• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.9°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.5°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  80%

Η ανακοίνωση της Lamda για τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση (αριστερά) δεν φώτισε όλες τις πτυχές της συναλλαγής. Πάντως ο Σπύρος Λάτσης (δεξιά) και η αδελφή του Μαργαρίτα παραμένουν στην εταιρεία με μερίδιο 42,20%

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα άλυτα μυστήρια της Lamda

 • A-
 • A+
Η εταιρεία επιβεβαίωσε μεν τη μεταβίβαση μέρους των μετοχών της Μαριάννας Λάτση στην Brevan Howard και τον Τρύφωνα Νάτση, αλλά 8 εκατ. μετοχές φαίνονται ακόμη «ορφανές». Οι βεβαιότητες του κ. Γεωργιάδη και ο παράδοξος συγχρονισμός του νέου ομολογιακού δανείου με το παλιό που έληγε και την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας ● Ο μεν όμιλος Brevan Howard έχει έδρα το Jersey, ενώ τα τρία επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ο Τρύφων Νάτσης έχουν έδρα στα νησιά Κέιμαν και συνδέονται με άλλα «τροφοδοτικά κεφάλαια» με έδρες στα Κέιμαν και στο Ντελαγουέρ, δηλαδή τους πιο «κραγμένους» φορολογικούς παραδείσους του κόσμου - είναι (προς το παρόν) το εξωτικό στοιχείο της υπόθεσης.

Με τρεις λιτές και τεχνικά στριφνές ανακοινώσεις, αναρτημένες προχθές στην ιστοσελίδα της και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου (athexgroup.gr), η Lamda Development υποτίθεται ότι έλυσε και τυπικά το μυστήριο του οικογενειακού «διαζυγίου» και των κατόχων του πακέτου των σχεδόν 15 εκατ. μετοχών της εταιρείας που πούλησε η Μαριάννα Λάτση, σηματοδοτώντας την πιο ηχηρή αποχώρηση από την επένδυση στο Ελληνικό, επιβεβαιώνοντας και εμπλουτίζοντας όσα είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας («Εφ.Συν.» 27/7/2020 «Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;»).

Με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τις επίμαχες συναλλαγές - πωλήσεις πακέτων (έγιναν την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα), η Lamda, όπως όφειλε βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας (νόμος 3556/2007 και κανονισμός 596/2014/Ε.Ε.), γνωστοποίησε διαδοχικά τα εξής:

▶ Μετά την πώληση των δυο πακέτων ονομαστικών μετοχών στις 24 και 27 Ιουλίου έναντι 83 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο μερίδιο της Μ. Λάτση στην οικογενειακή holding και βασική μέτοχο της Lamda, την Consolidated Lamda Holdings S.A. (CLH), στην οποία πλέον μένουν οι Σπύρος και Μαργαρίτα Λάτση, το μερίδιο της CLH στην εταιρεία που θα αποκτήσει το Ελληνικό έπεσε από το 50,62% στο 42,20%. Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο που πούλησε η Μαριάννα Λάτση (14,9 εκατ. μετοχές) αντιστοιχεί στο 8,42% των μετοχών της Lamda.

▶ Από τη δεύτερη προχθεσινή ανακοίνωση της Lamda μαθαίνουμε ότι 11,2 εκατ. μετοχές, ή 6,36% του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda ανήκουν πλέον στον όμιλο Brevan Howard Capital Management Limited (BHCML), μέσω τριών επενδυτικών κεφαλαίων (Brevan Howard TN Macro Master Fund -BTN, Brevan Howard Master Fund –BHM και Brevan Howard Multi- Strategy Master Fund -BMS) και των κ. Τρύφωνα και Δέσποινας Νάτση.

Παραδείσια κεφάλαια

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση (υπεράνω όλων η διαφάνεια!) μας ενημερώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι ο μεν όμιλος Brevan Howard έχει έδρα το Jersey, ενώ τα τρία επενδυτικά κεφάλαια (που διαχειρίζεται ο Τρύφων Νάτσης) έχουν έδρα στα νησιά Κέιμαν και συνδέονται με άλλα «τροφοδοτικά κεφάλαια» με έδρες στα Κέιμαν και στο Ντελαγουέρ, δηλαδή τους πιο «κραγμένους» φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, είναι (προς το παρόν) το εξωτικό στοιχείο της υπόθεσης.

Οταν, φυσικά, θα αρχίσει να περνά η δημόσια περιουσία (το Ελληνικό) στα χέρια των μετόχων της Lamda αυτό δεν θα είναι μόνο εξωτικό...

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και το οποίο οι ανακοινώσεις της Lamda αφήνουν θολό είναι το πού πήγε το υπόλοιπο, τουλάχιστον 2,2%, από το 8,42% που πούλησε η Μαριάννα Λάτση. Η ανακοίνωση της Lamda μάς λέει απλώς ότι την περασμένη Παρασκευή, 24 Ιουλίου, η Brevan κατείχε 11,2 εκατ. μετοχές (6,36%), τη στιγμή που η κ. Λάτση πώλησε την ίδια μέρα 8,9 εκατ. μετοχές (ήτοι 2,3 εκατ. λιγότερες).

Ας υποθέσουμε ότι η Brevan και ο κ. Νάτσης είχαν αρχίσει νωρίτερα τις αγορές μετοχών της Lamda. Τι έγινε, λοιπόν, με τις υπόλοιπες μετοχές; Σε ποιον ή ποιους πέρασαν άλλα 8,2 εκατ. μετοχών (4,2% του συνόλου) από τα πακέτα που πώλησε η Μαριάννα Λάτση; Πρέπει να αναμένουμε και άλλες οφειλόμενες γνωστοποιήσεις από τη Lamda ή υπάρχει πρόβλημα με τα μαθηματικά μας.

...fake news

Οι ανακοινώσεις της Lamda, αν και δεν λύνουν όλα τα μυστήρια των συναλλαγών, υποτίθεται ότι καλύπτουν και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, που έσπευσε να καταγγείλει ως fake news τις πληροφορίες περί απόκτησης μετοχών από εταιρεία στην οποία συμμετέχουν συγγενείς κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ..

Την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επίμαχη μεταβίβαση και για τη σχέση της Brevan Howard με την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Orilina, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν οι Στέλιος Ζαββός (αδελφός του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού), Αλέξανδρος Σαμαράς (αδελφός του πρώην πρωθυπουργού), Μιράντα Ξαφά, γνωστή και μη εξαιρετέα κ.ά.

«Fake news όλα όσα ακούστηκαν», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης. Παραδέχθηκε μεν τη σχέση της Orilina με την Brevan Howard και τον Τρύφωνα Νάτση, αλλά διαβεβαίωνε -αν και τη Δευτέρα υποτίθεται ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η συναλλαγή- ότι «το Orilina δεν έχει αγοράσει μετοχές της κυρίας Λάτση».

Το ίδιο αναφέρει σε ανακοίνωση -ως απάντηση «των αναληθών, ανακριβών και προσβλητικών δημοσιευμάτων»- και η ίδια η Orilina. Βεβαίως, η σχέση της Orilina με τον Brevan Howard αναφέρεται υπερηφάνως στο ίδιο το site της εταιρείας: «Η Orilina Properties REIC ανήκει εξ ολοκλήρου στην OPH Investments LP (OPH LP). Η OPH LP ελέγχεται έμμεσα από την OPH Ltd, μια εταιρεία του ομίλου Brevan Howard... που διαχειρίζεται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο».

Αρα, σχέση ήδη υπάρχει και ομολογείται, έστω και έμμεση που τίποτε δεν αποκλείει να γίνει στο μέλλον και άμεση.

Ωστόσο, από τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή προκύπτει κάτι επίσης ενδιαφέρον: «Aπ’ ό,τι φαίνεται έχουν μπει ήδη δυο άλλα funds του εξωτερικού, που επίσης αγόρασαν τις μετοχές αυτές της κυρίας Λάτση. Δεν ξέρω αν έχουν πουληθεί ήδη όλες ή μένει κάποιο υπόλοιπο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Κι επειδή υπάρχει το «υπόλοιπο» των 8,2 εκατ. ορφανών μετοχών που προαναφέραμε, αν γνωρίζει κάτι οφείλει να το πει. Ή να υποχρεώσει τη διαρκώς ευεργετούμενη Lamda να το γνωστοποιήσει.

Το παλιό, το νέο ομόλογο κι ένα... παρ’ ολίγον πιστωτικό γεγονός

Υπάρχει, όμως, ένα επιπλέον μυστήριο που συνδέει τις επίμαχες μεταβιβάσεις, με το ομολογιακό δάνειο των 320 εκατ. ευρώ, το οποίο έσπευσε να διαφημίσει σκανδαλωδώς η κυβέρνηση, με τη φιέστα κατεδάφισης στο Ελληνικό.

Η διαπραγμάτευσή του νέου ομολόγου της Lamda ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου, δύο μέρες πριν η Μαριάννα Λάτση ξεκινήσει την πώληση των μετοχών της. Η εταιρεία στο ενημερωτικό της δελτίο για το ομόλογο δεν έκρυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των 320 εκατ. προοριζόταν για αποπληρωμή παλιών δανείων. Και πράγματι, ένα μέρος του που αντλήθηκε από τους 10.500 αγοραστές του ομολόγου (που κατά την εταιρεία δείχνει ότι «οι Ελληνες αγκαλιάζουν την επένδυση στο Ελληνικό»!) πήγε για την εξόφληση παλιότερου ομολογιακού δανείου ύψους 280 εκατ. για το Mall που έληγε στις 27 Ιουλίου.

Το ακριβές ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου που έληγε δεν είναι γνωστό, πέρσι τέτοιο καιρό ήταν πάνω από 170 εκατ. ευρώ.

Ποιο ήταν το πρόβλημα με το δάνειο αυτό; Οτι συνοδευόταν από την περιοριστική ρήτρα (ρήτρα καταγγελίας) ότι το ποσοστό της βασικού μετόχου στη Lamda, της Consolidated Lamda Holdings της οικογένειας Λάτση, δεν έπρεπε να πέσει κάτω από το 50% +1 μετοχή.

Πράγμα που συνέβη με την πώληση των μετοχών της Μαριάννας Λάτση, αφού το μερίδιο της οικογενειακής holding στη Lamda έπεσε στο 42,20%. Επομένως, στο διάστημα μεταξύ 22 και 27 Ιουλίου, ο συγχρονισμός της έκδοσης του νέου ομολογιακού δανείου (με χορηγό επικοινωνίας την κυβέρνηση), της αποχώρησης της Μ. Λάτση, της εξόφλησης του παλαιού δανείου και της συμμετοχής των Brevan - Νάτση στη Lamda φαίνεται ότι απέτρεψε ένα... πιστωτικό γεγονός που θα επέφερε ισχυρό πλήγμα στον «εθνικό επενδυτή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν μετά το οικογενειακό «διαζύγιο» στη Lamda Development. Η Μαριάννα Λάτση πουλάει σχεδόν το 10% των μετοχών της εταιρείας, ενώ αποχωρεί και από την επένδυση.
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
Φωτογραφική διάταξη υπέρ του «εθνικού επενδυτή» στο Ελληνικό παρεισέφρησε στον νέο πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Lamda Development αποτέλεσε και μια ευκαιρία ανασκόπησης των εξελίξεων στο μέτωπο του Ελληνικού ● Η... επένδυση ενός γραμματοκιβωτίου στο Λουξεμβούργο.
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» από τον δήμο στο φιλέτο της Βούλας
Ο δήμος έχει εκκινήσει απαλλοτρίωση στο οικόπεδο των 71 στρεμμάτων στο οποίο οι εταιρείες Hines και Henderson θέλουν να αναπτύξουν μια ιδιωτική κωμόπολη πολυτελείας, ανταγωνιστική (;) προς αυτή του Ελληνικού...
«Φρένο» από τον δήμο στο φιλέτο της Βούλας
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Lamda και λίγο... Ελληνικό 
Όσοι έχουν την υπομονή να διαβάσουν το 220 σελίδων ενημερωτικό δελτίο της Lamda για το ομολογιακό των 320 εκατ. που «τρέχει» μέχρι τις 17 του μηνός,...
Lamda και λίγο... Ελληνικό 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας