Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.1° 25.0°
3 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
29.1° 24.1°
3 BF
43%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.5° 24.8°
2 BF
57%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.6° 21.9°
3 BF
64%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
29.0° 23.5°
1 BF
50%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.4° 21.8°
2 BF
25%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.1° 24.1°
3 BF
49%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.8° 22.7°
3 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 25.1°
3 BF
30%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.8° 23.4°
3 BF
63%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.6° 23.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.0° 27.9°
2 BF
34%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
24°C
26.2° 22.4°
1 BF
50%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
27.7° 23.2°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.2° 26.0°
4 BF
26%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 22.7°
3 BF
74%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
26.1° 24.2°
3 BF
63%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 22.0°
2 BF
52%
ΜΕΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η πλευρά Λάτση διευκρίνισε ότι «κανένα από τα μέλη της οικογένειας Λάτση δεν έχει –ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει– τον έλεγχο της Εταιρείας» που θα αποκτήσει το Ελληνικό

Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;

Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της επένδυσης στο Ελληνικό και όσων υπόσχεται η Lamda Development στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση του ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ -του οποίου η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τετάρτη- προκαλεί η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και την ίδια την επένδυση.

Την Παρασκευή, και ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών υφίστατο σοβαρές πιέσεις, με πτώση σχεδόν 1%, η μετοχή της Lamda παρουσίαζε τεράστια συναλλακτική δραστηριότητα, που ξεπέρασε τα 9 εκατ. μετοχές. Η μετοχή της έκλεισε με πτώση, αλλά όπως αποκαλύφθηκε από την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής, η Μαριάννα Λάτση αποχωρεί από την εταιρεία και την επένδυση στο Ελληνικό, έχοντας ήδη πουλήσει 8.900.000 μετοχές (αυτό έγινε στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Παρασκευής), ενώ «θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών της Lamda Development A.E. προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η κα Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development Α.Ε. και στο έργο του Ελληνικού».

Τα τρία μέρη της οικογενείας Λάτση (Σπύρος, Μαριάννα και Μαργαρίτα, τα παιδιά του «πατριάρχη» Γιάννη Λάτση) ελέγχουν τη Lamda μέσω της Consolidated Lamda Holdings, στην οποία πλέον παραμένουν οι οικογένειες του Σπύρου και της Μαργαρίτας Λάτση. Οι δυο τους, όπως αναφέρει με διακριτή αμηχανία η ανακοίνωση, «διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού».

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχικών πακέτων της Μαριάννας στη Lamda, η οικογενειακή holding CLH θα κατέχει ποσοστό 42,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας -από 50,62% που κατείχε στο τέλος του 2019-, «διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development A.E.», όπως επισημαίνει η ανακοίνωση. Πράγμα όχι και τόσο αυτονόητο όσο αναφέρεται στην ανακοίνωση, αν λάβουμε υπόψη ότι βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων ποσοστό μετοχών 28% ανήκει σε ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, 10% στη Voxcon Holdings (Π. Γερμανός και οικογένεια Κάτσου), 1,66% στην Aegean, 1,77% στην EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και σχεδόν 9% σε ιδιώτες επενδυτές.

Τι σημαίνει η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση, όταν έχει προηγηθεί η έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ, η αύξηση κατά 650 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου, μια συμφωνία για κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1,1 δισ. με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς και όλο το εκκωφαντικό σόου της εκκίνησης των έργων (κατεδάφισης) στο Ελληνικό από την κυβέρνηση και την ίδια την εταιρεία; Μετοχικά, σημαίνει ότι ποσοστό περίπου 9% της Lamda αλλάζει χέρια και σχεδόν αντίστοιχο μέρος της συνολικής της κεφαλαιοποίησης (1,074 δισ. την Παρασκευή) περνάει στον έλεγχο άλλου επενδυτικού κεφαλαίου, άγνωστης προς το παρόν ταυτότητας και άγνωστων προθέσεων ως προς την τύχη της επένδυσης στο Ελληνικό.

Ξένο fund

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από τη Lamda, αναφέρουν ότι πακέτο του 3% των μετοχών της Lamda που πουλήθηκε την Παρασκευή πέρασε στα χέρια βρετανικού κεφαλαίου (Brevan Howard Asset Management) το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έμμεσα στην αγορά ακινήτων υψηλής επενδυτικής αξίας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Lamda επισημοποίησε την ουσιαστική διάλυση του επενδυτικού σχήματος Global Investment Group και την αποχώρηση της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες είχαν επιστρατευτεί για να δώσουν διεθνές κύρος στην αμφιλεγόμενη επένδυση.

Τότε η Lamda είχε ανακοινώσει διθυραμβικά ότι παίρνει τον έλεγχο του 100% της επένδυσης στο Ελληνικό και ότι για τη χρηματοδότησή του προχωρεί στην αύξηση κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας (σ.σ.: με τους Κινέζους και τους Αραβες) με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω». Και υποσχόταν ότι θα αναζητήσει άλλες στρατηγικές συνεργασίες «τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων».

Ερωτήματα

Ωστόσο, η εξέλιξη της Παρασκευής, το επισήμως ανακοινωθέν μετοχικό «διαζύγιο» της οικογενείας Λάτση και οι συνεχείς και απροσδιόριστες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Lamda Development δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα τόσο για την ειλικρίνεια της πρόσδεσης των βασικών μετόχων της στην πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Ελληνικό όσο και για τη συνέπειά της στην εφαρμογή της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο.

Και έτσι προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: σε ποιον πραγματικά θα μεταβιβαστούν οι μετοχές της «Ελληνικό Α.Ε.» και μέσω αυτής η κυριότητα και η χρήση των ακινήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο, εφόσον και όταν κλείσουν οι δικαστικές εκκρεμότητες, με πρώτη την απόφαση του ΣτΕ επί των προσφυγών για την άδεια του καζίνου;

Και το ερώτημα αφορά, βεβαίως, κατ’ αρχάς τη Lamda, που οφείλει εξηγήσεις στους μετόχους ή στους πιστωτές της.

Αφορά, όμως, πολύ περισσότερο την κυβέρνηση, που έχει σπεύσει σε αλλεπάλληλες νομοθετικές εξυπηρετήσεις και επικοινωνιακή στήριξη –στα όρια της απροκάλυπτης διαφήμισης από τον πρωθυπουργό- του «εθνικού επενδυτή», αλλά οφείλει να ξέρει και να ενημερώνει και τον ελληνικό λαό σε ποιον θα περάσει, τελικά, το πολυτιμότερο και μεγαλύτερο παραθαλάσσιο «οικόπεδο» της Ευρώπης…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας