• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.9°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 19.3°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.6°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.7°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.4°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 21.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.4°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 21.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 20.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.1°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 17.6°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  72%

Αποψη από το λιμάνι της Ερμούπολης και τα ναυπηγεία του Νεωρίου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μάχη των ναυπηγείων, η ρύπανση και η μήνυση

 • A-
 • A+
Αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ (!) διεκδικεί η εταιρεία ΟΝΕΧ του Π. Ξενοκώστα από περιβαλλοντική οργάνωση που «τόλμησε» να ζητήσει την ολοκλήρωση των ελέγχων για βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου ● Για «σύμπτωση με επιχειρηματικές επιθέσεις από την προηγούμενη διοίκηση Ταβουλάρη» κάνουν λόγο οι μηνυτές.

Μαίνεται ο επιχειρηματικός πόλεμος Ταβουλάρη - Ξενοκώστα γύρω από τα Νεώρια της Σύρου και της Ελευσίνας. Και ενώ διατυπώνονται εκατέρωθεν σοβαρές καταγγελίες ανάμεσα στους μετόχους της Νεώριον Συμμετοχών (ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Ελευσίνας), στη Σύρο μια περιβαλλοντική οργάνωση, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Πολιτών της Σύρου, που έθεσε καίρια ερωτήματα για τη ρύπανση στο λιμάνι, βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή της εταιρείας ΟΝΕΧ Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου A.E. με την οποία διεκδικείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1.000.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη.

Στις 21/12/2020 το Παρατηρητήριο απέστειλε αίτημα στον υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη που αφορούσε τη στασιμότητα, για πάνω από έναν χρόνο, της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης, υπόθεση για την οποία ήδη ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης είχε κάνει δύο επίκαιρες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Στις 14/1/2021, η εταιρεία ONEX, συμφερόντων Ξενοκώστα, απέστειλε εξώδικο προς τον σύλλογο ζητώντας να ανακληθεί το περιεχόμενο της ανωτέρω επιστολής. «Μας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά της να ζητήσει την παραδειγματική μας τιμωρία», αναφέρει ο σύλλογος.

Ο Νίκος Ταβουλάρης και ο Πάνος Ξενοκώστας, στο υπουργείο Ανάπτυξης, πριν από μερικούς μήνες

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει το θέμα στις 3/2/2020 («Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης»), επισημαίνοντας πως παρά τις αρχικές έρευνες της οργάνωσης Aegean Rebreath και του ΕΛΚΕΘΕ και τις αναφορές του Παρατηρητηρίου, και παρότι τα όρια που θέτει ο νόμος είχαν κατά πολύ ξεπεραστεί (Ν. 3983/2011), δεν προχώρησαν οι έρευνες από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ούτε έγιναν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όπως συνέστησε το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με το ΕΛΚΕΘΕ. Στις 14 Ιανουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε σχετικό ερώτημα στη Βουλή, το οποίο συνυπέγραφαν 25 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος Σύρου μετά την αγωγή εναντίον του ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να κληθούν στο δικαστήριο ο δήμαρχος Σύρου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι συγκεκριμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο υπουργός (με άλλο χαρτοφυλάκιο πλέον) Κ. Χατζηδάκης, «ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ποιος και αν δυσφημείται».

Το Παρατηρητήριο εκφράζει την απορία του γιατί «οι εταιρείες δεν ζητάνε αποζημίωση και από τους βουλευτές, αλλά στρέφονται μόνο εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την απαράδεκτη καθυστέρηση στη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης με βαρέα τοξικά μέταλλα στον λιμένα της Σύρου. Τη διερεύνηση, για της οποίας την αναγκαιότητα έχουν αποφανθεί και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και οι κ.κ. Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την Onex ρωτώντας γιατί η εταιρεία βάλλει κατά ενός περιβαλλοντικού συλλόγου, ο οποίος μάλιστα δεν κατονομάζει την Onex ως ρυπαντή αλλά αναφέρεται γενικά στη μόλυνση του λιμανιού. «Στην επιστολή που έστειλε το Παρατηρητήριο στον υπουργό, μας ονομάζουν και μας εγκαλούν ως τους υποτιθέμενους ρυπαντές ενώ ακόμα δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα. Η επιστολή συνοδεύεται από φωτογραφίες και παραπλανητικά σχόλια. Δεν θέλουμε δικαστικές διαμάχες, δεν είμαστε γι’ αυτό στη Σύρο.

Τους στείλαμε εξώδικο, παρ’ όλα αυτά το μπαράζ συκοφαντικών αναρτήσεων συνεχίστηκε. Λένε μόλυνση Λιμανιού και δείχνουν Νεώριο και δείχνουν Οnex. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να προστατευθεί το συμφέρον του Νεώριου από τη δικαστική προσφυγή. Επίσης εκφράζουμε απορία για το πώς χρονικά μπορεί να συμπίπτουν επιχειρηματικές επιθέσεις από την προηγούμενη διοίκηση Ταβουλάρη εκτός Σύρου με ενέργειες που γίνονται εντός του νησιού», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» νομικοί σύμβουλοι της Onex.

Oι αναφερόμενες «εκτός νησιού ενέργειες» δεν είναι άλλες από τις πρόσφατες καταγγελίες της εταιρείας Axis, μετόχου της «Νεώριον Συμμετοχών» (έχει το 24%), κατά της Onex. Η Axis, μια εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο, συμφερόντων Ταβουλάρη, κατηγορεί τους νέους ιδιοκτήτες με αναφορά της σε έξι υπουργούς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πως δεν έχει τηρήσει τους όρους της συμφωνίας μεταβίβασης του Νεωρίου της Σύρου όπως ορίζεται στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα και όπως επικυρώθηκε από δικαστική απόφαση.

Από την πλευρά της η Onex μιλά για «λάσπη» και καταγγέλλει την εταιρεία Axis ότι επιχειρεί να σταματήσει την προσπάθεια εξυγίανσης. Μάλιστα πρόσφατα στάλθηκε επιστολή στον πρωθυπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης με την οποία ζητείται η παρέμβασή τους. Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την περιβαλλοντική μόλυνση στο λιμάνι της Σύρου η οποία ενδεχομένως οφείλεται τόσο στο Νεώριο όσο και σε διαφορετικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα επί δεκαετίες;

Τη δική τους απάντηση δίνουν μέλη του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στην «Εφ.Συν.»: «Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τη διοίκηση Ταβουλάρη ή τη διοίκηση Ξενοκώστα. Ζητάμε επιτέλους να διερευνηθεί το μέγεθος της ρύπανσης στο λιμάνι, να βρεθούν οι υπαίτιοι. Οπου δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων να αποδοθούν ευθύνες και όποιος ρυπαίνει να σταματήσει και να ληφθούν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και εξώδικο μετά την αγωγή από την ΟΝΕΧ κατά περιβαλλοντικής οργάνωσης
Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Πολιτών της Σύρου έχει θέσει καίρια ερωτήματα για τη ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης και ζητάει την ολοκλήρωση των ελέγχων για βαρέα μέταλλα.
Και εξώδικο μετά την αγωγή από την ΟΝΕΧ κατά περιβαλλοντικής οργάνωσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης
Ανησυχητικός για τη δημόσια υγεία στη Σύρο είναι ο εντοπισμός βαρέων μετάλλων από δείγματα που ελήφθησαν στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης.
Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καίγονται για τα ναυπηγεία οι ΗΠΑ
Επιχειρώντας να περιορίσουν την... προέλαση της Cosco οι Αμερικανοί διά της «ΟΝΕΧ Shipyards» (ετοιμάζεται να αποκτήσει μέσω του άρ. 106 του Πτωχευτικού Κώδικα το Νεώριο Σύρου) κατέθεσαν δημόσια πρόταση...
Καίγονται για τα ναυπηγεία οι ΗΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρά επεισόδια για το Νεώριο
Μέλη του εργοστασιακού σωματείου των ναυπηγείων της Σύρου επιτέθηκαν την Τετάρτη με άγριες διαθέσεις εναντίον επιθεωρητών Εργασίας και 14 εργαζομένων κατά την εκδίκαση εργατικής διαφοράς, που τελικά αναβλήθηκε...
Σοβαρά επεισόδια για το Νεώριο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να σπάσει ο φόβος εξαιτίας της αμάθειας»
Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αγαπητού πρώην μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου, στην οποία αποκάλυψε πως έχει διαγνωστεί με στοιχεία Ασπεργκερ, έφερε στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης το...
«Να σπάσει ο φόβος εξαιτίας της αμάθειας»
ART - ΝΕΑ
Σιωπηρή διαμαρτυρία για τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων
Οι κάτοικοι και οι φορείς της Σαλαμίνας συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διάσωση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και εναντιώνονται στην ανεξέλεγκτη δράση των ναυπηγείων και των ρυπογόνων μονάδων.
Σιωπηρή διαμαρτυρία για τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας