Η μόνιμη, πλέον, τακτική της επίθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση, που «είναι εναντίον των επενδύσεων για να φεύγουν οι Ελληνες μετανάστες» και «θέλει να διχάζει τον κόσμο», κυριάρχησε και στη χθεσινή πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου που κυρώνει την τροποποιημένη σύμβαση για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική με την Eldorado Gold.
Στην επιτροπή της Βουλής που ξεκίνησε την επεξεργασία (ο όρος δεν είναι απολύτως ακριβής, καθώς αφορά σύμβαση που έχει ήδη υπογραφεί) του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας δέχθηκε κριτική από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης – ενώ ακόμη και ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ., Γ. Βαγιωνάς, κατέθεσε σωρεία επιφυλάξεων μιλώντας για «λεόντεια σύμβαση».
Η συζήτηση ξεκίνησε με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που ανέπτυξε αναλυτικά ο εισηγητής του, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ το ίδιο ζήτησαν στη συνέχεια ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Ο κ. Φάμελλος μίλησε για «σοβαρή παράβαση νόμων αλλά και ευρωπαϊκών διατάξεων που καθιστούν τη νέα σύμβαση παράνομη».
Θύμισε την απόφαση της Διαιτησίας του 2018 βάσει της οποίας η μεταλλουργία, δηλαδή η επί τόπου παραγωγή χρυσού, είναι υποχρεωτική βάσει της προηγούμενης συμφωνίας που έγινε το 2003 και τώρα πάει να καταργηθεί. «Οφείλατε, κύριε Σκρέκα, όταν αναλάβατε καθήκοντα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να ζητήσετε αποζημιώσεις για θετικές και αποθετικές ζημίες εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και όχι να συνεχίζετε τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία» είπε ο Σ. Φάμελλος παραπέμποντας στην απόφαση της Διατησίας και του ΣτΕ το 2020.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, όπως και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν τον λόγο, Κυριακή Μάλαμα, Πέτη Πέρκα και Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα προσφύγουν σε κάθε δυνατή νομική διαδικασία προκειμένου να ακυρώσουν τη σύμβαση, καθώς παραβιάζει διατάξεις της Ε.Ε. περί συμβάσεων, περί ανταγωνισμού και περί κρατικών ενισχύσεων, νομοθεσία περί Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), περί Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΑΕΠΟ), της Οδηγίας των Οικοτόπων και της Οδηγίας Περιβαλλοντικού Ελέγχου, παραβιάζει προβλέψεις του Συντάγματος και ειδικότερα το άρθρο 24, αλλά και γιατί τροποποιεί το νομικό πλαίσιο της σύμβασης, καθώς και το πλαίσιο για τη Διαιτησία.
Ενα άλλο ερώτημα που αρνήθηκε να απαντήσει στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας αφορούσε την απαιτούμενη έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε. αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, η Eldorado Gold θα έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημιώσεις από τη στιγμή που θα έχει ψηφιστεί ο νόμος που την επικυρώνει.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Δελής, μιλώντας για παράδοση μη ανανεώσιμων πηγών πλούτου στις πολυεθνικές, και από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης, που κατήγγειλε συνέχιση της πρωτόγνωρης περιβαλλοντικής καταστροφής χωρίς να υπάρχουν δημόσια έσοδα.
Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Αρβανιτίδης, έθεσε διαδικαστικά αλλά και στην ομιλία του ένα ερώτημα το οποίο επίσης ο κ. Σκρέκας αρνήθηκε να απαντήσει. Το ερώτημα αφορούσε το Ταμείο Ανάκαμψης (στο οποίο παραπέμπονται πλήθος χρηματοδοτήσεων έργων στην Ελλάδα) και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί για χρηματοδότηση από εκεί και η επένδυση της Eldorado Gold, δεδομένου ότι η εταιρεία αναζητά διεθνώς κεφάλαια για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Από την Ελληνική Λύση, ο εισηγητής Β. Βιλλιάρδος ανέφερε πως δεν έχει δει «πιο σκανδαλώδη σύμβαση» από αυτήν που έρχεται να κυρωθεί με νόμο.
Απέναντι στα παραπάνω, ο κ. Σκρέκας ζήτησε να συνεχίσει η διαδικασία επιμένοντας ότι με τη σύμβαση «επιτυγχάνεται αύξηση των άμεσων εσόδων του Δημοσίου, αύξηση των έμμεσων εσόδων του Δημοσίου, διπλασιασμός των άμεσων θέσεων εργασίας στην εν λόγω περιοχή, αυξάνονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας, τα αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά προστατεύεται πολύ περισσότερο το περιβάλλον».
Λίγα λεπτά αργότερα βρέθηκε απέναντι στα επιχειρήματα που παρέθεσαν όχι μόνον οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο επί 20ετία τοπικός βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Βαγιωνάς. Ο κ. Βαγιωνάς, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ότι ουσιαστικά η σύμβαση παραχωρεί μια ολόκληρη περιοχή της Χαλκιδικής στην εταιρεία για 55 χρόνια προσθέτοντας: «Σίγουρα εγώ δεν θα είμαι τότε εδώ. Δεν ξέρω αν θα είστε και εσείς στον τόπο αυτό να μας κάνετε καταγγελίες ή να μας οδηγήσουν στις φυλακές γι’ αυτά που λέμε»... Εθεσε το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή αυτό που είχε υποσχεθεί η εταιρεία από το 2003 ώστε να παράγεται ο χρυσός επί τόπου: «Πάντα πίστευα ότι δεν μπορείς να στέλνεις χώμα και να έχεις κέρδος. Πρέπει να στέλνεις τον χρυσό ως πλάκες χρυσού, τον χαλκό σε σωλήνες, τον άργυρο και πολλά άλλα μεταλλεύματα, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Ολα αυτά τα αγνοούμε», είπε.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. έπιασε μετά το φλέγον θέμα της απασχόλησης ντόπιου πληθυσμού, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να εισηγείται «πάση θυσία» τη συνέχιση της επένδυσης: «Οταν μιλάμε για 5.000 εργαζόμενους, οι 1.600 ήδη υπάρχουν, οι 2.000 είναι έμμεσες θέσεις εργασίας, άρα μένουν άλλες 1.500. Χωρίς μεταλλουργία τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι δέσμευση της εταιρείας από την προηγούμενη συμφωνία να κάνει το εργοστάσιο μεταλλουργίας. Το ότι πέρασαν 17 χρόνια και δεν έγινε κάτι μου λέει. Δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αρνητική επειδή δεν θέλει τη μεταλλουργία», τόνισε ο κ. Βαγιωνάς.
Τέλος, ο Γ. Βαγιωνάς έθεσε τέσσερα ακόμη θέματα:
● Την πρόβλεψη για Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος (τοποθετημένο με τη σύμφωνη γνώμη της Eldorado Gold) που θα μπορεί να ακυρώνει αποφάσεις κρατικών και τοπικών φορέων.
● Την επιτροπή που θα αποφασίζει για τις επενδύσεις αλλά μόνο με ομοφωνία: «Δημιουργούμε μια επιτροπή από 6 άτομα. Τα 3 άτομα τα έχει η εταιρεία, 3 άτομα το υπουργείο, αλλά χρειάζονται οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες. Αυτό για μένα αποτελεί κώλυμα. Ποτέ δεν θα υπάρξει ομοφωνία. Αρα ποτέ δεν θα υπάρξει μεταλλουργία. Αυτό πρέπει να αλλάξει, η ομοφωνία πρέπει να φύγει οπωσδήποτε, γιατί αλλιώς το εργοστάσιο χρυσού δεν πρόκειται να γίνει».
● Την «ανεμπόδιστη και αποκλειστική χρήση αιγιαλού και παραλίας» που δίνεται στην εταιρεία: «Ελεος. Πού αλλού ακούστηκε αυτή η ιστορία; Δηλαδή, δίνουμε λευκή επιταγή στην εταιρεία να κάνει το λιμάνι όπως θέλει. Χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι αυτό; Διότι στην προηγούμενη συμφωνία υπήρχαν ρήτρες».
● Την εταιρική κοινωνική ευθύνη βάσει της οποίας η Eldorado Gold θα δώσει, υποτίθεται, 70 εκατομμύρια ευρώ: «Η εταιρεία είχε δεσμευθεί με την προηγούμενη συμφωνία να έχει εταιρική κοινωνική ευθύνη. Δεν την είδα την εταιρεία να δώσει κάποια χρήματα ή ένα γεφυράκι μικρό να το επιμηκύνει και να το υψώσει 2 μέτρα τουλάχιστον και να ξοδέψει 1 εκατομμύριο ή 2 εκατομμύρια», είπε ο κ. Βαγιωνάς, θυμίζοντας τις εποχές που η περιοχή χτυπήθηκε από πλημμυρικά φαινόμενα.
Τοπικοί φορείς
Στο μεταξύ, με ψηφίσματα και αποφάσεις τους, πλήθος φορέων της Χαλκιδικής έχουν ήδη ξεκινήσει να δηλώνουν την αντίθεσή τους στη σύμβαση που ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση. «Η καναδική εταιρεία ELDORADO GOLD, μη μπορώντας να εκπληρώσει βασικούς όρους της υπάρχουσας σύμβασης, απαιτεί και η κυβέρνηση αποδέχεται υπογραφή νέας, που οι όροι της είναι καταφανώς υπέρ της εταιρείας και ενάντια στην περιοχή και το δημόσιο συμφέρον» αναφέρουν 34 φορείς του Δήμου Αριστοτέλη και προσθέτουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλα ψέματα και αποφάσεις «με κύριο γνώμονα τα κέρδη μιας πολυεθνικής» και βεβαιώνουν ότι «είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι έχουν κάμψει τις αντιστάσεις μας με τις επιδρομές της Αστυνομίας, τις απειλές, τις διώξεις και τα δικαστήρια».
«Με τη νέα σύμβαση παραβιάζεται η προηγούμενη και απαλλάσσεται η εταιρεία από τις υποχρεώσεις της» αποφαίνεται ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ολυμπιάδας και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της περιοχής, τονίζοντας τη ριζική τους διαφωνία με τη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των μελλοντικών κυβερνήσεων, για αποζημιώσεις, ρήτρες, απαλλαγή της εταιρείας από προηγούμενες υποχρεώσεις και πρόστιμα.
«Ερήμην του Δήμου Αριστοτέλη η διαπραγμάτευση»
Η «ισορροπία της επένδυσης» και η... ανισορροπία των κυβερνητικών πρακτικών αναδείχτηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη που είχε ως μόνο θέμα την αποικιοκρατική σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός». Στη συνεδρίαση παρέστη για λίγο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας χρυσού Χρήστος Μπαλάσκας αποχώρησε χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις γιατί... περνούσε η ώρα και θα τον έπιανε η απαγόρευση κυκλοφορίας! Τις θέσεις της «Ελληνικός Χρυσός» ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Δημητριάδης.
Εκείνο που ανέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση και ομολογουμένως αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου ήταν οι αιτιάσεις του ίδιου του δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου προς την κυβέρνηση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του γιατί η διαπραγμάτευση με την εταιρεία χρυσού έγινε ερήμην του δήμου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Μια σύμβαση που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο χωρίς να μας δοθεί το τελικό κείμενο για παρατηρήσεις ή και προτάσεις», είπε, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «παράπτωμα της κυβέρνησης έναντι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να την ψάχνουμε στην ιστοσελίδα της Βουλής»...
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αργύρης Τσακνής, απευθυνόμενος στον υπουργό, αναρωτήθηκε «ποιο το νόημα της σημερινής συζήτησης αφού περάσατε την αποικιοκρατική αυτή σύμβαση από τη Βουλή με διαδικασίες φαστ τρακ;»
Γενικά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μίλησαν για «συνεδρίαση που γίνεται για το θεαθήναι», «ρήτρες στη σύμβαση που προβλέπουν ακόμη και παραίτηση του ελληνικού δημοσίου», «επίλυση διαφορών όχι από ελληνικά δικαστήρια, αλλά από... επιμελητήριο του Παρισιού»! Τόνισαν ακόμη ότι την ώρα που υπάρχει «ανοιχτή εισαγγελική παρέμβαση για πιθανή ενεργοποίηση του σεισμογενούς ρήγματος της Ιερισσού από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, υπογράφηκε μια σύμβαση η οποία δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία χρυσού να διώξει τους ντόπιους εργαζόμενους και να προσλάβει ακόμη κι από άλλες χώρες...».
Στη σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπεραμύνθηκε φυσικά των όρων της σύμβασης, τονίζοντας ότι «μπορεί να συνυπάρξει με τουριστικές δραστηριότητες», ενώ γι’ άλλη μια φορά επανέφερε τη μόνιμη κυβερνητική επωδό περί θέσεων εργασίας. «Ακόμη κι αυτό, το μοναδικό επιχείρημα με τη νέα σύμβαση, κατέρρευσε», απάντησαν δημοτικοί σύμβουλοι στη συνέχεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας