• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 20.1°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 15.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 10.1°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 18.5°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.7°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.6°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.5°C / 13.9°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 11.8°C / 17.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 20.3°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνες ελλείψεις και... αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης

 • A-
 • A+
Είκοσι ένας γιατροί έχουν αποχωρήσει από την αρχή της πανδημίας και αντικαταστάθηκαν από δύο! Είδος εν ανεπαρκεία και οι αναισθησιολόγοι. Ουδείς, πάντως, φαίνεται να ευαισθητοποιείται.

Δεν φτάνει η πανδημία που μαίνεται με αμείωτη ένταση στην Κοζάνη, δεν αρκούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, προστίθενται και οι χρόνιες κακοδαιμονίες και παθογένειες του συστήματος δημιουργώντας συνθήκες μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας σε βαθμό δυστυχώς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Οι ελλείψεις και οι… αρρυθμίες ιδίως στον τομέα των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Κοζάνης φέρνουν τους πάντες προ των ευθυνών τους καθώς ήδη βγαίνει μόνο το πρόγραμμα εφημεριών για 15 μέρες τον μήνα και προχθές μάλιστα κλήθηκε επειγόντως εντατικολόγος της ΜΕΘ Covid να διασωληνώσει 42χρονη που είχε υποστεί βαριά πνευμονική εμβολή και αναισθησιολόγος δεν υπήρχε στο νοσοκομείο. Η ασθενής σώθηκε ευτυχώς, ωστόσο κανένας δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν αν το περιστατικό αφορούσε παιδί για το οποίο θα απαιτούνταν ειδικές γνώσεις αναισθησιολόγου.

Η εικόνα των προηγούμενων ημερών στο «Μαμάτσειο» μαρτυρεί την ένταση με την οποία η Κοζάνη πλήττεται από την πανδημία. Ο ρυθμός των εισαγωγών παραμένει σταθερός –όπως λένε οι γιατροί, ευτυχώς δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση– και στις δύο κλινικές Covid υπάρχουν 55 ασθενείς (23 ύποπτα περιστατικά και 32 επιβεβαιωμένα).

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου, που δημιουργήθηκε μεσούσης της πανδημίας, έχει συνολικά πέντε κλίνες με δυνατότητα για άλλες τέσσερις αν υπήρχαν αναισθησιολόγοι. Χθες υπήρχαν 4 διασωληνωμένοι ασθενείς ενώ στην αρχή της εβδομάδας ένας ασθενής κατέληξε.

Στη ΜΕΘ εργάζονται έξι γιατροί (δύο εντατικολόγοι, δύο καρδιολόγοι αποσπασμένοι από την καρδιολογική κλινική, μία αναισθησιολόγος και ένας εθελοντής χειρουργός που προσήλθε να στηρίξει το εγχείρημα και το στήριξε, αλλά αναμένεται τον επόμενο μήνα να φύγει). Ας σημειωθεί ότι η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» είναι μια πονεμένη ιστορία με παρελθόν, αφού και ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου προέκρινε ΜΑΦ και όχι ΜΕΘ, αλλά ήρθε η πανδημία και κατέστησε τη λειτουργία της Μονάδας εκ των ων ουκ άνευ.

Το νοσοκομείο έχει υποστεί μεγάλες «απώλειες» σε ιατρικό προσωπικό από την έναρξη της πανδημίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ αποχώρησαν 21 γιατροί και αντικαταστάθηκαν μόνο οι… 2! Από τους 21 αποχωρήσαντες εξαιτίας της κακής διαχείρισης, του φόρτου εργασίας και της συνεπαγόμενης εξουθένωσης, έφυγαν με τον έναν ή άλλο τρόπο 3 παθολόγοι, 2 γιατροί από τα ΤΕΠ, 1 καρδιολόγος, 1 γαστρεντερολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ΩΡΛ και 3 ορθοπεδικοί που ήταν επικουρικοί και δεν μονιμοποιήθηκαν ποτέ. Οι υπόλοιποι βγήκαν στη σύνταξη.

Ειδικότερα, με τη δημιουργία της ΜΕΘ οι ανάγκες για αναισθησιολόγους αυξήθηκαν. Από τους 4 αναισθησιολόγους που είχε το νοσοκομείο, ένας ύστερα από δύο συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες βγήκε στη σύνταξη. Αλλος ένας πρόκειται να μετακινηθεί σε έναν μήνα από σήμερα. Και μία γιατρός έχει μετακινηθεί ήδη στη ΜΕΘ του «Μαμάτσειου».

Οπως χαρακτηριστικά είπαν γιατροί του νοσοκομείου στην «Εφ.Συν.», η κατάσταση σήμερα «σαφώς συντηρεί κινδύνους για τη ζωή των ασθενών, αφού το πρόγραμμα είναι ακάλυπτο από αναισθησιολόγους, πέραν των εφημεριών που κάνουν οι δύο εναπομείναντες στο αναισθησιολογικό και την ενδεχόμενη κάλυψη από την αναισθησιολόγο της ΜΕΘ, η οποία όμως για να καλύψει περιστατικό πρέπει να βγει και να αφήσει ακάλυπτη τη ΜΕΘ».

Προσθέστε σε όλα αυτά και την κακοδαιμονία, διότι πώς να περιγράψουμε επιεικέστερα αυτό που είχε καταγγελθεί -χωρίς διάψευση- στον τοπικό Τύπο («Πρωινός Λόγος», 11.12.20) ότι «τρεις από τους τέσσερις αναισθησιολόγους του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης ζητούν άδεια εν μέσω πανδημίας αφήνοντας ακάλυπτο το νοσοκομείο τα Χριστούγεννα. Ενας εξ αυτών δηλώνει ευπαθή ομάδα και ακόμη δύο θέλουν αναρρωτική. Ολως περιέργως αρρώστησαν και οι τρεις ταυτόχρονα την πρώτη μέρα της επίσημης λειτουργίας της ΜΕΘ». Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, το φαινόμενο αυτό να επαναλήφθηκε και το 2021.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τα ζητήματα που προκύπτουν –και τι άλλο να πει άραγε κανείς όταν τίθενται ζητήματα ζωής;– είναι φυσικά σε γνώση της διοίκησης του υπουργείου Υγείας (τα έχουν ακούσει διά ζώσης), της 3ης ΥΠΕ, της διοίκησης του νοσοκομείου, ακόμη και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Οι γιατροί καταγγέλλουν ελλιπή ιχνηλάτηση πίσω από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων
Ανησυχούν πάρα πολύ, ζητούν από τους πολίτες κουράγιο για... λίγες εβδομάδες (!) και έχουν σχέδιο το οποίο είναι η... αυστηρότερη εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδίου(;). Αυτά ακριβώς είπε ο υπουργός Προστασίας...
Οι γιατροί καταγγέλλουν ελλιπή ιχνηλάτηση πίσω από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
Η Θεσσαλονίκη, καζάνι που βράζει ● Ο αντίκτυπος των αναστολών εργασίας δεν έχει γίνει ακόμη ορατός ● Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
ΥΓΕΙΑ
Λάδι στη φωτιά από ανακοίνωση-εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ
Υποδεικνύει είσοδο στο νοσοκομείο των εργαζομένων μόνο από τρία σημεία και μετά από επίδειξη σχετικής κάρτας εμβολιασμού ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους όλων των νοσοκομείων της πόλης.
Λάδι στη φωτιά από ανακοίνωση-εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας