• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.7°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  36%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.7°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 26.1°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 31.0°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  42%

Το έγγραφο της αυστριακής αντιπροσωπείας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίδραση κατόπιν εορτής της κυβέρνησης στην έρευνα της «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και οι δηλώσεις της υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα ● Η απάντηση της «Εφ.Συν.», το έγγραφο της αυστριακής αντιπροσωπείας και οι δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης που διαψεύδουν την ελληνική.

Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, η «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο κοινής έρευνας με την ευρωπαϊκή ομάδα δημοσιογράφων Investigate Europe, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάχθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. εναντίον της Οδηγίας για την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, πλάι σε υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Απαντώντας στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με δηλώσεις της υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα και τίτλο «Η ισότητα των φύλων δεν προωθείται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με απτές πρωτοβουλίες». Το υπουργείο χαρακτηρίζει τον τίτλο του δημοσιεύματος («Η Ελλάδα μπλοκάρει Οδηγία για την ισότητα των δύο φύλων») «παραπλανητικό» και αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει πολύ υψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της ισότητας των φύλων, γεγονός που το αποδεικνύει στην πράξη». Κατά την κυβέρνηση, η Ελλάδα «είχε συνταχθεί υπέρ της πρότασης» της Οδηγίας το 2014 και «εκφράστηκε θετικά ως προς τους στόχους της» το 2017. «Εκτοτε και μέχρι σήμερα η πρόταση της οδηγίας δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο».

«Επιπροσθέτως», αναφέρει η ανακοίνωση, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα και από κάθε άλλη χώρα που αναφέρεται στο δημοσίευμα, προχώρησε στη θέσπιση του Ν. 4706/2020, με τον οποίο υιοθετείται το μέτρο της ποσόστωσης στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Εταιρειών με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων». Και η κ. Συρεγγέλα καταλήγει: «Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και κυρίως μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των γυναικών όχι με ασκήσεις επί χάρτου αλλά στην πράξη. Οπως κάνει αυτή η κυβέρνηση».

Η «Εφ.Συν.» και το Investigate Europe σημειώνουν τα εξής:

 1. Οπως αναφέρουμε και στο ρεπορτάζ, δύο διαφορετικές πηγές μέσα στο Συμβούλιο, μία πολιτική και μία διπλωματική, είπαν στην «Εφ.Συν.» και το Investigate Europe για την αρνητική θέση που τήρησε η Ελλάδα στις συζητήσεις.
 2. Η εναντίωση της Ελλάδας ήταν κομβική αφού, κατά τις πηγές μας μέσα στο Συμβούλιο, χρειάζονταν «μόνο δύο μικρές χώρες» να αλλάξουν στάση υπέρ της Οδηγίας για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.
 3. Η κυβέρνηση στην απάντησή της ισχυρίζεται ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί από τον Μάρτιο του 2017. Αυτό είναι ανακριβές. Για παράδειγμα, έγγραφο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε. (το οποίο έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.») αναφέρεται σε ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συζητήθηκε το θέμα στις 13 Οκτωβρίου 2020. (Το ότι η συνάντηση ήταν «ανεπίσημη» δεν αφαιρεί τίποτα από τη σημασία της: σε αυτές ακριβώς τις συναντήσεις, διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες υπέρ ή κατά των προτάσεων νόμου ακριβώς επειδή το περιεχόμενό τους δεν ανακοινώνεται.)
 4. Το ότι το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο και μετά το 2017 αποδεικνύεται και από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης προς το Investigate Europe (η γερμανική κυβέρνηση απάντησε, η ελληνική γιατί δεν απάντησε;): «Από την αρχή της γερμανικής προεδρίας» [2ο εξάμηνο του 2020] «είχαμε πολυάριθμες διμερείς συναντήσεις με υποστηρικτές και αντιπάλους της Leadership Positions Directive - συμπεριλαμβανόμενων κρατών-μελών που δεν έχουν υποστηρίξει την Οδηγία ώς τώρα».
 5. Ο ελληνικός νόμος, στον οποίο αναφέρεται η κ. Συρεγγέλα, νομοθετεί το 25% και όχι το 40% στην ποσόστωση όπως προβλέπει η πρόταση της Οδηγίας, κάτι που η κ. Συρεγγέλα παραλείπει να αναφέρει στην απάντησή της.
 6. Προ της δημοσίευσης του ρεπορτάζ μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρωτήθηκε επανειλημμένα (επί τρεις μήνες) για το θέμα από την «Εφ.Συν.» και το Ιnvestigate Εurope. Γιατί δεν απάντησε;
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέσσερα ψέματα και μια μικρή νίκη
Tα «Μυστικά του Συμβουλίου» είναι μια έρευνα στην οποία συμμετέχουν δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη και μετά από μήνες αναζήτησης τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε ΜΜΕ από πολλές διαφορετικές χώρες. Την έρευνα...
Τέσσερα ψέματα και μια μικρή νίκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η αδιαφάνεια στο Συμβούλιο της Ε.Ε. πλήττει τις ελευθερίες των πολιτών
Σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και το Investigate Europe, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Εμιλι Ο’ Ράιλι, ασκεί κριτική στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης...
Η αδιαφάνεια στο Συμβούλιο της Ε.Ε. πλήττει τις ελευθερίες των πολιτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες
Κρυμμένες πίσω από την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας οι κυβερνήσεις θέτουν όρια αλιείας πολύ πάνω από τα όρια βιωσιμότητας. Κερδισμένη, η αλιευτική βιομηχανία που μεγιστοποιεί τα κέρδη της.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα μπλοκάρει Οδηγία για την ισότητα των δύο φύλων
Tον Νοέμβριο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της για μια νέα Οδηγία με σκοπό τη βελτίωση της εκπροσώπησης των φύλων στην αγορά εργασίας. Η πρόταση της Κομισιόν αφορούσε την επιβολή...
Η Ελλάδα μπλοκάρει Οδηγία για την ισότητα των δύο φύλων
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Φοβού τους δανειστές...
Το αγγλοσαξονικό ρητό «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» θύμισαν χθες οι επίτροποι Τζεντιλόνι και Ντομπρόβσκις, αποσαφηνίζοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμοι στις χώρες με...
Φοβού τους δανειστές...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας