• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 17.9°C
  3 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  1 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.0°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.8°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.8°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  91%

Μία από τις σπάνιες πρόσφατες φωτογραφίες του Nazif Destani (δεξιά), μαζί με τη μητέρα και τα αδέλφια του

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «λευκός ιππότης» της Next.e.GO

 • A-
 • A+
Ποιος είναι ο επενδυτής που, μέσω της «ND Group NV» και της μικρής ανεξάρτητης γερμανικής αυτοκινητο­βιομηχανίας, θέλει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης στην Ελλάδα ● Εχει δραστηριότητες σε κάθε καυτό σημείο του πλανήτη.

Το ερώτημα που θέσαμε χθες προς την κυβέρνηση, εάν γνωρίζει τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη συναρμολόγηση και τον ποιοτικό έλεγχο ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης στην Ελλάδα, δεν ήταν ρητορικό.

Ο λόγος που ενδιαφερθήκαμε ήταν ότι η κοινή γνώμη, η Βουλή, οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να γνωρίζουν την ταυτότητα του ομίλου και της εταιρείας που προτίθενται να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα της κυβέρνησης να διεκδικήσουν ένα εξίσου σημαντικό μερίδιο από το Ταμείο Ανασυγκρότησης για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση –και φυσικά, η επένδυση αυτή να συμβάλει στην ανάπτυξη της τεχνικής στάθμης της χώρας με ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Αναμένοντας λοιπόν επίσημες απαντήσεις που ακόμη δεν έφτασαν, συνεχίζουμε την προσπάθεια γνωριμίας με τον όμιλο των επενδυτών, καθώς αρχίζουμε να διακρίνουμε… αποχρώσεις όσο αναζητούμε το προφίλ του «λευκού ιππότη» που έσωσε μια μικρή ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία με ένα μόνο προϊόν μαζικής κατασκευής (δηλαδή με μικρά περιθώρια κέρδους) έναντι αγνώστου τιμήματος. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι η Next.e.GO διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Ααχεν της Γερμανίας και δεν της λείπει η παραγωγική ικανότητα, αλλά οι... πελάτες.

Ο όμιλος «ND Group NV» (www.nd.net) είναι κατά βάση ένας όμιλος συμμετοχών σε αρκετές επιχειρήσεις, διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, με χαλαρές μεταξύ τους επιχειρηματικές συνδέσεις –δηλαδή χωρίς ενοποιημένα αποτελέσματα. Σχηματοποιήθηκε το 2014, όταν ο Nazif Destani (εισφέροντας και τα αρχικά του ονόματος), επικεφαλής των εταιρειών κάτω από την ομπρέλα της «ECOLOG International Service Solutions» (www.ecolog-international.com), άρχισε να διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων σε περισσότερους κλάδους, πέραν της υποστήριξης βοηθητικών υπηρεσιών σε ειρηνευτικές ή στρατιωτικές επιχειρήσεις του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού Bundeswehr, της KFOR, του γαλλικού στρατού (Armee de Terre), του ISAF στο Αφγανιστάν, του ΝΑΤΟ και του στρατού των ΗΠΑ, κ.α. ανά τον κόσμο, αλλά και σε εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γεννημένος στο Κόσοβο, ο Nazif μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου ο πατέρας του Lazim Destani είχε την έδρα των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων που διευκόλυναν στην τουριστική -και όχι μόνο- σύνδεση της νότιας Γιουγκοσλαβίας με την πλούσια βιομηχανική Γερμανία.

Παροχή υπηρεσιών

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1998 όταν ο Nazif διαπίστωσε την ανάγκη της KFOR στα Βαλκάνια για καλύτερη διαχείριση υπηρεσιών πλυντηρίου και πολύ γρήγορα επέκτεινε το ενδιαφέρον της σε κάθε είδους υποστηρικτική υπηρεσία, όπως την προμήθεια και διαχείριση καυσίμων, τις τηλεπικοινωνίες, την εύρεση και διαχείριση τοπικού προσωπικού.

Ο όμιλος «ND Group» έχει την ευρωπαϊκή του έδρα στην Ολλανδία, ενώ κρατά τα κεντρικά γραφεία του στο Ντουμπάι, μαζί με τα κεντρικά της ECOLOG. Η βασική εταιρεία με τα κατά τόπους παρακλάδια της είναι ένας παγκόσμιος contractor υπηρεσιών, με παρουσία σε 40 χώρες και σε περισσότερες από 150 τοποθεσίες, έχοντας υλοποιήσει περισσότερα από 1.100 συμβόλαια. Οπως υποστηρίζει, είναι «ικανή να ανταποκρίνεται γρήγορα και αξιόπιστα σε προκλήσεις, με ιστορικό ολοκλήρωσης περισσότερων από 950 συμβάσεων χωρίς αποτυχία», σε χώρες όπως το Ιράκ, η Ρωσία, η Γερμανία, το Αφγανιστάν, η Τυνησία, η Μογγολία, η Λιβύη, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Κίνα και στα Βαλκάνια.

Η ίδια η μητρική «ND Group» δεν είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής. Στον ιστότοπό της έχει αναρτημένες μόλις 5 ειδήσεις (μεταξύ των οποίων και για την επένδυση στην Ελλάδα και τη διάσωση της e.GO), ενώ στο portfolio της έχει αόριστες αναφορές σε πάνω από 30 επιχειρήσεις, σε τομείς όπως η ενέργεια, τα Logistics, οι Υπηρεσίες, η Τεχνολογία, το Real Estate και η… Νοτιοανατολική Ευρώπη (Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία).

Μάλιστα ο ίδιος ο Nazif δείχνει μια ιδιαίτερη σεμνότητα με την εικόνα του, αναρτώντας με επιμονή σχεδόν παντού την ίδια φωτογραφία από τα πρώτα νεανικά του χρόνια – μόνο στο Κόσοβο ανιχνεύσαμε κάποιες πιο πρόσφατες και μάλλον σπάνιες φωτογραφίες του.

Αν και δεν υπάρχουν αναφορές στους πελάτες της, μέσω της θυγατρικής ECOLOG διακρίνουμε περισσότερα, π.χ. συνεργασία με τη Siemens στη διαχείριση αποβλήτων, την πρόσφατη δημιουργία κέντρων ελέγχου για Covid-19 στα αεροδρόμια της Βαυαρίας, του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, σε διάφορες αστικές περιοχές της Γερμανίας κ.α.

Με βάση την πρώτη εικόνα, επαναλαμβάνουμε το ερώτημα για το screening που έχουν κάνει τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, καθώς η πρώτη εικόνα από διεθνή ΜΜΕ έχει και γκρίζα σημεία, ιδίως στον γερμανικό τύπο – για τα οποία συνεχίζουμε την έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα τέσσερα βήματα του Κυριάκου
Τις προτάσεις της Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση παρουσίασε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Περιλαμβάνει 4 βήματα: φορολογικά, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τόνωση της ρευστότητας και...
Τα τέσσερα βήματα του Κυριάκου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποίηση Βερολίνου για σχέδιο επενδύσεων στην Ελλάδα
Τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξαίρει με ανακοίνωσή της η καγκελαρία, η οποία αναφέρεται στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη....
Ικανοποίηση Βερολίνου για σχέδιο επενδύσεων στην Ελλάδα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις
Ανάπτυξη, επενδύσεις και αποτέλεσμα: σε αυτό το τρίπτυχο φαίνεται να συμπυκνώνεται η πολιτική που τίθεται σε εφαρμογή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Κωστή...
Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις προαναγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης
Τα χαρτιά του, για τη διακυβέρνηση της χώρας εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκτενή συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις προαναγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας