• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 20.6°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 26.5°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%

Ο Πρ. Εμφιετζόγλου σε εκδήλωση του ΛΑΟΣ. Διακρίνονται οι Βελόπουλος, Γεωργιάδης, Ροντούλης, Πλεύρης (5.3.2008)

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πατριώτες, ο στόλος!

 • A-
 • A+
Η νέα πρωτοβουλία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και η ιδιωτικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εδώ και λίγους μήνες πήρε επίσημη μορφή το σωματείο «Ταμείον Ελληνικού Στόλου - Αβέρωφ ΙΙ», το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, έχει σκοπό την «ενημέρωση, ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλου του Ελληνισμού, των μελών του και της κοινωνίας γενικότερα, ώστε να συμβάλλουν, όσον δύνανται, στη δημιουργία Ταμείου, για την αγορά Υπερσύγχρονης Φρεγάτας ώστε να την δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό της Χώρας».

Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου δημοσίευσε στις 2.10.2020 το καταστατικό του σωματείου, όπου διαβάζουμε τα μέλη του πρώτου Δ.Σ.: Πρόδρομος Εμφιετζόγλου (πρόεδρος), Αντώνιος Κουνάδης (αντιπρόεδρος), Περικλής Νεάρχου (γεν. γραμματέας), Σταύρος Φαρμάκης (ταμίας), Εμμανουήλ Κοττάκης, Αναστάσιος Τενεκούδης, Ελευθέριος Τριβουλίδης (μέλη).

Σε ταβερνάκι

Οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» θα θυμούνται ότι ο κ. Κοττάκης, διευθυντής της «Εστίας», είχε περιγράψει τα πρόσωπα αυτά ως «μια ωραία παρέα πνευματικών ανθρώπων» που συναντιέται μία φορά τη βδομάδα «σε ένα ταβερνάκι της Καλλιθέας» και μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι είχε μεσολαβήσει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ώστε να ανατεθεί σε κάποια κυρία να αποδώσει τον εθνικό ύμνο πάνω στην Ακρόπολη κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ατυχής έμπνευση… (βλ. στην «Εφ.Συν.» τα κείμενα του Δημήτρη Κανελλόπουλου στις 29.3 και του Γιάννη Χάρη στις 3 και 10.4.).

Τώρα μαθαίνουμε ότι η ίδια «ωραία παρέα» ιδρύει «Ταμείο» και συγκεντρώνει προσφορές για τη χρηματοδότηση του ελληνικού στόλου και την καθέλκυση «υπερσύγχρονης φρεγάτας». Μόνο που με το ίδιο όνομα («Ταμείο Ελληνικού Στόλου») υπάρχει εδώ και πάνω από έναν αιώνα μια αυτοτελής δημόσια υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ, η οποία στελεχώνεται από προσωπικό (στρατιωτικό και πολιτικό) του Πολεμικού Ναυτικού και εποπτεύεται από τον αρχηγό ΓΕΝ.

Ο Πρ. Εμφιετζόγλου ανακοινώνει σε συνέντευξή του με τον Π. Θεοδωρακίδη την προσχώρησή του στον ΛΑΟΣ («Τηλεάστυ», 21.7.2007)

Η υπηρεσία αυτή, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Π.Ν. (https://www.hellenicnavy.gr), ιδρύθηκε το 1900 με τη διάλυση της «Εταιρείας για σχηματισμό εθνικού στόλου» που είχε συσταθεί το 1866, και στο «Ταμείο» αυτό περιήλθε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της «Εταιρείας» καθώς και το κληροδότημα του Γεωργίου Αβέρωφ για τη ναυπήγηση καταδρομικού πλοίου.

Τώρα το νέο ιδιωτικό «Ταμείο» εμφανίζεται με τους ίδιους στόχους, ενώ έχει προσθέσει και το «Αβέρωφ ΙΙ» στην επωνυμία του, ώστε να γίνεται σαφής η πρόθεση να εμφανιστούν οι εμπνευστές του ως μιμητές του εθνικού ευεργέτη.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εμπνευστής της ιδέας και ψυχή του σωματείου είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Αλλωστε και ως έδρα του «Ταμείου» έχει δηλωθεί η διεύθυνση της «Μηχανικής» στα Μελίσσια, δηλαδή της κατασκευαστικής εταιρείας ιδιοκτησίας Εμφιετζόγλου. Ο κ. Εμφιετζόγλου εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια ως ο άνθρωπος που με τα χρήματά του θα σώσει την Ελλάδα από εκείνους που την επιβουλεύονται εκτός και εντός των συνόρων της χώρας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι κινήσεις αυτές έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα και ακολουθούν προσωπική ατζέντα. Τον Ιούλιο του 2007 ο κ. Εμφιετζόγλου αποφάσισε να προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον συνεργάτη του Καρατζαφέρη, Π. Θεοδωρακίδη. Το ανακοίνωσε πανηγυρικά στην εκπομπή του ο Γ. Καρατζαφέρης: «Ενας σπουδαίος Ελληνας, μεγάλη καρδιά, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ήταν η ψυχή, η καρδιά της Ν.Δ. […] Ηταν σκληρός νεοδημοκράτης.

Θυμάμαι τότε, την εποχή εκείνη, το 2003, όταν είχα πει στη Βουλή ότι η ζωή μας έχει γίνει ΚΟ-ΛΑ-ΣΗ (Κόκκαλης, Λαμπράκης Σημίτης), και ότι απ’ αυτό, πάμε στο ΕΚΑΒ, όπου "Ε" στο ΕΚΑΒ ήταν ο Εμφιετζόγλου (Εμφιετζόγλου, Κοπελούζος, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης). Τόσο στήριξε ο Εμφιετζόγλου τη Ν.Δ. Ομως, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου λέει ότι φίλη η Ν.Δ., φιλτάτη η Ελλάδα. Και έρχεται και στηρίζει εμάς. Διακινδυνεύοντας μεγάλο μέρος από τη δουλειά του».

Στην ομιλία του προς τα στελέχη του ΛΑΟΣ ο Εμφιετζόγλου επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή («Δεν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει τη λέξη πατρίδα»), στην Ντόρα Μπακογιάννη («Δεν ήξερε για το γύναιο που είχε τοποθετηθεί στο γραφείο της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια;»), στον Συνασπισμό («Θέλει τα παιδιά μας να μη γίνουν Ελληνες»), στο ΚΚΕ («βρίσκεται στον κόσμο του»).

Και το συμπέρασμά του: «Εγώ, βλέποντας την προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης, τον οποίο γνωρίζω από πολύ καιρό και έχω φιλικές σχέσεις μαζί του, βλέποντας τον αγώνα τον οποίο κάνει για την πατρίδα, μόνος του και βαλλόμενος από όλο το κύκλωμα, εθεώρησα ότι είναι χρέος πατριωτικό δικό μου και των συνεργατών μου, να βοηθήσουμε την προσπάθεια, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει σε πρώτη φάση μια φωνή στη Βουλή. Γι’ αυτό οι συνεργάτες μου κι εγώ θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, αυτή την προσπάθεια» (19.7.2007).

Σκληρή Δεξιά

Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη σημερινή πρωτοβουλία της «παρέας από το ταβερνάκι της Καλλιθέας»; Μπορεί ο κ. Καρατζαφέρης να μη μετέχει στο εγχείρημα, αλλά ο ιδρυτικός πυρήνας του ιδιωτικού «Ταμείου» προϋποθέτει μια σκληρή δεξιά πολιτική γραμμή και προεξοφλεί την κριτική των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας για την «παραμέληση» των αμυντικών δαπανών.

Η γραμμή αυτή εκφράζεται βέβαια μέσω της «Εστίας» που εκφράζει δημοσιογραφικά το «Ταμείο», αλλά απεικονίζεται και στα πρόσωπα εκείνων που έχουν αναλάβει να το εκπροσωπούν. Αναφέρω ενδεικτικά την ανακοίνωση του Δ.Σ, το οποίο «συγχαίρει και ευχαριστεί το μέλος κ. Θεόφιλο Ιωαννίδη, ο οποίος την περίοδο αυτή, διέδωσε στην Μακεδονία το μήνυμα και τον σκοπό του Σωματείου μας και ενημέρωσε μεγάλο αριθμό πατριωτών και φίλων της Ελλάδας, ώστε να εγγραφούν στις τάξεις του. Επιπλέον ο κ. Ιωαννίδης συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα για τη διάδοση των σκοπών μας στον Ελληνισμό της Αμερικής».

Ο Θεόφιλος (Λάκης) Ιωαννίδης είναι βέβαια εκείνος που διακρίθηκε ως αρχι-Εκοφίτης τη δεκαετία του ’60 και στη συνέχεια υμνητής της χούντας. Μάλιστα ακόμα και όταν κατά τη Μεταπολίτευση επιχείρησε να θολώσει τα ίχνη της δράσης του, αυτοπροβαλλόμενος ως ένθερμος υποστηρικτής του Καραμανλή, ο ιδρυτής της Ν.Δ. απέφυγε συστηματικά να τον δεχτεί στις τάξεις του κόμματος. Αυτός είναι που εκφράζει σήμερα το «Ταμείον».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυνηγός κεφαλών Ρομά
Το εύλογο ερώτημα πώς ήταν ο απολύτως αναρμόδιος υπουργός «Ανάπτυξης και Επενδύσεων» εκείνος που ανέλαβε να δικαιώσει τους εφτά αστυνομικούς για τις 36 σφαίρες που θανάτωσαν τον νεαρό Ρομά έχει μια απλή...
Κυνηγός κεφαλών Ρομά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΟΣ και Κολωνάκι
Οι ακροδεξιές και αντισημιτικές καταβολές του Μάκη Βορίδη, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών.
ΛΑΟΣ και Κολωνάκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το φάντασμα της χούντας και η Δεξιά
Η παρουσία στην κυβέρνηση στελεχών που υπήρξαν νοσταλγοί της χούντας θολώνει την εικόνα που φιλοτέχνησε για τον εαυτό του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το φάντασμα της χούντας και η Δεξιά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα Πρωτόκολλα των Σοφών του Κυριάκου
Η πρόσφατη δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, ότι προβληματίζεται για «τον διορισμό ενός υπουργού που έχει υποστηρίξει ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις», δεν αποτελεί την πρώτη φορά που η Ν.Δ. εκτίθεται με τον...
Τα Πρωτόκολλα των Σοφών του Κυριάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας