Νέα νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών, αίροντας όλους τους περιορισμούς του προηγούμενου νόμου (Δεκέμβριος 2019) και δίνοντας δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους απόδημους με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο Μάκης Βορίδης προανήγγειλε (MEGA) πως το σχέδιο νόμου που θα φέρει σήμερα στη Βουλή θα προβλέπει κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού και την σκυτάλη πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη που εξήγησε πως «αυτό που προτείνεται προς κατάργηση «είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος».
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση, ο υπουργός επικαλέστηκε δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» και κάλεσε το κόμμα της Κουμουνδούρου να αποδεχτεί τις αλλαγές και να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών
Ωστόσο, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Ζαχαριάδης, φρόντισε να κόψει τη φόρα του «γαλάζιου» υπουργού τονίζοντας (MEGA) ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη διαδικασία και επιθυμεί να ανοίξει την συζήτηση για να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια.
Η δήλωση της Τζάκρη
Η βουλευτής αφού αρχικά υπερασπίστηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέροντας ως «μύθευμα» ότι η Κουμουνδούρου επέβαλε περιορισμούς στην ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Τόνισε παράλληλα ότι το κόμμα που εκπροσωπεί «άνοιξε», μετά από δεκαετίες, το 2018, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς.
Η δήλωση της Θ. Τζάκρη που προκάλεσε αναστάτωση και στάθηκε αφορμή για να «πατήσει» η κυβέρνηση στην νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ότι: «Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».
Άμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε σχετικά με κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων στελεχών.
«Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού» ανέφεραν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης.
► Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιάννης, στο νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Σύμβουλο Ακεραιότητας, κατηγόρησε τον κ. Βορίδη για «στρεψοδικία και διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη». Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης αντέτεινε ότι καμία διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη δεν έκανε, καθώς αυτές είναι καταγεγραμμένες στη συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη όπου δεν βάζει καμία προϋπόθεση για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων. «Αν θέλετε να υπαναχωρήσετε από την καθαρή θέση της κ. Τζάκρη είναι δική σας υπόθεση. Πρέπει όμως η θέση σας να είναι καθαρή», προσέθεσε.
Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδας εκλογέων
«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην κοινή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό.
Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον “Εθνικό Κήρυκα”.
Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας.
Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών.
Ζαχαριάδης: Θέλουμε κανόνες και όχι μικροκομματικά παιχνίδια
Μιλώντας σχετικά στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο Κ. Ζαχαριάδης απευθύνθηκε στον υπουργό Εσωτερικών ως εξής: «κ. Βορίδη τι έγινε; Σφίξανε τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μια φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα διχασμό στην ομογένεια στο εξωτερικό και να προσπαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό;
Εγώ καλόπιστα σας ζητώ να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη της κ. Τζάκρη και τη ερώτηση δυο και την ερώτηση τρία και έπειτα ας δούμε τι έχουμε συζητήσει και ψηφίσει μέσα στη Βουλή».
Μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον Μ. Βορίδη ότι «την προηγούμενη φορά κάναμε επιτροπές, διαβουλευόμασταν, τώρα το κάνετε έτσι, με απόλυτο τυχοδιωκτισμό, εργαλειοποίηση της ομογένειας και επικοινωνιακές φωτοβολίδες».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε:
«Πρώτον, είμαστε υπέρ της ψήφου των απόδημων στις εκλογές, όπως αποφασίσαμε τότε, ως επιλογή διακομματικού συμβιβασμού. Είχαμε όμως πριν τη δική μας θέση, την οποία περιγράφει και η κ. Τζάκρη στη συνέντευξή της και όπως το βγάλαμε σήμερα και σε ανακοίνωση. Ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό.
Δεύτερον, και η ΝΔ είχε την ευθύνη για τον αποκλεισμό των αποδήμων εδώ και δεκαετίες. Δεν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου του 2019. Και το 2012-2015 και το 2004-2009 και το 1991-1993 η ΝΔ κυβερνούσε. Τι έκανε τότε; Τίποτα».
«Οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα και την αγαπούν θέλουν να συμμετέχουν. Θέλουμε λοιπόν κανόνες για να συμμετέχουν και όχι μικροκομματικά παιχνίδια. Αν νομίζετε ότι την ώρα που καταρρέετε στο εσωτερικό με κάποιο μαγικό τρόπο θα φτιαχτείτε από το εξωτερικό για να σωθείτε κάποιο πολύ μεγάλο λάθος κάνετε», είπε επίσης.
Για να περάσει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο Βορίδη για να γίνει νόμος του κράτους χρειάζεται 200 ψήφους. Αθροιστικά Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. .και Ελληνική Λύση διαθέτουν 190 βουλευτές. Με διαφαινόμενη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 αλλά και το «όχι« του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Η τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ
1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας