Η σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου που θα χειριστεί την υπόθεση Παπαγγελόπουλου προέκυψε από τους καταλόγους εκείνων που επελέγησαν από τα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων έγινε η κλήρωση. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.) να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις με προαποφασισμένο το διευρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού σχετικά με την υπόθεση που εξετάστηκε και που δεν αφορά φυσικά το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis, αλλά τη θεωρία της σκευωρίας και των παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις που καταγγέλθηκαν από τους μάρτυρες που επέλεξαν τα δυο κόμματα, ακόμα κι αν οι καταθέσεις τους άλλαξαν ή δεν αφορούσαν σε τίποτα την υπόθεση της NOVARTIS.
Τα δυο αυτά κόμματα αποφάσισαν να πετάξουν στα σκουπίδια όλες τις υπόλοιπες καταθέσεις και κυρίως την αποκαλυπτική κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα διερευνήσει προφανώς και τους «αναγκαίους» για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης «συνεργούς» του πρώην υπουργού αλλά και της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, προκείμενου να κρίνει αν θα παραπεμφθεί ή όχι, για όλες ή για μέρος των κατηγοριών, ο Δ. Παπαγγελόπουλος σε ειδικό δικαστήριο. Προηγήθηκε η πρωτοφανής απόφαση να διωχθεί ποινικά η εισαγγελέας Διαφθοράς στην Ελλάδα την ώρα που είναι ανοιχτές οι δικογραφίες για το μεγάλο σκάνδαλο.
Η δίωξή της έγινε με βάση την αυθαίρετη επιλογή του ενός από τα δυο ισοδύναμα πορίσματα που συνέταξαν οι κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης. Επελέγη όμως το ενοχοποιητικό πόρισμα Ζαχαρή, ο οποίος διέκρινε μεν ευθύνες στην Ελ. Τουλουπάκη αλλά έθεσε κι αυτός στο αρχείο τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον των άλλων δυο εισαγγελέων Διαφθοράς. Συμπτωματικά ο κ. Σοφουλάκης, που ζητούσε με το τεκμηριωμένο πόρισμά του να τεθεί στο αρχείο και η κατηγορία σε βάρος της Ελ. Τουλουπάκη, δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο με τους υπό κλήρωση δικαστικούς.
Το Δικαστικό Συμβούλιο όμως έχει τώρα μπροστά του και το δύσκολο έργο να αποφανθεί υπέρ ή κατά της ακυρότητας της προδικασίας. Τα απανωτά νομικά παραστρατήματα της πλειοψηφίας της προανακριτικής αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά. Είναι πάντως τουλάχιστον άκομψο να συμμετέχει στη σύνθεση έστω ως αναπληρωτής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλειώτας που τόσο πρόσφατα επελέγη για τη θέση αυτή από το κόμμα που εξ αρχής αποκαλούσε το σκάνδαλο σκευωρία.
«Για την εκδίκαση της αίτησης εξαίρεσης, πρέπει πάραυτα να συγκροτηθεί το Δικαστικό Συμβούλιο μέσω κλήρωσης από τον πρόεδρο της Βουλής, αφού αποτελεί αναντίρρητο γεγονός ότι δεν νομιμοποιείται κανένα άλλο όργανο να αποφασίσει, πόσο μάλλον το ίδιο το όργανο το οποίο αφορά η εν λόγω αίτηση. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του υπόπτου, γεγονός που συνεπάγεται την ακυρότητα της όλης διαδικασίας» έγραφε σε άρθρο της στην «Εφ.Συν.» η πρώην δικαστικός και πρώην ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου (17.5.2020) με πλήρη νομική τεκμηρίωση, κρίνοντας την απόφαση να εξαιρέσει η ίδια η επιτροπή τα εκλεγμένα από τα κόμματα μέλη της (Δ. Τζανακόπουλο, Π. Πολάκη) και υπογράμμιζε: «Η επιτροπή της Βουλής έχει στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων της όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών όταν ο τελευταίος ενεργεί προκαταρκτική εξέταση.
Παραλογισμός
Ως εκ τούτου το συλλογικό αυτό όργανο, δρώντας ως εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, έχει τη θεωρητική δυνατότητα να υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να στρέφεται κατά μέλους της. Και τούτο διότι με αυτόν τον τρόπο ευρισκόμαστε προ της παράλογης και παράνομης κατάστασης όπου ο εισαγγελέας ζητά την εξαίρεση μέρους του εαυτού του». Η μόνη νομικά ορθή λύση ήταν η συγκρότηση Δικαστικού Συμβουλίου σύμφωνα και με εκφρασμένες απόψεις του νομικού κόσμου.
Στη διάρκεια της προανακριτικής και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδότησε κατά της απόφασης της πλειοψηφίας να καλέσει μη πολιτικά πρόσωπα αλλά ακόμα και την εισαγγελέα Διαφθοράς ως υπόπτους να καταθέσουν. Αδιανόητη ήταν και η απόφαση να μη δοθεί προθεσμία στον κατηγορούμενο να μελετήσει τη συμπληρωματική δικογραφία που έλαβε την τελευταία στιγμή πριν καταθέσει αλλά και η απόρριψη όλων ανεξαιρέτως των αιτημάτων του. Η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας γνώρισε με αφορμή την προανακριτική μεγάλες δόξες στη χώρα μας.
Προφανώς το δικαστικό συμβούλιο που αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει τις ακυρότητες με την ευκολία που τις ξεπέρασε η προανακριτική όπως π.χ. το πέταγμα στο καλάθι των αχρήστων του πορίσματος Σοφουλάκη.
Ποιοι δικαστές κληρώθηκαν
Της Ελενας Βαρίνου
Αναδείχθηκε με κλήρωση στην Ολομέλεια της Βουλής η σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου που θα εξετάσει από μηδενική βάση της άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου και θα αποφανθεί για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.
Στις θέσεις των πέντε τακτικών μελών του Συμβουλίου κληρώθηκαν οι Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, Πηνελόπη Παρτσαλίδου-Κομνηνού (από τον κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου), ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Καλτσούνης και ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης (από τον κατάλογο των 46 αντιπροέδρων και μελών του ΣτΕ). Στις θέσεις των τριών αναπληρωματικών μελών κληρώθηκαν οι αρεοπαγίτες Παρασκευή Καλαϊτζή και Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου και ο σύμβουλος του ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνόπουλος.
Τα καθήκοντα του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου αναλαμβάνει η Βασιλική Θεοδώρου, ενώ τη θέση του αναπληρωτή ο Βασίλης Πλιώτας που κληρώθηκαν από τον κατάλογο των 18 μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Τη διαδικασία των τριών διαδοχικών κληρώσεων διεκπεραίωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και οι πέντε πρώτοι αντιπρόεδροι, Νικ. Κακλαμάνης, Χαρ. Αθανασίου, Αθ. Μπούρας (Ν.Δ.) Δημ. Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΚΙΝ.ΑΛΛ.).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας