• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.7°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.0°C
  6 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  5 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 4.3°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 5.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 8.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.3°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 4.0°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 6.0°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.3°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 5.0°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / -1.4°C
  2 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μηχανικοί στα κάγκελα

 • A-
 • A+
Θα απέχουν αρχικά μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2020 • Στον αέρα οι επιτροπές οι οποίες έχουν κρίσιμο ρόλο στη διεξαγωγή δημοπρασιών για μεγάλα έργα • Αναβρασμός και στους ιδιώτες του κλάδου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Aπεργία και αποχή για τρεις εβδομάδες από τα καθήκοντά τους που αφορούν τις δημοπρασίες έργων του Δημοσίου αποφάσισαν επτά ομοσπονδίες μηχανικών και άλλων κλάδων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στους μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα σχετικά με το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων κατοικιών.

Σε μια περίοδο που υποτίθεται πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν τάχιστα μικρές και μεγάλες επενδύσεις και να αξιοποιηθούν κονδύλια δισεκατομμυρίων που λιμνάζουν και κινδυνεύουν να χαθούν, ο κλάδος των μηχανικών βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των χειρισμών που έχουν γίνει μέσα στη συγκυρία της πανδημίας αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν.

Επτά ομοσπονδίες μηχανικών και άλλων κλάδων δημοσίων υπαλλήλων σε απεργία

Στον δημόσιο τομέα, οι επτά ομοσπονδίες αποφάσισαν να απέχουν αρχικά μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2020 από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές οι οποίες έχουν κρίσιμο ρόλο στη διεξαγωγή δημοπρασιών. Πρόκειται για τις ομοσπονδίες των Μηχανικών ΑΕΙ (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), των Υπαλλήλων του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ), των Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), των Γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥΠΕ), των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), των Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΟΜΗΤΕΔΥ) και των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες (ΠΟΣΥΑΠΕ).

Στο εξώδικο των επτά ομοσπονδιών αναφέρεται ότι τα μέλη τους θα απέχουν από τις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών καθώς και από αποφασιστικά όργανα, όπως Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολό­γησης Προσφορών, Επιτροπές Αξιολόγησης Ενστάσεων, Επιτροπές Παραλαβής Υπηρεσιών, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσί­ων Εργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Επιτροπές Πα­ρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών.

Οι Ομοσπονδίες δηλώνουν την κοινή τους θέληση να αντισταθούν στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών. Οπως αναφέρουν, η κυβέρνηση εκχωρεί αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσι­ών Δόμησης σε «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» και ιδιώτες, εκχωρεί αντικείμενο γεωτεχνικών ελέγχων αλλά και επίβλεψης έργων σε Μητρώα Ιδιωτών, υποκαθισ­τά Δημόσιες Υπηρεσίες από Ανώνυμες Εταιρείες και δημόσιους υπαλλήλους με με­τακλητούς.

Η κυβέρνηση, σημειώνεται στο εξώδικο, «πατάει» πάνω στη δεδομένη υποστελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών και προωθεί διάφορα «ευέλικτα» ιδιωτικά σχήματα με στόχο την αύξηση της κερδο­φορίας των ιδιωτών φίλων τους που θέλουν εκτός των άλλων να πουλούν υπη­ρεσίες στο Δημόσιο και να φορτώνουν πολλαπλά «βάρη» στους πολίτες, όπως ακριβώς έγινε με τα διόδια.

Ζητούν προσλήψεις και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών θυμίζοντας ότι, όπως φάνηκε και με την πανδημία, «μόνο το Δημόσιο Σύσ­τημα Υγείας στέκεται στην πρώτη γραμμή, όταν ο ιδιωτικός τομέας απέχει από τη μάχη ενώ θησαυρίζει από τα πανάκριβα τεστ και τις παχυλές επιδοτήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στο τρέχον διάστημα γίνονται προσπάθειες να συμβασιοποιηθούν μεγάλα αναπτυξιακά πρότζεκτ ώστε να μη χαθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του 2020, να προχωρήσουν μικρά και μεγάλα έργα της Αυτοδιοίκησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» των 2,5 δισ. ευρώ, να προχωρήσουν επενδύσεις που απαιτούν αδειοδότηση και εγκρίσεις από όλα τα παραπάνω όργανα.

Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες μηχανικοί πασχίζουν με τις διαδικασίες υπαγωγής αυθαιρέτων σε πλατφόρμες που «κολλάνε» και με κανόνες για τη δόμηση που αλλάζουν διαρκώς. Ενα από τα μεγάλα προγράμματα με κονδύλια που φτάνουν στα 900 εκατομμύρια ευρώ είναι και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ετησίως σε βάθος δεκαετίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε μια μικρή παράταση στην υποβολή αιτήσεων και όρισε διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης ανά Περιφέρεια. Πρώτη ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ενδεικτικά των αντιδράσεων είναι όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Κεντρικής-Δυτικής Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας.

Ο κ. Τσιώνας μιλά για αποφάσεις του ΥΠΕΝ «που προβληματίζουν». Θυμίζει ότι τον περασμένο μήνα και παρά την καταστροφή που υπέστη η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, ο Αλμυρός και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και σε πλήρη αντίθεση με το γενικό αίτημα των μηχανικών και του ΤΕΕ ΚΔΘ για παράταση της προθεσμίας των αυθαιρέτων για την περιοχή που επλήγη από τον Ιανό, «το ΥΠΕΝ, αγνοώντας την πραγματικά δύσκολη κατάσταση (ούτε δίκτυο ίντερνετ δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις…), δεν προχώρησε σε καμία παράταση, με σοβαρές συνέπειες για τους Θεσσαλούς πολίτες».

Ο κ. Τσιώνας αναφέρει ότι στις παρούσες συνθήκες το γεγονός πως η Θεσσαλία ξεκινά πρώτη δεν μπορεί να θεωρείται θετικό καθώς ο κορονοϊός καλπάζει, απαγορεύονται μετακινήσεις και συναθροίσεις και γενικότερα όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου υπολειτουργούν και ζητά μετάθεση των ημερομηνιών.

Στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», οι μηχανικοί καλούνται αρχικά να αξιολογήσουν την παρούσα κατάσταση ενός ακινήτου, να σχεδιάσουν τι πρέπει να γίνει για να αναβαθμιστεί, να υποβάλουν το αίτημα, να επιβλέψουν τα απαραίτητα έργα και τις σχετικές εκταμιεύσεις. Ολα τα παραπάνω πρέπει να συμβούν όταν οι αυτοψίες είναι ανέφικτες, Πολεοδομίες και Υποθηκοφυλακεία υπολειτουργούν και υπάρχει ο κίνδυνος οι φάκελοι αιτήσεων ένταξης να μείνουν ανολοκλήρωτοι και άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη.

Προβληματισμό για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» εκφράζουν και πολλοί άλλοι κλάδοι μηχανικών. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αγρονόμων-Τοπογράφων (ΠΣΔΑΤΜ) Μιχάλης Καλογιαννάκης, εκτός από τις αυτοψίες που δεν μπορούν να γίνουν, ο Οδηγός που εξέδωσε το ΥΠΕΝ δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα καθώς ανέβηκε η απαίτηση για ενεργειακή αναβάθμιση κατά 3 κλάσεις, ενώ τίθεται διπλός κόφτης στον προϋπολογισμό ανάλογα με τη βελτίωση που επιτυγχάνεται. Επίσης, δεν λύθηκε το πρόβλημα με την αναγκαστική συμφωνία όλων (του 100%) των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας για τα έργα θερμομόνωσης που θα γίνουν σε ένα διαμέρισμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Ρυθμίσεις για... τα αυθαίρετα του μέλλοντός μας
Νέα γενιά αυθαιρέτων φέρνει η κατάργηση των προεγκρίσεων που έπρεπε να πάρουν από τις υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομίες) όσοι θέλουν να χτίσουν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Ρυθμίσεις για... τα αυθαίρετα του μέλλοντός μας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο ΣτΕ οι μηχανικοί του Δημοσίου για την επίβλεψη των δημόσιων έργων από ιδιώτες
Zητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση που εφαρμόζει τον νόμο για την επίβλεψη των δημόσιων έργων από ιδιώτες μηχανικούς.
Στο ΣτΕ οι μηχανικοί του Δημοσίου για την επίβλεψη των δημόσιων έργων από ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημόσια έργα με την επίβλεψη ιδιωτών μηχανικών
Με ιδιώτες μηχανικούς που θα επιβλέπουν την εκτέλεση των δημόσιων έργων, οριζόντιο «κόφτη» στο 10% για τις εκπτώσεις, περισσότερες απευθείας αναθέσεις και αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις διαμορφώνει η...
Δημόσια έργα με την επίβλεψη ιδιωτών μηχανικών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απεργούν οι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο αν. τομεάρχης Ανδρέας Μιχαηλίδης, χαιρετίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, θεωρούν τα αιτήματά τους...
Απεργούν οι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λογαριασμός επιστρέφεται
«Νικήσαμε και συνεχίζουμε» ξεκαθαρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις ομοσπονδίες του Δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) που έχουν κηρύξει πολυήμερη απεργία-αποχή στις Υπηρεσίες Δόμησης (έως και τις...
Ο λογαριασμός επιστρέφεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας