• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.0°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ώρα της κρίσης για τη Χ.Α. 

 • A-
 • A+
Εξι αποκαλυπτικά βίντεο στην efsyn.gr ● Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και Λαγός αλληλοκαταγγέλλονται και ενοχοποιεί ο ένας τον άλλο ● Η απόφαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Με την αγόρευση του κ. Τάκη Μιχαλόλια, συνηγόρου και αδελφού του Νικολάου Μιχαλολιάκου, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι η πολύχρονη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου. 

Πρόκειται ασφαλώς για τη μεγαλύτερη δίκη όλων των εποχών και αξίζει τον κόπο να μνημονευθούν οι δικαστές που έφεραν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο με τρόπο που επαινέθηκε και από τις δύο πλευρές των αντιδίκων: πρόεδρος η Μαρία Λεπενιώτη, μέλη οι Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου και εισαγγελέας η Αδαμαντία Οικονόμου· αναπληρώτρια πρόεδρος η Μαρία Βάρκα, αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Ανέστης και αναπληρωτής εισαγγελέας ο Στέλιος Κωσταρέλλος.

Οι τελευταίες δικάσιμες μετά την καλοκαιρινή διακοπή καλύφθηκαν από τις αγορεύσεις συνηγόρων του Ηλία Κασιδιάρη και του Ν. Μιχαλολιάκου. Με τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων των κατηγορουμένων δεν μάθαμε κάτι καινούργιο. Ηταν, άλλωστε, επόμενο, γιατί είχε προηγηθεί η εξαντλητική διαδικασία των πεντέμισι χρόνων, κατά την οποία οι δικηγόροι και των δύο πλευρών είχαν τη δυνατότητα να σχολιάζουν όλες τις φάσεις της δίκης. Παραπονέθηκαν μάλιστα οι συνήγοροι του αρχηγού ότι δεν παρακολούθησαν τις αγορεύσεις τους πολλοί δημοσιογράφοι. Πολύ αργά θυμήθηκαν την ανάγκη δημοσιότητας της δίκης. 

Είναι οι ίδιοι που έδωσαν μάχη στην αρχή της διαδικασίας, τον Απρίλιο του 2015, προκειμένου να αποβληθούν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ώστε να μη μαθευτούν στο ευρύτερο κοινό όσα γνώριζαν ότι πρόκειται να αποκαλυφθούν στη συνέχεια. Το οξύμωρο είναι ότι ακόμα και τώρα που μιλούσαν επί μέρες οι συνήγοροι της ηγεσίας και υποτίθεται ότι κατέρριπταν το «σαθρό κατηγορητήριο», ούτε μια λέξη δεν γράφτηκε στην εφημερίδα της οργάνωσης και στους ιστοτόπους των άλλων δύο παραφυάδων της. Ποιο «κανονικό κόμμα» θα απέκλειε ακόμα και τους δικούς του υπερασπιστές από κάθε δημοσιότητα; 

Για τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.» δεν υπάρχουν βέβαια κενά, εφόσον η εφημερίδα μας παρακολούθησε από το πρώτο της φύλλο τη δράση της οργάνωσης και είχε προβλέψει την τραγική κατάληξη ένα χρόνο πριν από το δραματικό φθινόπωρο του 2013.

Από την αρχή της δίκης μέχρι το τέλος ήμασταν εκεί. Η έκδοση από την «Εφ.Συν.» αποσπασμάτων από τις αγορεύσεις όλων των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής προσέφερε σε κάθε ενδιαφερόμενο μια σύνοψη όσων έχουν αποκαλυφθεί σ’ αυτήν την τόσο μακρόχρονη διαδικασία. Υπάρχει βέβαια και το πολύτιμο Παρατηρητήριο της δίκης που έχει καταγράψει λεπτό προς λεπτό τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, αναπληρώνοντας την ηλεκτρονική κάλυψη της δίκης.

Στις τελευταίες αυτές αγορεύσεις υποχρεώθηκαν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής να επικαλεστούν επιχειρήματα που έχουν καταρριφθεί εδώ και μήνες. Προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το καταστατικό της οργάνωσης, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς που έχουν ήδη απορριφθεί από το δικαστήριο, ενώ επανέλαβαν τις αστειότητες ότι με τη φράση «είμαστε η σπορά των ηττημένων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες», ο Μιχαλολιάκος υπονοούσε ότι η Ελλάδα δεν πήρε το 1945 πίσω τις χαμένες πατρίδες! Ή, ακόμα, ότι η φράση με τις «ξιφολόγχες που ακονίζονται στο πεζοδρόμιο» είναι παρμένη δήθεν από τη «Μασσαλιώτιδα», κάτι που μπορεί καθένας να διαπιστώσει ότι είναι χονδροειδές ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ακριβή μετάφραση στίχου του ύμνου των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου (SA). 

Εφτασε ο κ. Ηρειώτης, που εκπροσωπεί τον Κασιδιάρη, να επαναλαμβάνει με επιμονή κατά την αγόρευσή του ότι δεν υπάρχει πριν από το 2008 κάποια επιλήψιμη ενέργεια της οργάνωσης. Λες και δεν έχουν καταγραφεί δεκάδες επιθέσεις της από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Λες και δεν γνωρίζουν όλοι την επίθεση της δεκαμελούς ομάδας χρυσαυγιτών υπό τον υπαρχηγό της οργάνωσης Περίανδρο στον Δημήτρη Κουσουρή και τους συντρόφους του, Καραμπατσόλη και Φωτιάδη, το καλοκαίρι του 1998. 

Και δεν μπορεί να επικαλεστεί ο συνήγορος άγνοια εξ αιτίας όψιμης ενασχόλησης με την υπόθεση, εφόσον ο ίδιος ήταν συνήγορος του Περίανδρου το 2009 και γνώριζε από πρώτο χέρι την αμετάκλητη αυτή απόφαση, η οποία μιλά για απόπειρα ανθρωποκτονίας που διέπραξε δεκαμελής ομάδα της Χρυσής Αυγής υπό τον Περίανδρο, ενώ το θύμα στοχοποιήθηκε επειδή τον θεώρησαν «κατεξοχήν εχθρό της εθνικιστικής τους ιδεολογίας» (Πρακτικά και Αποφάσεις 116, 162, 163/2009 του Β' Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών. Δημόσιες συνεδριάσεις 18 και 24 Φεβρουαρίου, 3, 5 και 12 Μαρτίου 2009). 

Μέσα από την υπερασπιστική του γραμμή, ο Μιχαλολιάκος επιχειρεί σήμερα να πετύχει εκείνο που είχε καταφέρει σε εκείνη την περίπτωση, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που έχουν φτάσει στα δικαστήρια. Να θεωρηθούν δηλαδή ένοχοι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί και οι άμεσοι συνεργοί τους (λ.χ. ο Ρουπακιάς και η ομάδα κρούσης της Νίκαιας για τη δολοφονία Φύσσα) και να μείνει στο απυρόβλητο η οργάνωση και φυσικά ο ίδιος. Μόνο που αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν, από τη στιγμή που το δικαστήριο εξέτασε εκτενώς τρεις μεγάλες υποθέσεις και εμμέσως δεκάδες άλλες, από τις οποίες είχε τη δυνατότητα να συναγάγει το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης και να τεκμηριώσει τις ποινικές ευθύνες της ηγεσίας της. 

Από τη δική τους πλευρά, οι μέχρι πρότινος «συναγωνιστές» του Μιχαλολιάκου, Λαγός και Κασιδιάρης, σκέφτηκαν ότι αν σχηματίσουν δική τους οργάνωση μπορεί να γλιτώσουν από τις ευθύνες που έχει ο αρχηγός. Και ο μεν Λαγός έχει την άνεση με τον μισθό του ευρωβουλευτή να χρηματοδοτεί το εικονικό κόμμα «ΕΛΑΣΥΝ», ο δε Κασιδιάρης εμφανίζεται ως ο νέος Σαλβίνι που θα μας σώσει με τους «Ελληνες ΓΤΠ».

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο καταγγέλλουν τη Χρυσή Αυγή και ειδικά τον Μιχαλολιάκο για τις ακραίες θέσεις και την προσκόλληση στον ναζισμό. Το κάνουν μέσω ενός ιστολογίου το οποίο διαχειρίζεται πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και αρθρογράφος της εφημερίδας της, ο οποίος στη συνέχεια χρίστηκε από τον Λαγό εκπρόσωπος Τύπου και τώρα έχει αναλάβει να υμνεί τον Κασιδιάρη (panusis.blogspot.com). 

Μ’ αυτόν τον τρόπο νομίζουν Λαγός και Κασιδιάρης ότι μπορεί οι ίδιοι να γλιτώσουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι μ’ αυτήν την καταγγελία του πρώην αρχηγού τους στην ουσία επιβεβαιώνουν το κατηγορητήριο που βαραίνει όλους τους. Γιατί δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο τι συμβαίνει σήμερα, αλλά τι συνέβαινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013. Και με τις καταγγελίες αυτές, Λαγός και Κασιδιάρης συνυπογράφουν όσα λέει το βούλευμα 215/2015 που τους κάθισε μαζί με τον αρχηγό τους στο εδώλιο του κακουργιοδικείου, σχετικά με το κίνητρο των εγκλημάτων, δηλαδή τη ναζιστική ιδεολογία. 

Για κακή τους τύχη, όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης μιλούν περισσότερο από όσο σκέφτονται. Είναι υποχρεωμένοι, βέβαια, να το κάνουν, γιατί στηρίζονται σε μια μερίδα οπαδών που δεν αρκούνται στις πράξεις, αλλά επιθυμούν και να ακούσουν αυτόν τον ακραίο λόγο. Πέφτουν μ’ αυτόν τον τρόπο στην παγίδα που νομίζουν ότι έστησαν σε άλλους. Ετσι διαθέτουμε δικές τους δηλώσεις από τις οποίες αυτοδιαψεύδονται και κονιορτοποιούνται οι υπερασπιστικοί τους ισχυρισμοί. Μάλιστα τις δηλώσεις αυτές θα αναρτήσουμε σήμερα και σε έξι βίντεο στην efsyn.gr, ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη γνησιότητά τους. 


Νικόλας Μιχαλολιάκος 

2013: Το κάλεσμα στην παρανομία 

Τις τελευταίες μέρες της δίκης, ο μεγάλος αδελφός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Π. Μιχαλόλιας και οι δύο ανιψιοί του επιχείρησαν να ανατρέψουν την εικόνα που έχει ήδη σχηματιστεί από την πολύχρονη διαδικασία, σχετικά με τον τρόπο που δίνονταν οι εντολές της βίας από την ηγεσία της οργάνωσης.

Βέβαια δεν υπήρξε ούτε λέξη για τα ντοκουμέντα που έχει παρακολουθήσει το δικαστήριο, με πιο χαρακτηριστικό το γνωστό βίντεο, όπου εμφανίζεται ο πυρηνάρχης Πατέλης να εξηγεί στους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες πώς λειτουργεί η ιεραρχία: 

«Να πάμε κάποια άτομα στην εκκλησία με πολιτικά, τα οποία θα περιφρουρούμε. Να κάνουμε ότι ψάλλουμε, να αγοράσουμε και τέτοια. Και μόλις δούμε το Ο.Κ. κάτι έχει γίνει, θα φύγει από εδώ πέρα μία ομάδα, 20-30 ατόμων, η οποία θα είναι τούμπανο, από όλα, και θα καθαρίσουμε την Παναγίτσα. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ο,τι κινείται, σφάζεται. Και πάλι σας λέω, αυτά είναι η θέση μου, δεν είναι η γραμμή. Τη γραμμή περιμένω να την πάρουμε. [...] Εμένα αν μου πούνε πρέπει να κάτσω σπίτι μου, θα κάτσω σπίτι μου. Δεν μπορώ να πάω ούτε σαν αυτόνομος. Δεν είμαι αυτόνομος! Είμαι στη Χρυσή Αυγή. Εντάξει; Οπότε ό,τι γραμμή πέσει, αυτή θα ακολουθήσουμε». 

Μόνιμη επωδός στις αγορεύσεις της οικογένειας Μιχαλόλια ήταν ότι δεν βρέθηκαν «εντολές» του αρχηγού για όσα συνέβησαν, οπότε η ευθύνη πέφτει στα κατώτερα ή τα μεσαία στελέχη. Βέβαια δεν επαναλήφθηκαν οι αστειότητες της αρχικής απολογίας του αρχηγού, ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 εκείνος κοιμόταν και πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Φύσσα το άλλο μεσημέρι. Αναφέρθηκαν όμως και ονόματα στελεχών της οργάνωσης που η υπεράσπιση αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν είναι κατηγορούμενοι, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον οδηγό του αρχηγού Σ. Δεβελέκο.

Είναι η γραμμή που ακολούθησε και στην απολογία του ο Μιχαλολιάκος, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς των συγκατηγορουμένων του ότι η κινητοποίηση της ομάδας της Νίκαιας το μοιραίο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 είχε στόχο να «μοιραστούν τρικάκια» για μια δική του ομιλία. 

Διαθέτουμε όμως το βίντεο από την ομιλία του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια (27.5.2013), με την οποία ο αρχηγός κηρύσσει δημόσια την παράνομη δράση της οργάνωσης.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι εκείνοι που τον ακούν είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοί που βρίσκονται σήμερα συγκατηγορούμενοί του, γίνεται αντιληπτή η αξία του ντοκουμέντου: 

«Υπερήφανοι κάτοικοι της Νίκαιας», κραυγάζει ο Μιχαλολιάκος, «όπως ξέρετε, για να σταματήσουν, λέει, τη Χρυσή Αυγή, σχεδιάζουν ένα νόμο. Τον αντιρατσιστικό. Καλοδεχούμενος! Μπορούμε και εκτός νόμου [φωνάζει και οι οπαδοί ξεσπούν σε χειροκροτήματα] τους το λέω και δημόσια. [Από κάτω: “ζήτω!”] Προσωπικά, έχω καθαιρεθεί από αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων, διότι, λέει, αποσκοπούσα στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. [Από κάτω: “μπράβο!”] Ε, λοιπόν, αυτόν τον τίτλο τιμής δεν τον αρνούμαι και τους φτύνω κατάμουτρα» [Από κάτω: χειροκροτήματα και “Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή”]. 

Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2013 υπήρξε η στιγμή που ο Μιχαλολιάκος θεώρησε ότι μπορεί η οργάνωση να κλιμακώσει τη δράση της. Και είδαμε μέσα σε μια βδομάδα τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ, την επιδρομή στον Μελιγαλά με επίθεση σε «δυστροπούντα» ομοϊδεάτη και τελικά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το Τάγμα της Νίκαιας είχε πάρει το μήνυμά του. 


Ηλίας Κασιδιάρης 

Μεταξύ Κολοκοτρώνη και Γκέμπελς

Ο Κασιδιάρης, αφού επί μήνες παρακαλούσε τον Μιχαλολιάκο να του μεταβιβάσει την αρχηγία της οργάνωσης, μόλις διαπίστωσε ότι δεν έχει καμιά ελπίδα, ενώ ταυτόχρονα η οργάνωση είχε καταρρεύσει, αποφάσισε, ως ο τελευταίος, να κλείσει πίσω του την πόρτα. Διαχώρισε τη θέση του από τον Μιχαλολιάκο και εξήγγειλε δική του πολιτική οργάνωση, τους «Ελληνες ΓΤΠ», σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσείσει τις δικές του ποινικές ευθύνες. 

Και ενώ κατά την απολογία του αρνήθηκε να απαντήσει κάθε ερώτηση της έδρας που αναφερόταν στη ναζιστική συγκρότηση της Χρυσής Αυγής, μόλις ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος, αμέσως προχώρησε και σε μια συμπληρωματική δήλωση ότι θα υποβάλει μήνυση σε όποιον συνδέσει τη νέα οργάνωση με τον ναζισμό. Φυσικά πρόκειται περί αστειότητας. Αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι κανείς δεν «τρόμαξε» με την απειλή και επομένως συνεχίστηκε η αναφορά σε ναζιστές, χωρίς να τολμήσει ο κ. «Ελληνας ΓΤΠ» να του υποβάλει μήνυση. 

Αλλά το πρόβλημα για τον κ. Κασιδιάρη είναι ότι ο πρώτος στον οποίο θα έπρεπε να υποβάλει μήνυση είναι ο εαυτός του. Οχι μόνο επειδή φέρει τον γνωστό αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο και συνήθιζε μάλιστα να τον επιδεικνύει προκλητικά ακόμα και στο εξώφυλλο του βιβλίου του που εκδόθηκε μετά την αποφυλάκισή του, αλλά επειδή και σήμερα δεν μπορεί να αποστεί από τη φανατική του προσκόλληση στον ναζισμό και τον Χίτλερ. Εχει εξάλλου χρίσει ως «θεωρητικό» του κόμματός του τον Μάστορα-Μισιάκα, φανατικό εθνικοσοσιαλιστή που τελείωνε πάντοτε τα άρθρα του με το χιτλερικό «Ζήτω η νίκη».

Οπως και οι υπόλοιποι της ηγεσίας της οργάνωσης ο Κασιδιάρης θυμίζει τη γνωστή σκηνή από την ταινία του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove), όπου ο Πίτερ Σέλερς υποδύεται έναν πρώην ναζί, ο οποίος έχει προσχωρήσει στην υπηρεσία των ΗΠΑ και κάθε τόσο είναι αναγκασμένος να κατεβάζει το δεξί του χέρι που αυθόρμητα και μηχανικά υψώνεται σε χιτλερικό χαιρετισμό. 

«SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα»

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα. Ο Ηλ. Κασιδιάρης, που υποτίθεται ότι δεν θέλει να ακούσει για ναζισμό, κατέφυγε στο πιο παλιό ναζιστικό σύνθημα ήδη από την πρώτη του ομιλία. Μιλώντας κάτω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στις 8.7.2020 ο Κασιδιάρης δηλώνει: «Θέλω λοιπόν, συμβολικά, κάτω από το βλέμμα του Γέρου του Μωριά, που κοιτάει πάντα προς Ανατολάς, που βλέπει πάντα στα μάτια τον προαιώνιο εχθρό, και του λέει πως θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει...».

Είναι γνωστό και το έχουμε αποδείξει αναλυτικά ότι αυτή η φράση από τους μυημένους στον ναζισμό θεωρείται η τελευταία φράση του Γιόζεφ Γκέμπελς. Υποτίθεται ότι την ξεστόμισε αφού πρώτα είχε δολοφονήσει τα παιδιά του και πριν αυτοκτονήσει ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του. Η ταύτιση Κολοκοτρώνη και Γκέμπελς στο μυαλό του Κασιδιάρη είναι αποκαλυπτική. 

Αλλά και πριν από λίγες μέρες, την Κυριακή 30.8.2020, στη γνωστή εμφυλιοπολεμική φιέστα στον Γράμμο, από όπου αποσύρθηκε ευτυχώς την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, ο Κασιδιάρης θα απευθυνθεί σε λίγους μαυροντυμένους πρώην (;) χρυσαυγίτες, για να προβάλει μια καθαρά «φυλετική» εκδοχή της εμφύλιας σύγκρουσης (1945-1949): «Και έτσι διαλύθηκε η κομμουνιστική ανταρσία, που δεν πρέπει να την αποκαλούμε εμφύλιο πόλεμο, διότι στον εμφύλιο πόλεμο τα δύο αντιπαρατιθέμενα μέρη ανήκουν στην ίδια φυλή. Στην προκείμενη περίπτωση, στον λεγόμενο Δημοκρατικό Στρατό των κομμουνιστών, οι Ελληνες ήταν μειοψηφία». 

Και για όσους δεν κατανοούν το σαφές ναζιστικό φυλετικό μήνυμα, ο κοστουμαρισμένος Κασιδιάρης το εκφωνεί ποζάροντας μπροστά σε έναν τεράστιο κέλτικο σταυρό, το γνωστό έμβλημα των νεοναζί σε όλο τον κόσμο που θεωρείται σήμερα ισοδύναμο της σβάστικας. Σύμφωνα με την απόφαση 164/2008 του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας, «η χρήση ως συμβόλου του κέλτικου σταυρού είναι ποινικά κολάσιμη» και συνδέεται με την απαγορευμένη ναζιστική οργάνωση «Λαϊκοσοσιαλιστικό Κίνημα Γερμανίας» (VSBD). 

 

Με βάση όλα αυτά, αν κάνει μήνυση στον εαυτό του ο Κασιδιάρης κατηγορώντας τον για ναζιστή, σίγουρα θα την κερδίσει. 


Ιωάννης Λαγός

Από «σφίχτης», εσφιγμένος 

Ο Ιωάννης Λαγός είναι κι αυτός «μαρτυριάρης». Αυτός έχει επιλέξει να επιδεικνύει πυγμή σκίζοντας χάρτινες τουρκικές σημαίες στην Ευρωβουλή, αλλά κυρίως ασχολείται με τον αγώνα κατά των εμβολίων και την αναπαραγωγή κάθε λογής συνωμοσιολογικών θεωριών, ενώ επιχειρεί να προσεγγίσει παραεκκλησιαστικούς κύκλους μέσω της περιβόητης Μονής Εσφιγμένου, της οποίας ο αντικανονικός ηγούμενος διαλαλούσε την ευχή να γεννηθεί ένας «Ελληνας Χίτλερ».

Λίγο δύσκολο να πείσει ο Λαγός, έχοντας μάλιστα δίπλα του τον Γερμενή με τους γνωστούς ύμνους στον Σατανά, ή τον Ηλιόπουλο που όχι μόνο είχε το τατουάζ «Sieg Heil», αλλά διακοσμούσε ακόμα και την κουζίνα του με σβάστικα σε... φερ φορζέ. 

Σε μια συνέντευξή του σε μια επισήμως φιλοναζιστική ομάδα, την «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» (13.7.2020), ο Λαγός θα παραδεχτεί ότι πήγε στη Χρυσή Αυγή για να «παίζει ξύλο» και ότι όλα τα αποφάσιζε ο αρχηγός: «Ποτέ δεν είχα εγώ καμία διάθεση να είμαι βουλευτής, ή να ασχοληθώ με πολιτική ή οτιδήποτε. Εγώ στη Χρυσή Αυγή είχα πάει και αγωνίστηκα, βλέποντας ότι είναι ένα κίνημα του δρόμου, ένα κίνημα που αγωνίζεται στον δρόμο. Να παίξουμε ξύλο, να φωνάξουμε, για την ιδέα μας, για την πατρίδα μας. Γι’ αυτό είχα πάει στη Χρυσή Αυγή. Τα ’φεραν οι συγκυρίες μετά έτσι. Δεν είχα σκεπτικό μετά ούτε να είμαι καν υποψήφιος. Ο Νίκος ο Μιχαλολιάκος με έβαλε. Δεν το κρύβω. Οπως έβαλε και τους υπόλοιπους. Από κει γίναμε βουλευτές. Αυτό είναι πραγματικότητα. Μέσα από αυτό πολεμήσαμε, ναι. Ομως αυτό το πράγμα στην πορεία χάλασε». 

Στο ίδιο βίντεο ο Λαγός κατηγορεί όλους τους άλλους συναγωνιστές τους που «σέρνονταν» και ξεφτιλίστηκαν στο δικαστήριο: «[Επρεπε] με τη στάση που είχα δείξει και εγώ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αντρίκεια και με το δίκιο που είχαμε θα μας σεβόταν το δικαστήριο διαφορετικά. Τώρα το δικαστήριο βλέπει κάτι τύπους να σέρνονται και να λένε “δεν ήμουν εγώ, ήταν ένας άλλος”, “όχι εγώ, αυτός”, τότε πραγματικά μας πήρανε στο ψιλό». 

Τον ρωτάνε ποια είναι η άποψή του για τον εθνικοσοσιαλισμό. Εκεί τα μασάει λίγο, αλλά τελικά το παραδέχεται: «Για τον εθνικοσοσιαλισμό… Το είχα πει και μες στο δικαστήριο. Με είχαν ρωτήσει, αν πρέπει να απολογηθούμε για εθνικοσοσιαλισμό. Είπα ότι αν στο δικαστήριο μου πούνε ότι διώκομαι για τις ιδέες μου, τότε θα τους απαντήσω πολύ όμορφα και ωραία για το αν είμαι εθνικοσοσιαλιστής, αν πιστεύω στον εθνικοσοσιαλισμό. Επίσης είπα ότι αν με βάλουν να διαλέξω αν είμαι κομμουνιστής ή εθνικοσοσιαλιστής, θα προτιμούσα φυσικά να είμαι εθνικοσοσιαλιστής. Από κει και πέρα, ο εθνικοσοσιαλισμός εγώ θεωρώ ότι σήμερα, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν έχει πέραση». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν ξέρει γιατί δικάζεται» - Αναβολή ζήτησε η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρόντες 16 από τους 26 πρωτόδικα καταδικασθέντες στη δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Η δική διακόπηκε για τις 6 Ιουλίου.
«Δεν ξέρει γιατί δικάζεται» - Αναβολή ζήτησε η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δολοφόνοι και νταβατζήδες μιλάνε στο κοινοβούλιο»
Συγκλόνισε η αφιέρωσή της στη Μάγδα Φύσσα μετά τη χυδαία επίθεση των ναζιστών στο δικαστήριο. Η Ερη Ρίτσου, κόρη του Γιάννη Ρίτσου, μιλά στην «Εφ.Συν.» για όλα όσα τρέφουν το φασιστικό τέρας στις μέρες μας....
«Δολοφόνοι και νταβατζήδες μιλάνε στο κοινοβούλιο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναλαμβάνει την ευθύνη και για τον... Γ. Πατέλη
Οι νέοι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του κατηγορούμενου αρχηγού της Χρυσής Αυγής προβάλλονται από τη ναζιστική οργάνωση με καθυστέρηση ενός μηνός με στόχο να συγκροτήσει την τακτική της στο δικαστήριο, αλλά και...
Αναλαμβάνει την ευθύνη και για τον... Γ. Πατέλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πολιτική» ομολογία Μιχαλολιάκου
Ξάφνιασε το κλείσιμο της συνέντευξης του Ν. Μιχαλολιάκου στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM, βάζοντας τη δολοφονία Φύσσα, δίπλα στις δύο εμβληματικές πολιτικές δολοφονίες Λαμπράκη και Τεμπονέρα, ο Αρχηγός...
«Πολιτική» ομολογία Μιχαλολιάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας