• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.1°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.3°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  75%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΡΤ όπως Νέα Δημοκρατία

 • A-
 • A+
Πώς ανατέθηκε ο διαγωνισμός για την αξιολόγηση του προσωπικού της ΕΡΤ σε εταιρεία της κυρίας Ρεβέκκας Πιτσίκα, που ήταν υπεύθυνη και για την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ν.Δ.

«Tσοπανάκος ήμουνα, προβατάκια έβοσκα» έλεγε το γνωστό τραγουδάκι, με τη μουσική του περίφημου «Τσοπανάκου» να αποτελεί το ιστορικό σήμα της ΕΡΤ. Φαίνεται όμως ότι το ίδιο τραγουδάκι ακούγεται ακόμα στη δημόσια συχνότητα από τη στιγμή που η κυβέρνηση τοποθέτησε πρόεδρο της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα, τον πρώην διευθυντή Επικοινωνίας του γραφείου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Θα είχε πρόβλημα, λοιπόν, να φτάσει στο σημείο να αναθέσει την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ σε εταιρεία η οποία ανήκει στον άνθρωπο που αξιολογούσε το ανθρώπινο δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας; Οχι βέβαια! Και αν η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πληρούσε τους όρους τους διαγωνισμού τόσο το χειρότερο για τον διαγωνισμό.

Η απόφαση για ανακήρυξη της εταιρείας «People for Business IKE» ως αναδόχου με αντίτιμο 59.000 ευρώ και δίπλα η Ρεβέκκα Πιτσίκα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, της επιτροπής, δηλαδή, που συγκρότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελέχωναν τον δημόσιο τομέα μόλις έπαιρνε την εξουσία, ήταν η κυρία Ρεβέκκα Πιτσίκα. Αφού, λοιπόν, η κ. Πιτσίκα συνέβαλε στην πρόοδο της δημόσιας διοίκησης και κατ’ επέκταση του κράτους, του επιτελικού εννοείται, έρχεται τώρα να «αξιολογήσει» και την ΕΡΤ.

Στις 6.5.2021 αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση με την οποία κατοχυρώνεται στην εταιρεία «People for Business IKE» που εδρεύει στην οδό Παραδείσου 17 στο Μαρούσι, αντί 59.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) ο διαγωνισμός για την παροχή «Υπηρεσιών Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Απόδοσης Ανθρώπινου Δυναμικού στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ».

Οπως διαβάζουμε στο καταστατικό της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2007 και τροποποιήθηκε στις 24.3.2014, βασικός μέτοχος είναι η κυρία Ρεβέκκα Πιτσίκα, η επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Και για να μην μπερδεύεστε, η παροχή «Υπηρεσιών Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Απόδοσης Ανθρώπινου Δυναμικού στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ» μεταφράζεται σε απλά ελληνικά ως ανάπτυξη προγράμματος για την αξιολόγηση του προσωπικού της ΕΡΤ.

Για τον διαγωνισμό αυτό, μάλιστα, έγιναν δύο προκηρύξεις-διακηρύξεις, η πρώτη στις 9.2.2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 2171 και η δεύτερη, επαναληπτική, δηλαδή διορθωτική της πρώτης, στις 26.3.2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 4716. Στην πρώτη διακήρυξη προβλεπόταν ο όρος ότι προκειμένου κάποιος να συμμετάσχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχει εκπονήσει αντίστοιχο έργο σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Στην επαναληπτική προκήρυξη, όμως, ο όρος αυτός ως διά μαγείας εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με το αρχικό άρθρο 3, παράγραφος 4 της προκήρυξης, ήταν προαπαιτούμενο οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι να έχουν μεταξύ άλλων «ολοκληρώσει επιτυχώς κατά τα τρία τελευταία έτη κατ’ ελάχιστον τρία αντίστοιχα έργα, δύο εκ των οποίων να ισούνται από πλευράς οικονομικού μεγέθους με το 100% του προϋπολογισμού του παρόντος έργου και ένα, ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους, να έχει ολοκληρωθεί σε ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό».

Γενικόλογη αναφορά

Στην επαναληπτική διακήρυξη όμως ο όρος για αντίστοιχο έργο σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αντικαταστάθηκε με μια γενικόλογη αναφορά: «Αντίστοιχο έργο, ορίζεται ένα έργο, που αφορά σε όμοιο ή ισοδύναμο από πλευράς απαιτήσεων υλοποίησης φυσικό αντικείμενο, σε όρους εφαρμοσθεισών τεχνολογιών, μεθοδολογιών ή και αρχιτεκτονικής υλοποίησης, κλίμακας και τεχνολογικής και επιχειρησιακής πολυπλοκότητας, σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του».

Με την ίδια φιλοσοφία των αρίστων του Κ. Μητσοτάκη ανατίθεται τώρα και η αξιολόγηση του δυναμικού της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ασχετα με το αν πρακτικά αυτό θα σημάνει κάτι για τους υπαλλήλους της, το βέβαιο είναι ότι θα αποφέρει 60.000 ευρώ έσοδα σε άλλη μία «φιλική» εταιρεία. Στη μοναδική που συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, πιθανότατα γιατί καμία άλλη δεν πρόσεξε τη μικρή αλλά ουσιώδη αλλαγή στην προκήρυξη.

Η κ. Πιτσίκα σε συνέντευξή της στο capital.gr το 2017, πριν κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές, διαβεβαίωνε ότι «το άνοιγμα σε αξιόλογα στελέχη του ιδιωτικού τομέα κάνει ένα ευρύτερο άνοιγμα προς την κοινωνία» και ζητούσε από τα πολιτικά στελέχη να συμπράξουν με τα στελέχη της αγοράς, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουν από διαπραγματεύσεις, προθεσμίες, διαχείριση πόρων, προσανατολισμό στον στόχο, δικτύωση, σχεδιασμό και υλοποίηση, έχουν γνώση της αγοράς, των νόμων και των κανόνων – στοιχεία στα οποία χωλαίνουμε μέχρι τώρα» έλεγε η Ρ. Πιτσίκα, συμπληρώνοντας ότι «το σημαντικό είναι η επιλογή των συνεργατών να γίνεται με διαφάνεια και συγκεκριμένα κριτήρια και όχι “φωτογραφικά” όπως έχουμε δει και στο παρελθόν». Οπως προκύπτει, τελικά, το όραμα της Ρ. Πιτσίκα τώρα εκπληρώνεται!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κερνάει μισθούς στους διορισμένους επικεφαλής
Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια για ψήφιση άλλη μια κοινοτική οδηγία για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, εμπλουτισμένη φυσικά με την εγχώρια κυβερνητική αντίληψη για τον τρόπο ελέγχου των δημόσιων ΜΜΕ.
Κερνάει μισθούς στους διορισμένους επικεφαλής
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η Ν.Δ. ελέγχει τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τα... ξένα
Η απάντηση ήρθε πληρωμένη από τους New York Times σε όλους εκείνους, στην Ελλάδα, τους υποστηριχτές της κυβέρνησης, που βάλθηκαν να απαξιώσουν το άρθρο του Αλεξάντερ Κλαπ.
Η Ν.Δ. ελέγχει τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τα... ξένα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τσίπρα πες επιτέλους για τα 500 ευρώ
Τώρα τσιμουδιά για τα 400 εκατομμύρια που χρωστάει η Νέα Δημοκρατία. Ούτε λέξη. Περίεργη αντίληψη έχουν για τα χρήματα σε κάποια ΜΜΕ. Οργίζονται για 500 ευρώ, αλλά δεν ενοχλούνται για 400 εκατομμύρια.
Τσίπρα πες επιτέλους για τα 500 ευρώ
ΒΟΥΛΗ
Εκαναν ερώτηση στη Βουλή για τον Κουκουλοφόρο
Απίστευτα πράγματα ζούμε με την νέα δεξιά, την alt right που μας έχει προκύψει. Πλεύρης και Μαρκόπουλο κατέθεσαν ερώτηση για το τραγούδι «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος» του Σπύρου Γραμμένου που μεταδόθηκε...
Εκαναν ερώτηση στη Βουλή για τον Κουκουλοφόρο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλληλοκαρφώματα εκδοτών στη «γαλάζια πολυκατοικία»
Παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον ο εμφύλιος σπαραγμός στη «γαλάζια πολυκατοικία». Διότι, δεν είναι απλώς μία δημοσιογραφική κόντρα μεταξύ Γιάννη Κουρτάκη από τα «Παραπολιτικά» και του Θανάση Μαυρίδη από το...
Αλληλοκαρφώματα εκδοτών στη «γαλάζια πολυκατοικία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ν.Δ. και ο «άρχοντας των βοσκοτόπων»...
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται αληθινός μαέστρος στη συγκάλυψη. Εχει μακρόχρονη πείρα η κυβερνώσα Δεξιά στην «εξαΰλωση» μεγάλων σκανδάλων και πάντα με τη βοήθεια πρόθυμων πυλώνων εξουσίας.
Η Ν.Δ. και ο «άρχοντας των βοσκοτόπων»...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας