Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον... αυτόματο η προστασία των εργαζομένων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον... αυτόματο η προστασία των εργαζομένων

  • A-
  • A+
Σε ιδιώτες για επιμόρφωση πρόληψης ή για απολυμάνσεις απευθύνονται επιχειρήσεις. Σε κίνδυνο και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ανησυχητική σιωπή και αδράνεια από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους μηχανισμούς που εποπτεύει παρατηρείται στο μείζον θέμα της προφύλαξης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους. Κι αυτές οι επιπτώσεις έχουν πολλές διαστάσεις.

Από την πρόληψη και την προσπάθεια να περιφρουρηθεί η επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, ώστε να μην υπάρξει ούτε ένα κρούσμα της νόσου του COVID-19, έως τη διατήρηση της απασχόλησης, που ήδη βάσει κάποιων ενδείξεων αρχίζει να μειώνεται, εκεί που μειώνεται η έλευση και η συμμετοχή του κόσμου.

Και πώς θα αντισταθεί ένας εργαζόμενος στην παραίνεση εργοδότη να πάει στη δουλειά, έστω κι αν έχει κάποια πρώτα συμπτώματα; Aλλωστε, η πρακτική του «επειδή δεν περισσεύει το προσωπικό, έλα και φύγε μέχρι να σκαντζάρω με κανέναν άλλον» δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Σιωπηλό το υπουργείο Εργασίας για τον κορονοϊό

Ήδη, τα ερωτήματα εργαζομένων προς τους κοινωνικούς επιθεωρητές του ΣΕΠΕ δεν είναι λίγα: «Σε περίπτωση που πρέπει να μπω σε καραντίνα για 14 ημέρες, θα με πληρώνει το αφεντικό;»

Υπάρχουν και οι εργοδότες που θέλουν να προφυλάξουν παραγωγή και προσωπικό, αλλά δεν γνωρίζουν τίποτε περισσότερο, εκτός των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ. Τι πρέπει να κάνουν;

Σε όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επί του παρόντος, σιωπά, επαναπαυόμενη στη γενικές υποδείξεις του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που είναι αποφασισμένες να επιβιώσουν, δεν περιμένουν. Τι κάνουν; Απευθύνονται σε ιδιώτες και, εκτός από την απολύμανση των χωρών, τους ζητούν να κάνουν και επιμόρφωση πρόληψης στο προσωπικό. Όμως είναι αρκετό; «Όχι», απαντά ο βιολόγος Ν. Γδοντέλης που έχει εξειδικευτεί στα θέματα της πρόληψης. «Κάνουμε συνέχεια απολυμάνσεις. Αλλά δεν αρκεί.

Εάν δεν θέλουμε με το πρώτο κρούσμα να επηρεαστεί η ζωή και η εργασία εκατοντάδων ανθρώπων, πρέπει να τηρείται η αρχή της “ιχνηλασιμότητας” των ανθρώπων. Ήδη ορισμένες εταιρείες που στεγάζονται σε πάνω από 2 ορόφους, το εφαρμόζουν, ζητώντας από τους εργαζομένους να χτυπούν κάρτα, όταν αλλάζουν όροφο. Έτσι, μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ποιος συνάντησε ποιον, ποιες μετακινήσεις έκανε. Αυτήν την αρχή της “ιχνηλασιμότητας”, που εφαρμόζουμε υποχρεωτικά στον έλεγχο των τροφίμων, πρέπει να την εφαρμόσουμε κι εδώ».

Και η τήρηση των προσωπικών δεδομένων; «Αυτό είναι ένα θέμα, αλλά δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μπροστά στην έξαρση της επιδημίας». Μάλιστα, όπως μας περιγραφεί ο βιολόγος, ήδη κάποιοι εργοδότες έχουν αρχίσει να δημιουργούν μικρές ομάδες εργασίας, αναζητώντας ποιοι θα ήθελαν να εργαστούν από το σπίτι ή να μετακινηθούν σε άλλες μικρότερες, συμπληρωματικές εγκαταστάσεις.

Και πώς πρέπει να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες από όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα από περιοχές όπου ο ιός παρουσιάζει μεγάλη έξαρση, όπως είναι το προσωπικό στους τομείς εστίασης των αεροδρομίων, από όπου ήλθαν τουρίστες από το Μιλάνο ή από το Ισραήλ; Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που χάνουν τη δουλειά τους γιατί μειώνεται η επισκεψιμότητα (όπως συμβαίνει με κάποια θέατρα);

Μετά τη σιωπή και την αμηχανία του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ.Συν., να καλέσει τη Δευτέρα σε σύσκεψη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορονοϊός, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τη ΓΣΕΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ). 

Συμβάσεις

Ο ιός «βλάπτει σοβαρά» και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μια σχετικά καλή συμφωνία που επρόκειτο να κλείσει στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων μεταξύ εργοδοτικών φορέων και συνδικάτων φαίνεται ότι τώρα κινδυνεύει είτε να μην υπογραφεί είτε να κυλήσει στη διαδικασία της «μετενέργειας», ικανοποιώντας κάποιους από τους περιφερειακούς εργοδοτικούς φορείς των ξενοδόχων, που θέλουν να ρίξουν τους μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ολα αυτά καθιστούν ιδιαίτερα αναγκαία την έκδοση μιας υπουργικής Απόφασης, η οποία θα λειτουργεί ως οδηγός πρόληψης και ενημέρωσης για όλα όσα χρειάζεται να μάθουν και να τηρήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Αλλωστε, σύντομα οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο ραγδαίες, ώστε να οδηγήσουν στην ανάγκη πρόσθετων επιδοτήσεων και βοηθημάτων για κλάδους που θα επηρεαστούν αρνητικά.

Ηδη μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος είχε μείωση 50% στις κρατήσεις του τελευταίου δεκαημέρου και κάποιοι φοβούνται ότι ο κορονοϊός ίσως αποτελέσει την αφορμή να φανεί η ευαλωτότητα που κρύβει η απότομη αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων στην Αθήνα.

Πάντως, ένας χώρος, εν Αθήναις, στον οποίο φαίνεται ότι έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και πρόληψης, είναι αυτός των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος και μέχρι νεωτέρας, απαγορεύτηκε, μεταξύ άλλων, και η είσοδος πολιτών που δεν απασχολούνται μόνιμα στα γραφεία, ενώ ακόμη και το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας είναι αναγκασμένο να βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι, τις τελευταίες 2 εβδομάδες, δεν επισκέφτηκε κάποια από τις χώρες με πολλά κρούσματα.

Αμηχανία

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας διατηρεί σε... αδράνεια τους επιθεωρητές Υγείας για την πρόληψη από τον κορονοϊό, το ΕΛΙΝΥΑΕ περιορίζεται σε ιντερνετικές αναρτήσεις, ενώ η ΓΣΕΕ αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη για το θέμα.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Να ενισχυθούν οι δομές Υγείας στα νησιά
Η αναμενόμενη χαλάρωση των πολιτών των τελευταίων ημερών σε όλη τη χώρα, μαζί με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, τις πτήσεις από το εξωτερικό και τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, που είναι δεδομένο ότι θα...
Να ενισχυθούν οι δομές Υγείας στα νησιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: 6 προτάσεις για την προστασία των πολιτών
Πρόταση για «ελπιδοφόρες λύσεις και τρόπους προστασίας των πολιτών» θα καταθέσει το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προστατεύει τους εργολάβους και τα αρπακτικά ταμεία».
ΜέΡΑ25: 6 προτάσεις για την προστασία των πολιτών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με ολίγη από... ανεργία
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αρκετές φορές τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα-γέφυρα «για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος από την υγειονομική καταιγίδα».
«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με ολίγη από... ανεργία
ΒΟΥΛΗ
Επικαιρη ερώτηση Α. Ξανθού για την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ για Covid-19
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, για το θέμα των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό σε ιδιωτικά εργαστήρια και της μη αποζημίωσής...
Επικαιρη ερώτηση Α. Ξανθού για την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ για Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας