• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.2°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είδος υπό εξαφάνιση οι αναισθησιολόγοι στα νοσοκομεία της επαρχίας

 • A-
 • A+
Στην 3η ΥΠΕ για πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας είχαν προκηρυχθεί 6 θέσεις, αλλά δεν υπήρξε ούτε ένας ενδιαφερόμενος! ● Την ανάγκη παροχής κινήτρων επισημαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Δραματικές διαστάσεις για το σύνολο των επαρχιακών νοσοκομείων του ΕΣΥ –και με άμεσες συνέπειες για την ασφαλή λειτουργία τους τόσο στον παρόντα χρόνο όσο και στο πολύ κοντινό προσεχές διάστημα– λαμβάνει η έλλειψη γιατρών, ιδιαιτέρως της ειδικότητας των αναισθησιολόγων. Οσα συνέβησαν με αφορμή την προκήρυξη θέσεων για τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ είναι εξόχως αποκαλυπτικά, αφού για πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας είχαν προκηρυχθεί 6 θέσεις αλλά δεν υπήρξε ούτε ένας ενδιαφερόμενος!

Ματαίως συγκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Κρίσεων για τις θέσεις αναισθησιολόγων που προκήρυξε η 3η ΥΠΕ αφού για τις θέσεις επιμελητή Α΄ για τα Νοσοκομεία Βέροιας, Γρεβενών, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς δεν υπήρξε ούτε ένας υποψήφιος. Πρόκειται για μια δραματική στιγμή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς δεν είναι μόνο ότι διερχόμαστε τη στενωπό της πανδημίας, δεν είναι ότι επιβεβαιώνονται όλες οι δραματικές διαπιστώσεις για απορφανισμό του ΕΣΥ από προσωπικό πρώτης γραμμής, είναι που εξαφανίζεται ο ορίζοντας και επισημοποιείται η απουσία μέλλοντος. (Σημ.: στον ίδιο διαγωνισμό για 3 μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχαν προκηρυχθεί 4 θέσεις και εμφανίστηκαν 8 υποψήφιοι!).

Τα πράγματα δυστυχώς είναι κρίσιμα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη συνέχεια, αφού για τις δύο θέσεις Διευθυντών Αναισθησιολογίας των νοσοκομείων Βέροιας (έχει μείνει με έναν αναισθησιολόγο!) και Νάουσας, υποψήφιοι είναι ήδη υπηρετούντες στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας με αποτέλεσμα αφενός να ανακυκλώνονται οι ίδιοι ιατροί και αφετέρου να δημιουργούνται επιπλέον κενά στα ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. (Σημ.: Δυστυχώς, μόνο ως σήμα κινδύνου για το μέγεθος του παγόβουνου κάτω από την επιφάνεια, το οποίο τώρα αποκαλύπτεται πλήρως, μπορεί να ξαναδιαβαστεί το προ ολίγων ημερών ρεπορτάζ «Εφ.Συν.» 07.05.2021, «Επικίνδυνες ελλείψεις και... αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης»)

Η «Εφ.Συν.» μίλησε τις προηγούμενες μέρες με αρκετούς αναισθησιολόγους των νοσοκομείων της περιφέρειας και κατέγραψε τις διαπιστώσεις τους για τη δραματικότητα της κατάστασης και τις προτάσεις τους που φαίνεται να είναι κοινές, συγκλίνοντας σε μία και μοναδική λύση που μπορεί, ίσως, να περιορίσει το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή: «αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου».

Οπως μας εξηγεί αναισθησιολόγος της πρώτης γραμμής, «τα τελευταία χρόνια, από το 2012 και μετά, 15.000 ιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα και μετανάστευσαν προς χώρες βόρεια των Αλπεων. Μόνο στη Γερμανία μετανάστευσαν 6.000 ιατροί. Αιτία δεν ήταν μόνο το πάγωμα των προσλήψεων, 5 αποχωρήσεις - 1 πρόσληψη, και αυτό το μέτρο αφορούσε αποκλειστικά τους ειδικούς, για τους ειδικευόμενους οι θέσεις ήταν πάντα διαθέσιμες, αλλά λόγω της μείωσης των αποδοχών οι ιατροί δεν έδειχναν ενδιαφέρον να προσληφθούν στο ΕΣΥ και προτιμούσαν να αποκτήσουν ειδικότητα στο εξωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά τη συνταξιοδότηση συναδέλφων, βασικά τμήματα του νοσοκομείου μου να διαθέτουν π.χ. το Ακτινολογικό Τμήμα έναν μόνο ειδικό, το Παθολογικό Τμήμα δύο ειδικούς. Και σήμερα από τις 60 θέσεις ειδικευομένων, οι 40 είναι κενές».

«Τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», παρατηρεί άλλος, «είχαν πάλι σχέση με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φυσικά έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις κλίνες ΜΕΘ στα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Γερμανίας το ποσοστό των κλινών ΜΕΘ στον συνολικό αριθμό κλινών είναι 7% και στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία μεταξύ 4% και 5%. Ετσι, η χώρα αυτή για 475.000 κλίνες διαθέτει 23.700 κλίνες ΜΕΘ. Για την αναλογία στη χώρα μας καλύτερα να μη μιλήσουμε».

Ειδικά για το μισθολόγιο, άλλος γιατρός θυμίζει ότι «το 2012 είχαμε μείωση των αποδοχών μας κατά 42% και το 2017 άλλο ένα 10%. Με αποτέλεσμα σήμερα ο καθαρός βασικός μισθός ενός επιμελητή Α΄ να είναι 1.550 ευρώ και της προϊσταμένης, τριετούς εκπαίδευσης, επίσης 1.550 ευρώ. Ενας συντονιστής διευθυντής και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας έχει καθαρό βασικό μισθό 1.700 και επίδομα θέσης ευθύνης 150 ευρώ. Και η διευθύντρια Νοσηλευτικής, τριετούς εκπαίδευσης, έχει καθαρές βασικές αποδοχές 1.750 ευρώ και επίδομα θέσης ευθύνης 450 ευρώ. Οπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει πρόβλημα».

Με δυο λόγια, όπως σημειώνουν όλοι, η λύση είναι «να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς για πρόσληψη στο δημόσιο και ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία. Αλλωστε τα 2.200 ευρώ καθαρές αποδοχές που πρόσφερε η κυβέρνηση στους ιδιώτες ιατρούς ως δέλεαρ για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία δείχνει τον δρόμο. Οταν την ίδια στιγμή ένας επιμελητής Β΄ έχει καθαρές βασικές αποδοχές 1.200 ευρώ, τι νομίζετε ότι σκέφτεται να κάνει; Βοηθήστε μας να μάθει η κοινωνία το μέγεθος του προβλήματος και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γίνε αναισθησιολόγος με σεμινάριο!
Η έλλειψη αναισθησιολόγων σε τέσσερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας καλύπτεται με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που θα καλούνται να διασωληνώνουν έκτακτα περιστατικά, μετά από ένα γρήγορο σεμινάριο!
Γίνε αναισθησιολόγος με σεμινάριο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ηρωες» αντιμέτωποι με ΕΔΕ
Μηνύσεις και αγωγές αποζημιώσεων από συγγενείς θυμάτων της πανδημίας εναντίον γιατρών της πρώτης γραμμής ● Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νομού Πέλλας που σχεδιάζει να επισκεφτεί...
«Ηρωες» αντιμέτωποι με ΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι» στη χαλάρωση του lockdown από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης
Προειδοποιούν για ενδεχόμενο απώλειας ζωών από «παραμελημένες» ασθένειες, αν συνεχιστεί η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία Covid-19.
«Όχι» στη χαλάρωση του lockdown από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ακούν τις κραυγές αγωνίας, μόνο τα αγωνιστικά καλέσματα
Η Θεσσαλονίκη στενάζει υπό το ασύλληπτο βάρος του Covid-19 που συνεχίζει να επελαύνει στην πόλη, κι ενώ οι εκκλήσεις των γιατρών για ουσιαστική στήριξη πέφτουν στο κενό.
Δεν ακούν τις κραυγές αγωνίας, μόνο τα αγωνιστικά καλέσματα
ΥΓΕΙΑ
Πρώτα τα οφειλόμενα κι ύστερα το «κάτι παραπάνω»
Δεν πρόλαβε να αποσώσει τα διάγγελμά του σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άναψαν τα τηλέφωνα από θυμωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θεσσαλονίκης.
Πρώτα τα οφειλόμενα κι ύστερα το «κάτι παραπάνω»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
2.500 προσλήψεις γιατρών εντός του μήνα
Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των γιατρών και 2.500 προσλήψεις τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων, όπως...
2.500 προσλήψεις γιατρών εντός του μήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας