεί στη διαδρομή; Πόσες διακομιδές μπορεί να στηρίξει το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ του Νομού Σερρών; Πόσοι γιατροί από τους λίγους της εφημερίας θα βρίσκονται στον δρόμο για διακομιδές; Οι γιατροί της ΜΕΘ εφημερεύουν για τη ΜΕΘ ή για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών; Αν έχουν ασθενείς στη ΜΕΘ ή δέχονται εισαγωγή περιστατικού, ποιος καλύπτει, εκείνες τις ώρες, τις διασωληνώσεις σε ΤΕΠ, Τμήματα, Κλινικές ή όπου αλλού προκύψει; Αν ο γιατρός της ΜΕΘ βρίσκεται στο ΤΕΠ και διασωληνώνει ασθενή, ποιος παρακολουθεί τους ασθενείς που δύναται να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και μπορεί να χρειαστούν άμεση υποστήριξη; Τι θα γίνει με τις γυναίκες που έρχονται για να γεννήσουν; Θα γίνεται φυσιολογικός τοκετός; Κι αν υπάρξει κάποια επιπλοκή; Αν διακομιστεί και αρχίσει ο τοκετός στη διαδρομή;».

H ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της ΕΝΙΣ, οι γιατροί διερωτώνται αν «θεωρείται προοδευτικό και σύγχρονο όλος αυτός ο μεσαίωνας στην Υγεία» και καταγγέλλουν ότι αυτές είναι οι συνέπειες «της πολιτικής τους, που θέλουν νοσοκομεία - επιχειρήσεις» όσο και «ενός συστήματος Υγείας ενταγμένου στους νόμους της αγοράς», κυρίως «της πολιτικής μιας κυβέρνησης που κουνάει το δάχτυλο σε υγειονομικούς και λαό, προσπαθώντας να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διάλυση του συστήματος Υγείας».

Η ΕΝΙΣ απαιτεί «να καλυφθεί το σύνολο των εφημεριών του Αναισθησιολογικού (και δεν εννοούμε από τους 2 γιατρούς που εφημερεύουν για πάνω από 10 εφημερίες το μήνα)» αλλά και «να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού και να πάψει η Διοίκηση και η ΥΠΕ να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα “δεν υπάρχουν γιατροί”».

Το πρόβλημα με τη δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχει καταγραφεί αναλυτικά σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Είδος υπό εξαφάνιση οι αναισθησιολόγοι στα νοσοκομεία της επαρχίας», 22.5.2021), με αφορμή διαγωνισμό της 3ης ΥΠΕ, όταν για πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας είχαν προκηρυχθεί 6 θέσεις, αλλά δεν υπήρξε ούτε ένας ενδιαφερόμενος!

Με ένα στόμα, οι μάχιμοι αναισθησιολόγοι με τους οποίους είχαμε τότε επικοινωνήσει είχαν πει ότι η λύση είναι «να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς για πρόσληψη στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία. Αλλωστε, τα 2.200 ευρώ καθαρές αποδοχές που πρόσφερε η κυβέρνηση στους ιδιώτες ιατρούς ως δέλεαρ για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία δείχνει τον δρόμο. Οταν την ίδια στιγμή ένας επιμελητής Β΄ έχει καθαρές βασικές αποδοχές 1.200 ευρώ, τι νομίζετε ότι σκέφτεται να κάνει; Βοηθήστε μας, να μάθει η κοινωνία το μέγεθος του προβλήματος και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία».

Φυσικά, οι εκκλήσεις τους έπεσαν στο κενό και τώρα η κυβέρνηση προβάρει ανοιχτά ως λύση το κλείσιμο νοσοκομείων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οταν φωνάζαμε για προσλήψεις, μας έλεγαν γραφικούς»
Μιλά στην «ΕφΣυν»: Ο Χρήστος Στεφανίδης, διευθυντής ΕΣΥ στην Παιδοχειρουργική Κλινική Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, μέλος δ.σ. Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του...
«Οταν φωνάζαμε για προσλήψεις, μας έλεγαν γραφικούς»
ΥΓΕΙΑ
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
Μόνο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, βλέπει μια «μικρή πίεση στα νοσοκομεία» και «διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ».
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΕΠΑ: «φέουδο» της Διοίκησης
Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη ότι για την εισαγωγή των ασθενών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της Διοίκησης, νέο έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα χθες με το οποίο ο διοικητής του...
ΑΧΕΠΑ: «φέουδο» της Διοίκησης
ΥΓΕΙΑ
Νοσηλείες με Ομικρον στη ΜΕΘ του «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», που θεωρείται από τα μικρά νοσοκομεία, έκλεισε με 20 εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ και άλλα 20 περιστατικά χαρακτηρίστηκαν...
Νοσηλείες με Ομικρον στη ΜΕΘ του «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
«Ποτάμι» ασθενών στα Επείγοντα
Για τις ΜΕΘ ούτε λόγος, αφού οι διασωληνωμένοι σε αίθουσες χειρουργείων, που έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, είναι δεκάδες.
«Ποτάμι» ασθενών στα Επείγοντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας