• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 21.6°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 18.7°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.1°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 21.6°C
  0 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.1°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 20.0°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  82%

Πάρτε μέρος στο Europe Talks 2020 μέσω της «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Θέλετε να γνωρίσετε κάποιον άλλο Ευρωπαίο για να συνομιλήσετε για την πανδημία και τις προκλήσεις της αλλά και όσα απασχολούν την κοινή γνώμη στις χώρες της Ε.Ε.; Η «Εφ.Συν.» σας δίνει τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Για δεύτερη χρονιά συμμετέχουμε στη μεγάλη καμπάνια Europe Talks, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Die Zeit και τη συμμετοχή άλλων 17 μεγάλων μέσων ενημέρωσης από 16 διαφορετικές χώρες, με στόχο χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα καυτά και για κάποιους αμφιλεγόμενα θέματα.

Η χρονιά που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη και ιδιαίτερη. Από τη μια μεριά ήρθαμε πιο κοντά από πριν και από την άλλη απομονωθήκαμε και βάλαμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας την επικοινωνία με σύγχρονους τρόπους όπως οι βιντεοκλήσεις. Μέχρι και οι αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε. ελήφθησαν σε κάποιες φάσεις μέσω βιντεοδιάσκεψης. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί και κλειστά σύνορα για τους Ευρωπαίους πολίτες για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, αλλά και καταστάσεις πρωτόγνωρες στα νοσοκομεία πολλών χωρών. Οπότε αν όχι τώρα, τότε πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ώστε οι Ευρωπαίοι να συζητήσουν για όσα τους αφορούν;

Μέσα σε αυτά και το προσφυγικό, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να είναι οι χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, αλλά διαχρονικά η συζήτηση να περιστρέφεται στο κατά πόσον το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πράγματι ως ευρωπαϊκό και αν πρέπει όλες οι χώρες να συμβάλλουν εξίσου στην αντιμετώπισή του.

Από σήμερα και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή απαντώντας σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στα περισσότερα άρθρα της efsyn.gr.

Ερωτήσεις όπως αν «η προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, ακόμα και όταν η οικονομία υποφέρει», αν «τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας» και αν «πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι υποχρεωμένες να υποδέχονται πρόσφυγες» είναι μεταξύ των επτά ερωτήσεων επί των οποίων θα κινηθεί η μεγάλη συζήτηση του Europe Talks 2020. Σε αυτές θα κληθείτε να απαντήσετε με ένα «ναι» ή «όχι».

Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας η εκδήλωση του Europe Talks 2020 θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε χιλιάδες πολίτες θα μπορούν να συντονιστούν για να ακούσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες, ενώ την ίδια ημέρα θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κάποιον που έχει εντελώς διαφορετική οπτική.

Μόλις ολοκληρωθεί η φάση των δηλώσεων συμμετοχής θα γίνει η διαδικασία επιλογής ζευγαριών μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου και ακολούθως θα ενημερωθείτε για το ποιος θα ήταν ο ιδανικός συνομιλητής για εσάς ώστε να έρθετε σε επαφή αν θέλετε.

Εφόσον συμφωνείτε να κάνετε συζήτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email και να κανονίσετε μια βιντεοσυνομιλία για τις 13 Δεκεμβρίου, στις 4 το απόγευμα. Το Europe Talks θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε αρκετές χώρες, οπότε ίσως είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας προκειμένου να μπορέσετε να επικοινωνήσετε με το ταίρι σας στον διάλογο.

Γίνετε μέρος αυτού του διαλόγου. Δηλώστε συμμετοχή στο Europe Talks!

Το Europe Talks βασίστηκε στο Germany Talks που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit (ZEIT ONLINE). Ήταν μια πλατφόρμα που έφερε κοντά ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και πέρυσι διευρύνθηκε και απέκτησε ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Έτσι, το 2019 μετατράπηκε σε Europe Talks, φέρνοντας κοντά πάνω από 16.000 ανθρώπους από 33 χώρες. Πέρυσι τον Μάιο χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσουν από κοντά με κάποιον άλλο Ευρωπαίο, με περίπου 500 ζευγάρια συνομιλητών.

Τα μέσα που συμμετέχουν

bTV Media Group - Βουλγαρία

Calea Europeana - Ρουμανία

Delfi - Λετονία

De Volkskrant - Ολλανδία

Der Standard - Αυστρία

Εφημερίδα των Συντακτών - Ελλάδα

Expresso - Πορτογαλία

France Médias Monde - Γαλλία

Gazeta Wyborcza - Πολωνία

HotNews - Ρουμανία

Kapital - Σλοβακία

La Repubblica - Ιταλία

LRT.lt - Λιθουανία

Mirror – Ηνωμένο Βασίλειο

Phoenix - Γερμανία

Politiken - Δανία

Republik - Ελβετία

Zeit Online -Γερμανία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Ευρωπαίοι μιλάνε για την Ευρώπη που θέλουν
Πάνω από 21.000 άνθρωποι από 33 χώρες έλαβαν μέρος στη μεγάλη καμπάνια Europe Talks, 200 από αυτούς κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, ανά ζευγάρια, για να μιλήσουν για όλα αυτά που τους χωρίζουν αλλά και τους ενώνουν...
Οι Ευρωπαίοι μιλάνε για την Ευρώπη που θέλουν
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Europe Talks το φετινό βραβείο Ζαν Μονέ
Με άρωμα «Εφ.Συν.» το βραβείο Ζαν Μονέ 2019 καθώς απονεμήθηκε στην καμπάνια «Europe Talks», την οποία διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα De Zeit και στην οποία συμμετείχε και η εφημερίδα μας με άλλα 15 μέσα...
Στο Europe Talks το φετινό βραβείο Ζαν Μονέ
ΕΥΡΩΠΗ
Europe Talks 2021: Χιλιάδες Ευρωπαίοι συζητούν σήμερα για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή
Από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. η efsyn.gr θα αναμεταδίδει τη διαδικτυακή εκδήλωση λήξης της φετινής καμπάνιας, με ενδιαφέρουσες ομιλίες.
Europe Talks 2021: Χιλιάδες Ευρωπαίοι συζητούν σήμερα για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
Συντονιστείτε στο Europe Talks 2020 [Live]
Από τις 2 έως τις 4 η ζωντανή αναμετάδοση της μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης Europe Talks 2020, με πάνω από 6.000 ζευγάρια συνομιλητών. Η πανδημία στο επίκεντρο της συζήτησης, αλλά και θέματα αμιγώς της Ε.Ε.
Συντονιστείτε στο Europe Talks 2020 [Live]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΕΟ ΚΚΕ: «Αντιδραστικός ο ρόλος της Frontex συνολικά, όχι μόνο ο επικεφαλής της»
«Αντικείμενο της δράσης της με βάση την εντολή της ΕΕ, είναι η άγρια καταστολή και οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα για τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων», τονίζει η Ευρωομάδα του ΚΚΕ.
ΕΟ ΚΚΕ: «Αντιδραστικός ο ρόλος της Frontex συνολικά, όχι μόνο ο επικεφαλής της»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Η δική μας Ευρώπη των λαών και της ειρήνης
«Είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι: Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των ανταγωνισμών, των πολέμων του καπιταλισμού», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Κουτσούμπας: Η δική μας Ευρώπη των λαών και της ειρήνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας