• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.8°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.9°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 9.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -0.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.6°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 7.0°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 5.0°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκεντρωθείτε στα... κεντρικά

 • A-
 • A+
Η φιλοδοξία για δημιουργία τοπικής Πολεοδομίας σε κάθε δήμο αποδείχτηκε ανεκτέλεστη εξαγγελία ● Η κυβέρνηση, αφού προκάλεσε γενικό αλαλούμ με διαδοχικές παλινωδίες τους τελευταίους μήνες, ιδρύει τώρα Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης με αποφασιστικές αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων την αδειοδότηση σημαντικών επενδύσεων

Eπιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο! Αφού η κυβέρνηση άλλαξε άποψη τέσσερις φορές μέσα σε εννέα μήνες για το πότε θα υποχρεωθεί κάθε δήμος να έχει δική του Πολεοδομία, έρχεται τώρα και δημιουργεί μια Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα εξετάζει τα αιτήματα σε «εφετειακό βαθμό» και με το... αζημίωτο.

Η κατάσταση στις Υπηρεσίες Δόμησης που λειτουργούν σε δήμους και πρώην νομαρχίες για να εκδίδουν άδειες δόμησης είναι γνωστή. Ταλαιπωρία για πολίτες και υπαλλήλους, αρχεία σε βουνά φακέλων, πολυνομία και λαβύρινθος διατάξεων για να μη βγαίνει ποτέ άκρη, έδαφος, με λίγα λόγια, στο οποίο εύκολα ανθούν οι δοσοληψίες και οι εξυπηρετήσεις ημετέρων. Υποτίθεται πως σε όλα αυτά θα έδινε λύση η αποκέντρωση των υπηρεσιών και έτσι από τον νόμο «Καλλικράτης» του 2010 προβλέφθηκε κάθε δήμος να έχει τη δική του Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ).

Ακολούθησαν τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της γενικευμένης αποσάθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς ποτέ όμως να μειωθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης στις ΥΔΟΜ, που έμεναν λιγότερες από 150 αν και οι δήμοι ήταν 325 (σήμερα 332).

Το 2018 με τον νόμο 4555 προβλέφθηκε προθεσμία έως τις 31/12/2023 ώστε κάθε δήμος να αποκτήσει τη δική του ΥΔΟΜ. Με την έλευση του επιτελικού κράτους, ξεκίνησαν τα παρατράγουδα:

■ Το υπουργείο Εσωτερικών τον Μάρτιο του 2020 αναβάλλει την εφαρμογή του 4555 και την προθεσμία του 2023, αν και ορίζει μηχανισμό υποστήριξης των δήμων που θέλουν να φτιάξουν ΥΔΟΜ.

■ Τον Ιούνιο, το ίδιο υπουργείο θέτει διάταξη στον νόμο 4700 που ορίζει προθεσμία ώς την 1η Νοεμβρίου 2020 για να αποκτήσει κάθε δήμος ΥΔΟΜ.

■ Τον Οκτώβριο επανέρχεται με τον νόμο 4735 και καταργεί την αναβολή που είχε αποφασιστεί στον νόμο 4555 για το τέλος του 2023.

■ Μετά απ’ όλα αυτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) χθες έρχεται να ανακοινώσει υπερηφάνως ότι καταργεί την προθεσμία της 1/11/2020 καθώς «με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, δίνεται παράταση ενός έτους στη λειτουργία των υφιστάμενων ΥΔΟΜ».

Μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί, το ΥΠΕΝ μας ενημερώνει ότι από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσουν «λύση στις δυσλειτουργίες του συστήματος των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) και τις επακόλουθες καθυστερήσεις στην οικοδομική δραστηριότητα, που επιβαρύνουν τους πολίτες και παρεμποδίζουν τις επενδύσεις».

Πώς θα γίνει αυτό; Με το πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο που προαναγγέλλεται εδώ και καιρό, αλλά αποσύρθηκε πρόσφατα για να ξαναδιατυπωθεί καθώς υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, που εξαφάνιζε την αξία χιλιάδων οικοπέδων.

Αδυναμία στελέχωσης

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «ο θεσμός των Υπηρεσιών Δόμησης έρχεται αντιμέτωπος, μεταξύ άλλων, με τις δυσκολίες αρκετών δήμων να στηρίξουν επιχειρησιακά μια κατάλληλα στελεχωμένη υπηρεσία δόμησης». Το υπουργείο αναφέρει πως στα χαρτιά υπάρχουν σήμερα 190 ΥΔΟΜ, αλλά αρκετές υπολειτουργούν. Θέτει όμως και ακόμη ένα σοβαρό θέμα: «Το φαινόμενο αντιφατικών αποφάσεων διαφορετικών ΥΔΟΜ για ταυτόσημα ζητήματα». Ετσι, υπόσχεται αναμόρφωση που θα ακολουθεί τους εξής κύριους άξονες:

1 Υφιστάμενες Υπηρεσίες Δόμησης θα παραμείνουν ή θα δημιουργηθούν νέες μόνο σε δήμους που έχουν τη δυνατότητα να τις στελεχώσουν, και κατόπιν σχετικής πιστοποίησης.

2 Για τους δήμους που δεν θα μπορέσουν να πιστοποιήσουν Υπηρεσίες Δόμησης, θα συγκροτηθούν Υπηρεσίες Δόμησης σε περιφερειακό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν σαφώς λιγότερες ΥΔΟΜ, βελτιώνοντας έτσι τις δυνατότητες στελέχωσης κι επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας.

3 Οι Υπηρεσίες Δόμησης οφείλουν να κοινοποιούν ηλεκτρονικά όλες τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν στην αρμόδια για την πολεοδομία/χωροταξία Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε περίπτωση που η αρμόδια Υπηρεσία εντοπίζει ζητήματα νομιμότητας επί των πράξεων αυτών, ενημερώνει σε πρώτο στάδιο το οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Εφόσον δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, προχωρεί και στην ενεργοποίηση άλλων δυνατοτήτων ελέγχου, που προβλέπονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

4 Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδίδει οδηγίες ερμηνείας διατάξεων που κατανοούνται διαφορετικά από διάφορες ΥΔΟΜ, οι οποίες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά, εξασφαλίζοντας την ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας.

5 Το πέμπτο μέτρο όμως είναι και «το πιο επιτελικό», καθώς συγκροτείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης. Οπως προβλέπεται στο πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο, η Κεντρική Πολεοδομία θα έχει δύο ρόλους:

● Να εξετάζει αιτήματα για οικοδομικές άδειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία (βλέπε επενδυτικά πρότζεκτ) και για την προστασία του περιβάλλοντος (σ.σ. ή και εναντίον αυτής)

● Να εξετάζει αιτήματα σε ρόλο «πολεοδομικού Εφετείου», δεχόμενη «προσφυγές» στην περίπτωση αποφάσεων για τις οποίες υπάρχει αντίρρηση των ενδιαφερόμενων ή πολύ μεγάλων καθυστερήσεων. Και στις δύο περιπτώσεις, θα προβλέπεται ειδικό τέλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα ρουσφέτια στο χωροταξικό
Συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του υπουργού για πολεοδομικές άδειες ● Εξυπηρετήσεις στους επενδυτές του Ελληνικού και σε ξενοδόχους.
Νέα ρουσφέτια στο χωροταξικό
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εν λευκώ παραχώρηση παράκτιων προστατευόμενων περιοχών σε δήμους και ιδιώτες
Με σημαντική υποβάθμιση κινδυνεύουν οι παράκτιες περιοχές της χώρας μας που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, προειδοποιούν σε κοινή καταγγελία τους 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Με το άρθρο...
Εν λευκώ παραχώρηση παράκτιων προστατευόμενων περιοχών σε δήμους και ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αέρα
Ναυαγεί στα ρηχά το πρώτο μεγάλο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες προκηρύξεις απειλούνται με ματαίωση λόγω εκπτώσεων που...
Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισοδηματικό φρένο στο «Εξοικονομώ»
Ως το 75% το ποσοστό επιδότησης, ως 28.000 ευρώ ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ● Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα και θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένα...
Εισοδηματικό φρένο στο «Εξοικονομώ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους
Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές χιλιάδες κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές σε Διόνυσο, Αχαρνές και Ωρωπό, καθώς αναζητούν πόρους και τρόπους για την απομάκρυνση των καμένων και...
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας