• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 20.5°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.2°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.2°C
  1 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 16.1°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 12.8°C / 19.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 20.8°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 18.2°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γραβάτες, ιεράρχες, Ομογένεια, τουρισμός και υπογεννητικότητα

 • A-
 • A+
Πριν ακόμα ξεκινήσει αποδομήθηκε το φιλόδοξο πρότζεκτ ● Μέχρι και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήριζε «απαράδεκτα και αναχρονιστικά» τα μηνύματα του σχετικού βίντεο της παρουσίασης ● Ηχηρή απόσυρση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ που ήταν χορηγοί επικοινωνίας, ενώ το γαϊτανάκι των αποχωρήσεων συνεχίστηκε από την υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, ομιλητές, αλλά και καλλιτέχνες που είχαν κληθεί να συνδράμουν.

Πριν ακόμα ξεκινήσει έχει ουσιαστικά αν όχι και τυπικά τιναχτεί στον αέρα το φιλόδοξο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Ορια και Επιλογές». Οι σφοδρές αντιδράσεις από το τόξο των ανθρώπων που σέβονται τα δικαιώματα της γυναίκας μετά την ανάρτηση του διαφημιστικού σποτ, αλλά κυρίως μετά την περιήγηση στον ειδικό ιστότοπο παρουσίασης του συνεδρίου, έτρεψαν τους διοργανωτές σε άτακτη υποχώρηση. Αρχικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της Προεδρίας από το συνέδριο.

Αλλωστε η ΠτΔ, που ως δικαστικός αλλά και ως ΠτΔ έχει αποδείξει την ευαισθησία της για την προστασία του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι βέβαιο ότι εάν είχε κληθεί να μιλήσει οι απόψεις της καθόλου δεν θα άρεσαν στους διοργανωτές τού εξόφθαλμα φορτισμένου ιδεολογικά, πολιτικά αλλά και σημειολογικά συνεδρίου. Με tweet ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως δεν είχε αποδεχθεί την αρχική πρόσκληση και χαρακτήριζε «απαράδεκτα και αναχρονιστικά» τα μηνύματα του σχετικού βίντεο του συνεδρίου.

Ακολούθησε η ηχηρή απόσυρση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ: «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου». Από κοντά και η απόσυρση της υφυπουργού Εργασίας Μαρίας Συρεγγέλα, ομιλητών αλλά και καλλιτεχνών που είχαν κληθεί να συνδράμουν. Με μεγάλη καθυστέρηση οι διοργανωτές δηλώνοντας έκπληκτοι έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι στις προθέσεις τους δεν είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων αλλά οι επιστημονικές προσεγγίσεις για τις επιπτώσεις της ηλικίας στη γονιμοποίηση. Μάλιστα ένας από τους βασικούς συντελεστές του συνεδρίου μιλώντας χθες το πρωί σε κυβερνητικό μέσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί εντελώς το συνέδριο.

Η ταυτότητα του συνεδρίου

Ηδη από τον τίτλο, τη θλιβερή επικοινωνιακή παρουσίαση, τις συμμετοχές, τη θεματολογία και τους στόχους γίνεται σαφές το ιδεολογικό/πολιτικό περιεχόμενο και προδιαγράφεται ένα συνέδριο που θα ξεφύγει πολύ από τα νέα επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα. Τα δεδομένα που θα βοηθούσαν καλύτερα και με λιγότερη ταλαιπωρία να αποκτήσουν παιδί όταν το θελήσουν όσες γυναίκες αλλά και άνδρες πασχίζουν να ξεπεράσουν τα όποια παθολογικά ή ψυχολογικά εμπόδια. Μέσα στον τελευταίο ορυμαγδό νομοθετημάτων που περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα στην εργασία αλλά ειδικά και τα δικαιώματα της γυναίκας/μητέρας στον διαλυμένο γάμο, στο συνέδριο για τη γονιμότητα κυριαρχούν το ράσο, η γραβάτα και -πολύ φοβούμαστε- ο θρήνος του «αγέννητου παιδιού».

Τέσσερα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και οι τέσσερις άνδρες. Η πλήρης αναλογία ανδρών-γυναικών στις συμμετοχές είναι κατώτερη ακόμα και από τις ποσοστώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην επιστημονική επιτροπή θα συμμετάσχουν 50 άντρες έναντι 12 γυναικών. Η πρόσκληση, αποκαλυπτική: «Εξειδικευμένοι στην ανθρώπινη αναπαραγωγή μαιευτήρες γυναικολόγοι των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θράκης, Θεσσαλίας και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής των Αθηνών, συνεργάστηκαν στη συλλογική αυτή προσπάθεια διεπιστημονικής συνεργασίας και σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα».

Θα είχε ενδιαφέρον να τεθεί στους άξιους αυτούς επιστήμονες και το ερώτημα γιατί προτρέπουν τις πελάτισσές τους σε τόσο υπερβολικά ποσοστά να γεννούν με καισαρικές. Η πρόσκληση συνεχίζει με την καραμέλα της υπογεννητικότητας που έμμεσα ή και άμεσα απορρίπτει τις πολλές δυνατότητες δημιουργίας ενεργού και παραγωγικού πληθυσμού αν η κάθε χώρα αποδεχτεί και ενσωματώσει τους αλλοδαπούς υπηκόους της, πέρα φυσικά από το καθήκον της πολιτείας να εφοδιάζει τις μητέρες και τις γυναίκες που εργάζονται με όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσουν να αποφασίσουν να κάνουν παιδιά. Μετά τα νέα εργασιακά δεδομένα, την έλλειψη μονάδων φροντίδας και πρόσβασης αλλά και τη γενικευμένη ανασφάλεια, πώς άραγε θα αφομοιώσουν το «χαρμόσυνο μήνυμα» οι γυναίκες στην Ελλάδα;

«Στόχος του συνεδρίου είναι να υπογραμμίσουμε την αξία και τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα της γονιμότητας, να παρουσιάσουμε τη σημερινή εικόνα, η οποία ξεκάθαρα αναδεικνύει ότι η υπογεννητικότητα μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, και ο βασικός λόγος που τη χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα της γονιμότητας». Η έλλειψη γνώσης είναι άραγε το εμπόδιο ή π.χ. η έλλειψη παιδικών σταθμών και τα εξαντλητικά ωράρια απλήρωτης εργασίας;

Λίγο παρακάτω η πρόσκληση θυμίζει καθαρά τα κινήματα tea party που δυστυχώς υιοθετήθηκαν και από πολλές αυταρχικές ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα την επαναφορά από το παράθυρο του λυμένου θέματος της αυτοδιάθεσης κάθε γυναίκας και του δικαιώματός της στην άμβλωση. «Θα γίνει, επίσης, παρουσίαση των στρατηγικών που πρέπει να διαμορφωθούν τόσο σε ιατρικό όσο και σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, ώστε όλοι από κοινού να υποστηρίξουμε την προαγωγή της γνώσης στα θέματα της γονιμότητας, ο καθένας με τη δυναμική του και την ιδιαίτερη θέση του στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα και κοινωνικά στρώματα, ακούγοντας επιστήμονες και πανεπιστημιακούς δασκάλους από το νομικό, δημοσιογραφικό και πολιτειακό σύστημα της χώρας μας, αλλά κι εκπροσώπους της Εκκλησίας μας, πεφωτισμένους ιεράρχες»! Οι πεφωτισμένοι ιεράρχες, απαραίτητο προφανώς συστατικό ενός επιστημονικού και ευλογημένου συνεδρίου που θέλει να δημιουργήσει ρεύμα κατά της υπογεννητικότητας και περισσότερο φόβο για την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το χαρούμενο μήνυμα προκαλεί ανατριχίλα: «Η πολιτεία και οι φορείς της θα μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα προς όλους ότι η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας είναι η χαρά της ζωής, η αντιρρόπηση της υπογεννητικότητας, η δημοσιονομική εξασφάλιση ενός κράτους προοπτικής που δεν φθίνει αλλά ακμάζει, που δεν “γερνάει” αλλά σφύζει από δημιουργία και ανάπτυξη».

Και δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει εδώ και η λαμπρή χρονιά των 200 χρόνων από το 1821 σαν άλλο ένα αξεσουάρ του φιλόδοξου συνεδρίου έτσι ώστε να είναι καθαρή σε όλους η ανάγκη αναπαραγωγής του έθνους. Υπό την αιγίδα λοιπόν «της περιφέρειας, του υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του ΕΟΤ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τη στήριξη του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ» θα συνεδριάσουν συμπτωματικά πλάι στη λίμνη όπου πνίγηκε η κυρα-Φροσύνη οι πολέμιοι της υπογεννητικότητας και ανάμεσά τους οι υπέρμαχοι της πάση θυσία διατήρησης της «καθαρόαιμης» ελληνικής ράτσας.

Παρουσιάζουμε εδώ ενδεικτικά κάποια από τα θέματα πέραν των καθαρά επιστημονικών ζητημάτων που αφορούν τον διάλογο για τα όποια νέα ιατρικά δεδομένα. Καλεσμένοι να μιλήσουν, εκτός από τους ιεράρχες, πλήθος ομονοούντων υπουργών της κυβέρνησης, καμία βουλευτίνα και φυσικά κανένας πολιτικός εκτός των «γαλάζιων» τειχών. Μετά τις συζητήσεις προβλέπεται και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Προφανώς κορίτσια με παραδοσιακές γιαννιώτικες στολές θα χορέψουν για τους επιστήμονες!

Τα αποκαλυπτικά πάνελ και ο τουρισμός

Θεματικές και ομιλίες: «Οι προβληματισμοί και η συμμετοχή του άνδρα στη λήψη απόφασης για δημιουργία οικογένειας», «Προάσπιση της γονιμότητας: Ο ρόλος της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και της επιστήμης», «Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας στην προάσπιση της γονιμότητας» (εδώ μιλούν σχεδόν αποκλειστικά ιερείς), «Ο ρόλος των ΜΜΕ και του διαδικτύου στη διαμόρφωση αντιλήψεων: Δημιουργώντας μια νέα ενημερωμένη εποχή και ενδυναμώνοντας τον γενικό πληθυσμό προωθώντας τη γνώση», «Η θέση του υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας», «Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Η Ελλάδα διεθνής πρωτοστάτης. Ο ρόλος των Αποδήμων Ελλήνων», «Υπουργείο Εσωτερικών: H γονιμότητα βασικός πυλώνας ανάπτυξης» (ομιλητής: Μάκης Βορίδης).

Αν διαβάσει κανείς όλες τις προγραμματισμένες ομιλίες δεν θα δει πουθενά λέξη για την αναγκαιότητα σεξουαλικής ενημέρωσης στα σχολεία, για την αντισύλληψη και τις νέες μεθόδους που θα αποτρέπουν τις πολλές αμβλώσεις, για τα αναγκαία μέτρα προστασίας ενός κράτους δικαίου στις νέες μητέρες κ.λπ. Αντίθετα ο αναγνώστης θα αντιληφθεί ότι ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίου στοχεύει στο «επιχειρείν» και συγκεκριμένα να προβληθεί η «Ελλάδα ως προορισμός ιδεών, γονιμότητας και ιατρικού τουρισμού».

Τέλος, καμία γυναικεία επιστημονική οργάνωση δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει, ενώ το διαφημιστικό βίντεο θυμίζει απολύτως κάποια οργάνωση για το λεγόμενο αγέννητο παιδί παρά μια προγραμματισμένη επιστημονική συζήτηση. Μήπως αυτό το συνέδριο, το οποίο έχει σύνδεση με την Ομογένεια και διοργανώνεται αμέσως μετά τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, έχει βρει έρεισμα στην κυβέρνηση για να νομοθετήσει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις αμβλώσεις, αλλά και τη νομοθέτηση ότι η γονική μέριμνα θα ξεκινά από τη σύλληψη, άρα η άμβλωση θα είναι νόμιμη μόνον ύστερα από σύμφωνη γνώμη του πατέρα;

Σάλος με τα προωθητικά σποτ

Η New Mark Media σχεδίασε και υλοποίησε τα προωθητικά σποτ του «συνεδρίου», τα οποία εξαφανίζει μαζί με τις σχετικές αναρτήσεις της από το διαδίκτυο. Στο πλαίσιο της καμπάνιας 40 άτομα από τον χώρο του θεάματος και της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας -άντρες και γυναίκες- στηρίζουν το «συνέδριο». Mετά τον σάλο ο ένας μετά τον άλλο αίρουν την υποστήριξή τους, δηλώνοντας άγνοια για το συνολικό περιεχόμενο της καμπάνιας ή ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης.

«Αυτό το κείμενο καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου» αναφέρει η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, η οποία τονίζει πως το κείμενό της εγκρίθηκε από τους διοργανωτές και από το ΕΣΡ, ενώ βασίζεται σε ιατρικά δεδομένα και πως «ακόμα και εγώ η ίδια αν είχα τη γνώση που έχω σήμερα θα τα είχα κάνει όλα αλλιώς».

Το σποτάκι προκάλεσε τέτοιο σάλο, που η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απάντησε στους εξαγριωμένους χρήστες των social media με ανάρτησή της στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής (!), όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρερμηνεύεται η επιδίωξή μας (...) Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για προσβολή της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεων των γυναικών, τις οποίες σεβόμαστε και για τις οποίες αγωνιζόμαστε καθημερινά ως αναπαραγωγικοί ιατροί». Η ανάρτηση έφερε νέο κύμα οργής με εκατοντάδες πολίτες να σχολιάζουν καυστικά και να ζητούν την ακύρωση του «συνεδρίου».


ΚΑΙΤΗ ΓΑΡΜΠΗ

«Είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην. Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι της αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης. Ντροπή! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις».


ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ

«Εμένα μου είπαν να πω τι σημαίνει το παιδί μου για μένα και να μιλήσουμε με αγάπη σε αυτούς που θέλουν να γίνουν γονείς (που θέλουν επαναλαμβάνω) ώστε να μη χάσουν την ελπίδα τους [...] Δεν υποστηρίζω το συνέδριο. Λυπάμαι για τη σαπίλα αυτή. Λυπάμαι που εξαπατήθηκα».


ΜΠΑΓΙΑ ΑΝΤΩ­ΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Δεν ξέρω αν θα μπορώ αργότερα να κάνω παιδιά ή αν θα θέλω αργότερα να κάνω παιδιά. Ξέρω όμως πως δεν θέλω να συμμετέχω σε κάτι που “αναπαράγει” ενοχικά συναισθήματα και στερεοτυπικές αναφορές».


ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΜΕΛΕΤΗ

«Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα και πόσο εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα. Ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα».


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

«Πιστεύοντας πως κάθε μία από εμάς έχει την απόλυτη και μοναδική ελευθερία να διαχειρίζεται τη ζωή της και να απαντά στα στερεότυπα, αρνήθηκα εξαρχής τη συμμετοχή μου στην καμπάνια».


ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ

«[...] Το ταξίδι της μητρότητας δεν ορίζεται μόνο από ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει απειλητικά με όρους γονιμότητας αλλά και από άλλες περιστάσεις τις οποίες καθορίζει αποκλειστικά και μόνο κάθε γυναίκα με την ελευθερία της βούλησής της. Ας μην εμπορευματοποιούμε αυτό το ιερό ταξίδι. Αποσύρω τη συμμετοχή μου».

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα. Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των αντρών της χώρας μας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Κανείς δεν θα μας γυρίσει στον Μεσαίωνα. Οι γυναίκες επιλέγουμε το αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Είναι δικαίωμά μας. Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την πολιτεία, ας δεσμευτεί η κυβέρνηση αντί να στηρίζει προσπάθειες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η απόσυρση της αιγίδας της ΠτΔ, μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να γίνει πλυντήριο για να ξεπλυθούν οι ευθύνες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter το ΚΚΕ, που κάνει λόγο για «σκοταδισμό».

Εντονη ανησυχία για την «αναχρονιστική, εθνοπατριαρχική πολιτική της Ν.Δ. που προωθεί το μοντέλο μιας μητρότητας που υποβιβάζει και εργαλειοποιεί τις γυναίκες» εκφράζει το ΜέΡΑ25, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές πλήττουν σοβαρά την οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον γυναικών και αντρών, την εργαζόμενη μητέρα και την πέρα από φύλα γονεϊκότητα.

Μοναδική και απολύτως ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, η οποία εγκαλεί για υποκρισία την ΠτΔ, την κυβέρνηση και τους «υπερασπιστές των δικαιωμάτων της γυναίκας», αφού οι Ελληνοπούλες «δεν κινδυνεύουν από «συνέδρια», αλλά από όσους προσπαθούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Πακιστάν».


! Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις χθες το απόγευμα, μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε για το συνέδριο. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ δήλωσε ότι αποσύρει την ομιλία και τον χαιρετισμό του. Ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χορηγία του. Επίσης, τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Βαρνάβας Δημήτρης, Γατοπούλου Κατερίνα, Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος, Ψαλτάκος Μιχάλης) ζήτησαν να αποσύρει ο ΠΙΣ τη συμμετοχή του στο Συνέδριο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακυρο το «Συνέδριο Γονιμότητας»
Θετικό μήνυμα από το μεγάλο κύμα αντιδράσεων που ανάγκασε σε αναδίπλωση τους διοργανωτές ● Σύμμαχός τους -καθόλου απροσδόκητος- ο Αδωνις Γεωργιάδης με την ακροδεξιά ατζέντα του.
Ακυρο το «Συνέδριο Γονιμότητας»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Με ρεπά, δεν γίνονται παιδιά»
Το σύνθημα το «αλιεύσαμε» από τα social media και είναι πραγματικότητα πως με λίγες λέξεις περιγράφει εύστοχα τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκάλεσε το αναχρονιστικό συνέδριο γονιμότητας που τελικά...
«Με ρεπά, δεν γίνονται παιδιά»
ΒΟΥΛΗ
Δεν είδε και δεν άκουσε προτάσεις!
Μόνο τα... φίλια πυρά από τη Μαριέττα Γιαννάκου για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας κατάλαβε ο Κ. Τσιάρας ● Δεν απάντησε όμως στις αιχμές της για λόμπι με πολύ χρήμα πίσω από την εμμονή στις απαράδεκτες...
Δεν είδε και δεν άκουσε προτάσεις!
ΒΟΥΛΗ
Φίλια πυρά κατά Τσιάρα στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια
Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσαν για τον υπ. Δικαιοσύνης οι παρεμβάσεις των βουλευτριών της Ν.Δ. Μαριέττας Γιαννάκου και Ολγας Κεφαλογιάννη, οι οποίες, με ψύχραιμες τοποθετήσεις, εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις...
Φίλια πυρά κατά Τσιάρα στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γλυκά, συντηρητικά και... αντιεπιστημονικά
Η οικογένεια που εννοεί η κ. υφυπουργός Εργασίας, απλά, δεν υπάρχει. το ιδεατό μοντέλο οικογένειας, ζει σ’ ένα υπόδειγμα αγοράς εργασίας, όπου όλο το εργατικό δυναμικό απασχολείται, όπου δεν υπάρχουν ξένοι,...
Γλυκά, συντηρητικά και... αντιεπιστημονικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η φτώχεια διώχνει τον πελαργό
Ενα στα τέσσερα παιδιά μεγαλώνει σε συνθήκες ένδειας στη χώρα μας ● Πώς να αποφασίσει να τεκνοποιήσει ένα ζευγάρι, όταν δεν γνωρίζει αν μπορεί να αναθρέψει τα παιδιά του;
Η φτώχεια διώχνει τον πελαργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας