Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 16.4°
3 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.6° 15.5°
3 BF
66%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.3° 16.5°
3 BF
59%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.1°
2 BF
67%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.0° 14.6°
0 BF
61%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.1°
2 BF
29%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
69%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
17.1° 16.1°
4 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.8°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.2°
2 BF
59%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
72%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 17.9°
0 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.5°
2 BF
54%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
66%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 16.7°
0 BF
40%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
16°C
19.4° 15.3°
3 BF
89%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
46%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Διαμάχη στη Θέμιδα για τους εμβολιασμούς

Kαι στο ζήτημα των εμβολιασμών κάποιοι είναι πιο... ίσοι από τους άλλους στην Ελλάδα και καταφέρνουν να εμβολιαστούν εκτός της προβλεπόμενης σειράς. Δυστυχώς, εκτός από τον αριθμό των άριστων κυβερνητικών και κρατικών στελεχών που εμβολιάστηκαν με προνομιακή σειρά, ο «ιός» τού κατ’ εξαίρεση εμβολιασμού χτύπησε και τις πόρτες της τυφλής Δικαιοσύνης.

Μία από τις δικαστικές ενώσεις, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ), σε ανακοίνωσή της (30.3.2021), αναφέρει ότι «από πολλών μηνών έχει ζητήσει επανειλημμένα αρμοδίως, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, τον κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό (από τα αδιάθετα εμβόλια) των λειτουργών της Δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής και πλήρης επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας». Το αίτημα της ΕΕΕ έγινε εν μέρει δεκτό, με αποτέλεσμα να εμβολιαστούν όσοι εισαγγελείς το επιθυμούσαν.

Το γεγονός αυτό κρίθηκε πολύ αρνητικά από όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους και στις 19.4.2021 εκδόθηκε ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (η μεγαλύτερη δικαστική ένωση, που αριθμεί πάνω από 2.500 μέλη), η οποία συνυπογράφεται και από τις άλλες δύο ενώσεις: «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών ανέμεναν όλο το προηγούμενο διάστημα την υλοποίηση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται στον ευαίσθητο κρατικό τομέα.

»Επισημάναμε πολλές φορές ότι οι συνθήκες εργασίας στα δικαστήρια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί η απόφαση της Επιτροπής. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι χωρίς καμία αιτιολογία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό ενός μικρού αριθμού εισαγγελικών λειτουργών, εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που εργάζονται στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.

Δεν εξήγησε με βάση ποια κριτήρια και δεδομένα επέλεξε συγκεκριμένα άτομα και πώς προέβη σε μια τέτοια αυθαίρετη διάκριση παρά το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί αιτήματα για κοινή αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων».

Την ίδια ημέρα η ΕΕΕ, απαντώντας στα παραπάνω, εξέδωσε νέα ανακοίνωση που υπογράφεται από την πρόεδρο Αννα Ζαΐρη και η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με έγγραφα και συνεχείς προσωπικές παρεμβάσεις μελών του Δ.Σ. η ΕΕΕ υπογράμμισε στους αρμόδιους φορείς την επικινδυνότητα των υπηρεσιακών συνθηκών για τους εισαγγελείς της χώρας (εποπτεία καταστημάτων κράτησης, ακροάσεις πολιτών, υποδοχή κρατουμένων και συλληφθέντων, συμμετοχή σε αστυνομικές επιχειρήσεις, πορείες, κατ’ οίκον έρευνες, αδυναμία αναπλήρωσης σε περίπτωση διασποράς του ιού ειδικά σε Εισαγγελίες όπου υπηρετεί μικρός αριθμός συναδέλφων κ.λπ.) και με απόλυτη διαφάνεια, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, αιτήθηκε στην αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να περιληφθούν, κατά την κρίση της, όλοι οι συνάδελφοι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά σχετική προτεραιότητα, αίτημα για το οποίο λοιδορήθηκε.

»Εχοντας δε ήδη μεριμνήσει για τη σύνταξη συγκεντρωτικών καταστάσεων των μελών της που εκδήλωσαν πρόθεση εμβολιασμού (ποσοστό άνω του 50% των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας), όταν το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό, άρχισε άμεσα ο εμβολιασμός αυτών, οι οποίοι ασφαλώς και δεν αποτελούν “μικρό αριθμό εισαγγελικών λειτουργών”, ούτε πρόκειται για “επιλεκτικό εμβολιασμό”».

Ετσι εξηγείται προφανώς γιατί η ΕΕΕ δεν συμμετείχε στη συμβολική ωριαία αποχή που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για τους μη εμβολιασμούς στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Πέρα από το γεγονός ότι στη δικαστική έδρα δεν κάθονται μόνο εισαγγελείς, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας δεν αντέδρασε τόσο σθεναρά στην άρνηση του υπουργού Κ. Τσιάρα να ακούσει τις δικαστικές Ενωσεις πριν συντάξει τους νέους κώδικες δικαστηρίων. Η ΕΕΕ ζήτησε απλώς να έχει εκπροσώπηση στην περίπτωση που γίνει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

«Ατακτοι» δικαστές

Ο υπουργός όμως είχε ήδη κάνει σαφές το πρωτοφανές: ότι δηλαδή δεν είχε καμία πρόθεση να συγκροτήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τους Κώδικες, οπότε μάλλον δεν αποτελεί γι’ αυτόν δυσάρεστο εμπόδιο η στάση της ΕΕΕ. Είναι ήδη γνωστό ότι για το θέμα της άρνησης του υπουργού Δικαιοσύνης να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις έχει γίνει καταγγελία από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα, έχουν μεσολαβήσει συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων και πρόσφατα έγινε συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα και με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ενώ λοιπόν οι «άτακτοι» υπόλοιποι δικαστές και εισαγγελείς, όπως και οι δικαστικοί υπάλληλοι, δεν προηγήθηκαν κατηγοριών πολιτών και περιμένουν τη σειρά τους, περίπου 300 εισαγγελείς εμβολιάστηκαν επιλεκτικά και μάλιστα όταν πολλοί από αυτούς υπηρετούν στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και δεν είναι αναγκασμένοι, όπως οι ανακριτές, να πηγαινοέρχονται στις φυλακές και σε άλλους επικίνδυνους δημόσιους χώρους, ενώ το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους δικηγόρους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαμάχη στη Θέμιδα για τους εμβολιασμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας