• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 3.0°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.3°C / 1.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / 4.5°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -3.1°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / 0.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.8°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.2°C / 2.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.8°C
  6 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.2°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  4 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.5°C / -3.5°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.8°C / -3.3°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 3.2°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.0°C / 0.5°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.3°C / 1.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  49%

Χριστόδουλος Στεφανάδης, Κώστας Μουτζούρης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρουσφετάκι «μακροζωίας»

 • A-
 • A+
Ο Κώστας Μουτζούρης παραδίδει τον ανακαινισμένο χώρο του «Επικούρειου» Πολιτιστικού Κέντρου της πρωτεύουσας της Σάμου σε «Ινστιτούτο Μακροζωίας» του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ το… δωρίζανε! Πρωτοφανής απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου παραδίδει επί της ουσίας τον ανακαινισμένο χώρο του «Επικούρειου» πολιτιστικού κέντρου της πρωτεύουσας της Σάμου σε «Ινστιτούτο Μακροζωίας» του τοπικού βουλευτή και καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Ο αντάρτης της «γαλάζιας παράταξης», περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, χρωστά, φαίνεται, αρκετές πολιτικές χάρες στον πριμοδοτημένο από το κόμμα «γαλάζιο» βουλευτή, ο οποίος κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, ώστε να του εξασφαλιστεί η εκλογή στη μονοεδρική της Σάμου και με τις ψήφους της γενέτειράς του Ικαρίας.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του συνόλου της σαμιώτικης κοινωνίας και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τον εμπαιγμό εννέα πολιτιστικών συλλόγων που περίμεναν μια δεκαετία την αποπεράτωση του κτιρίου (Ενωση Μικρασιατών Σάμου, Θεατρική Ομάδα Σάμου, Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, Λύκειο Ελληνίδων Σάμου, Μουσική Παρέα Σάμου, Περιοδικό «Απόπλους», Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς», Σύλλογος Μουσικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας «Ηδύλη» και Φιλοτεχνικός Ομιλος Σάμου).

Τόσο η Περιφέρεια Β. Αιγαίου όσο και το γραφείο Τύπου του βουλευτή με χλιαρές ανακοινώσεις προσπάθησαν να χρυσώσουν το χάπι και να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή απόφαση με το επιχείρημα ότι θα επιτρέψουν να στεγαστούν στο κτίριο και κάποιοι από τους πολιτιστικούς συλλόγους!

Αγνοούν πασιφανώς τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δημιουργία ενός αμιγούς πολιτιστικού χώρου από το 1999, τους βασικούς όρους παραχώρησης του ιστορικού αυτού κτιρίου από την Κτηματική Υπηρεσία στη Νομαρχία Σάμου, αλλά και τους όρους της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση, που ήταν να λειτουργεί το κτίριο αποκλειστικά ως πολιτιστικός χώρος.

Η παραπληροφόρηση που επιχειρείται από τα κυβερνητικά μέσα εμφανίζει τους Σαμιώτες να αντιτίθενται γενικότερα στην ίδρυση και λειτουργία του «Ινστιτούτου Μακροζωίας», κάτι που είναι απολύτως ψευδές. Η κοινωνία της Σάμου υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια αλλά σε άλλο χώρο, στο κτίριο ΚΕΓΕ που βρίσκεται και αυτό στην πρωτεύουσα του νησιού, όπως είχε άλλωστε προταθεί και ψηφιστεί στο παρελθόν από νομαρχιακά συμβούλια.

Από το περιβάλλον του βουλευτή επισείεται η μετακόμιση του Ινστιτούτου στον Δήμο Δυτικής Σάμου που, σύμφωνα με τους ίδιους, δηλώνει πρόθυμος να παραχωρήσει χώρο.

Παράλληλα προβάλλουν το επιχείρημα της σύντομης αποπεράτωσης της ανακαίνισης του πρώην «Ξενία» που θα μπορούσε και αυτό να παραχωρηθεί στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, καθώς και το υψηλό λειτουργικό κόστος του «Επικούρειου» που θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στο μέλλον σε όποιον το χρησιμοποιεί.

Πολλά ερωτήματα για την παραχώρηση

Του Στράτου Γεωργούλα*

Γίνεται ακριβώς αυτό που φοβόμασταν μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού! Δίνεται ένας χώρος σε ίδρυμα του χώρου της Υγείας που έχει ιδρυθεί από τον βουλευτή Σάμου και Ικαρίας κ. Στεφανάδη. Παρόλο που στο παρελθόν έχει δοθεί από την περιφέρεια άλλος χώρος για αυτό το ινστιτούτο: ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που δεν προχώρησε εδώ και πέντε χρόνια, ίσως γιατί χρειαζόταν κι αυτός επισκευή και δεν ήταν έτοιμος με χρήματα του ελληνικού λαού, όπως το «Επικούρειο». Παρ’ όλο που δεν εξηγείται πώς θα συνυπάρξουν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας και πολιτισμού στον ίδιο χώρο, αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι το σημείο 2 στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής. «Η εξουσιοδότηση της περιφερειακής αρχής για διαβούλευση με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση επί εικοσαετία, της υλοποίησης δράσεων σχετικών με τη μελέτη και έρευνα της μακροζωίας στα νησιά Σάμο και Ικαρία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Φαίνεται ότι η περιφερειακή διοίκηση και η κυβέρνηση, μάλλον μπροστά στην απαίτηση να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου υπό δημόσια διοίκηση και σε συνεργασία με τους συλλογικούς πολιτιστικούς φορείς του νησιού, βρήκαν σωστή τη λογική της παραχώρησης σε «ατζέντηδες». Τον ρόλο αυτό θέλησε να παίξει ο τοπικός βουλευτής κόντρα στη φωνή πολλών πολιτιστικών συλλόγων, που ζητούσαν αναβολή του θέματος ώστε να προηγηθεί σωστή διαβούλευση. Αλλά ακόμα και ο κ. Τριανταφύλλου (μαζί με την παράταξή του) και ο κύριος Κάρλας (χωρίς την παράταξή του) ψήφισαν υπέρ, ενώ στο παρελθόν ήταν μαζί με τους πολιτιστικούς φορείς αυτοί που προώθησαν το αίτημα για δημόσιο πολιτιστικό κέντρο στην πόλη της Σάμου! Γιατί δεν άκουσαν τη φωνή των συλλόγων που ζητούσαν αναβολή;

*Επικεφαλής της παράταξης «Ο Αλλος Δρόμος» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Φουρτούνες στη Ν.Δ.
Αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. φέρνουν οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες σε δήμους και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, απειλώντας την εκλογική συνοχή των ψηφοφόρων. Με νωπή ακόμη τη διαγραφή του προέδρου της ΝΟΔΕ...
Φουρτούνες στη Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι εκλεκτοί της Ν.Δ. στην τοπική αυτοδιοίκηση αρνούνται να στηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο
Την απόλυτη συντριβή βίωσαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα σε Λέσβο και Χίο. Τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και δήμων τα ψηφοδέλτια δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στον δεύτερο γύρο.
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Τα φώτα σβήνουν σε σπίτια και παραγωγικές μονάδες»
Το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάζει σοβαρές υστερήσεις στην απορρόφηση και κυρίως στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων, εθνικών και ευρωπαϊκών, σχολιάζει στην ΕΦ.ΣΥΝ. ο υποφήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σπιλάνης
«Τα φώτα σβήνουν σε σπίτια και παραγωγικές μονάδες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσισμός, προκατάληψη και ψηφοθηρία
Προς άγραν εκλογικού κέρδους, η «γαλάζια» περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου και ο συνδυασμός της συντάσσονται με τους ξενοφοβικούς γονείς στο Βαθύ Σάμου που δεν θέλουν να σπουδάζουν τα παιδιά...
Ρατσισμός, προκατάληψη και ψηφοθηρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας