Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες το νέο βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Παυλόπουλου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Gutenberg» και έχει τίτλο «Το “μετέωρο βήμα” της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας».
Πρόκειται για ένα σύγγραμμα το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του στηρίζεται στις παραδόσεις του συγγραφέα προς τους σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τομέα Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Το βιβλίο διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πορεία «γέννησης» της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας ως συστήματος πολιτειακής οργάνωσης. Κατά την ιστορική αυτή αναδρομή ερευνάται η εξέλιξη της έννοιας της ελευθερίας, από την ελληνική αρχαιότητα ώς τις μεγάλες αλλαγές που επέφεραν για την εδραίωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα, κατ’ εξοχήν η Αμερικανική και η Γαλλική Επανάσταση.
Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας δίνει έμφαση στα φαινόμενα που φέρνουν στο φως την «παρακμιακή» πορεία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στις μέρες μας και στους αντίστοιχους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει όχι μόνο από την κρατική αυθαιρεσία αλλά και από φορείς της κοινωνίας των πολιτών με τεράστια οικονομική -και όχι μόνο- ισχύ.
Τέλος, και με αφορμή την παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας του Covid-19, αναλύεται το «εφιαλτικό» κλίμα που δημιουργείται για τον άνθρωπο και την ελευθερία εξαιτίας της ραγδαίας διεύρυνσης των ανισοτήτων και της «κατάρρευσης» του κοινωνικού κράτους, λόγω της «θεοποίησης» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αντίστοιχης «δαιμονοποίησης» ώς και του «λελογισμένου» κρατικού παρεμβατισμού, τα τελευταία τριάντα χρόνια.
