Από το 2002 οι διοικήσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ) είχαν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο, διαχρονικό «πάρτι», όπως όλα τα αντίστοιχα πάρτι που χρεοκόπησαν τη χώρα και τα οποία ενώ αποκαλύπτονται και καταγράφονται σε πορίσματα, στη συνέχεια είτε καταλήγουν κρυμμένα στα συρτάρια είτε μετατρέπονται σε σκευωρίες είτε φτάνουν να εκδικαστούν αφού όλα πλέον έχουν ξεχαστεί.
Ενα τέτοιο τεκμηριωμένο και αποκαλυπτικό πόρισμα είχαν συντάξει το 2012 οι επιθεωρητές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2013.
Το συνολικό ποσό με το οποίο χρεώθηκε η βιομηχανία, υποθηκεύοντας εκτός των άλλων και το μέλλον των 1.300 εργαζομένων, άγγιξε το 1 δισ. ευρώ (μεταξύ 2002 και 2012). «Το μεγάλο φαγοπότι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε., η οποία βυθίζεται στα χρέη, καταγράφουν οι έλεγχοι που έχει διατάξει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής. Μετά και τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα κατάργησης τμημάτων της βιομηχανίας ή συγχώνευσή της με την ΕΑΣ Α.Ε. και την ΕΛΒΟ Α.Ε., με το μέλλον των εργαζομένων να φαντάζει ζοφερό» («Εθνος» 10/6/2013).
Σύμφωνα με το πόρισμα Ρακιντζή, η εντολή πλήρους ελέγχου της ΕΑΒ δόθηκε σε συνέχεια καταγγελιών και δηµοσιευµάτων σχετικά µε ζητήµατα διοικητικής και οικονοµικής διαχείρισης στην Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.). Τον έλεγχο διεξήγαγαν οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ και Οικονομικοί Επιθεωρητές. Το γενικό συμπέρασμα ήταν –ως συνήθως– η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες από τα μέλη της διοίκησης.
● Είχαν δαπανηθεί µεγάλα ποσά για τη σύναψη συµβάσεων µε εξωτερικούς νοµικούς συνεργάτες, χωρίς να έχει προβληθεί τέτοια ανάγκη από τη νοµική Υπηρεσία της εταιρείας, η οποία είναι πλήρως οργανωµένη και στελεχωµένη.
● Βρέθηκαν δαπάνες µη αιτιολογηµένης σκοπιµότητας για συµβούλους επικοινωνίας και άλλους συµβούλους.
● Διαπιστώθηκε ότι γινόταν ανάθεση σοβαρού κατασκευαστικού έργου σε υπεργολάβους, χωρίς κριτήρια επιλογής αναδόχου, χωρίς χρονοδιαγράµµατα υποχρεώσεων και δεσµεύσεων του αναδόχου και χωρίς µεθοδολογία πιστοποίησης του παρασχεθέντος υπεργολαβικού έργου για προγράµµατα στα οποία απασχολούνταν εκ παραλλήλου και προσωπικό της ΕΑΒ.
● Επισηµάνθηκαν υπέρογκες αµοιβές για υπερωριακή απασχόληση οδηγών. (Ο οδηγός του προέδρου ελάµβανε µέχρι και 32.070 ευρώ ετησίως για υπερωρίες και ο οδηγός του διευθύνοντος συµβούλου µέχρι και 32.389 ευρώ.)
● Παρά τη δύσκολη οικονοµική θέση της εταιρείας, υπήρχε πλήθος µη αναγκαίων επιχορηγήσεων περί τα 100.000 ευρώ ετησίως σε διάφορους φορείς, συλλόγους, σωµατεία, ιδρύµατα κ.λπ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο νυν μετακλητός του ΥΠ.ΕΞ. και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Φιλιππάκος, συμμετείχε ταυτόχρονα σε ΜΚΟ με την ονομασία «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς».
● Για τη λειτουργία της εταιρείας είχαν συναφθεί οµολογιακά δάνεια µε την εγγύηση του ελληνικού Δηµοσίου συνολικού ύψους κατά την ελεγχόµενη περίοδο 730 εκατ. ευρώ. Επειδή η εταιρεία βρισκόταν σε αδυναµία εξυπηρέτησης των δανείων, κατέπιπταν οι εγγυήσεις και τα δάνεια εξοφλούνταν από το ∆ηµόσιο.
● Διαπιστώθηκε ότι δύο γιατροί που υπηρετούσαν στην ΕΑΒ εργάζονταν παράλληλα και στο ΙΚΑ και µισθοδοτούνταν και από τους δύο φορείς για τις ίδιες ώρες εργασίας. Ο ένας εκ των δύο γιατρών, µάλιστα, αντιπροσώπευε και εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας, στην οποία ήταν µέτοχος η σύζυγός του.
● Τα µέλη του ∆.Σ. της εταιρείας ελάµβαναν αποζηµίωση ανά συνεδρίαση, ακόµη και στις περιπτώσεις που τα πρακτικά υπογράφονταν διά περιφοράς, χωρίς να έχει συνεδριάσει το ∆.Σ., και είχαν τοποθετηθεί από τον διευθύνοντα σύµβουλο στελέχη της επιχείρησης σε θέσεις ευθύνης (διευθυντές, γενικοί διευθυντές) οι οποίες δεν περιλαµβάνονταν στον Εσωτερικό Κανονισµό Λειτουργίας της εταιρείας.
Καθυστέρηση σύνταξης των ετήσιων οικονοµικών καταστάσεων, αµοιβές µελών ∆.Σ., αναθέσεις υπηρεσιών σε δικηγόρους, επιχορηγήσεις, χρήση υπηρεσιακών οχηµάτων, υπερωριακή απασχόληση οδηγών, απασχόληση γιατρών, δάνεια προσωπικού, απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών/εργασιών, αναθέσεις έργου/παροχής υπηρεσιών σε υπεργολάβους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους» για το πόρισμα Ρακιντζή: «Υψηλές ήταν οι αμοιβές και οι αποζημιώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου που το 2009 έφτασαν τα 155.000 ευρώ και το 2010 τα 81.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έλαβε για ένα έτος 92.000 ευρώ μεικτά, ενώ ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είχαν και δικαίωμα χρήσης πιστωτικής κάρτας με όριο 750 € τον μήνα».
Επίσης: «Οι χορηγίες της ΕΑΒ με τις υπογραφές των προέδρων και των διευθύνοντων συμβούλων, την περίοδο που η εταιρεία δανειζόταν για να πληρώσει τους μισθούς, πραγματοποιούνταν για να ενισχύσουν το κολέγιο Βaruch στις ΗΠΑ, την ανέγερση νοσοκομείου στην… Αφρική, το Κύπελλο Ακρόπολις και χοροεσπερίδες διάφορων συλλόγων, μεταξύ των οποίων η ΔΑΚΕ τελωνειακών υπαλλήλων. Κατά μέσον όρο από το 2004 μέχρι και το 2009 οι χορηγίες έφταναν τα 100.000 ευρώ. Μεταξύ των επιχορηγούμενων φορέων βρέθηκαν και η Ιερά Μονή Σαγματά για φιλοξενία παιδιών από την Ανατολική Ευρώπη, οι “Φίλοι του Ζαππείου” για την αγορά πάγκων, ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης, το γερμανικό ίδρυμα Klaus Coutandim και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, στην οποία φημολογείται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ το 2010 διατελούσε και χρέη ταμία…» («Εθνος» 10/6/2013).
«Από το 2004 η διοίκηση αύξησε τους γενικούς διευθυντές από 2 σε 6, τους διευθυντές από 17 σε 30 και τους τομεάρχες από 58 σε 90! Εντελώς συμπτωματικά το μόνο πόστο διευθυντή που μένει κενό για χρόνια είναι εκείνο του Εσωτερικού Ελέγχου! Στους εκλεκτούς της διοίκησης ήταν και παντός είδους σύμβουλοι. Από τα ονόματα ξεχωρίζει εκείνο του Νίκου Καραχάλιου, πρώην γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.» («Ελευθεροτυπία», 21/2/2010)
Ο... Μεσσίας με την έφεση στη «φιλανθρωπία»
Ο Αναστάσιος Φιλιππάκος συγκέντρωσε ουκ ολίγες φορές πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας κατά το χρονικό διάστημα που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ. Αρχικά, με την πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή του 2004, ο φιλικός προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τύπος τον παρουσίασε λίγο-πολύ σαν τον... Μεσσία, ή εν προκειμένω σαν τον πλούσιο (σε γνώσεις) θείο από την Αμερική που έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει τα φώτα του και να σώσει την ΕΑΒ.
«Από τη Wall Street στην Τανάγρα» ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» της 8ης Απριλίου 2007, το οποίο μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον κ. Φιλιππάκο: «Στο πρόσωπο του αμερικανοθρεμμένου μάνατζερ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρήκε έναν άνθρωπο με διεθνή εμπειρία και διασυνδέσεις στην αγορά παγκοσμίως. Για περίπου 22 χρόνια ήταν στέλεχος της Moody’s Investor Service στη Νέα Υόρκη, ενώ πριν από το 1982 είχε δουλέψει στη Merrill Lynch στη Νέα Υόρκη, στη Metropolitan Life Insurance Company της Νέας Υόρκης και στην Τράπεζα Κρήτης στην Αθήνα. Καθοριστικής σημασίας για την επιλογή του ήταν η στενή συνεργασία του (όσο εργαζόταν στη Moody’s, όπου έφθασε ώς και τη θέση του ανώτερου αντιπροέδρου) με μεγάλο αριθμό εταιρειών της αεροδιαστημικής».
Τρία χρόνια νωρίτερα, η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε ότι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ «προαλείφεται ο κ. Φιλιππάκος» και τόνιζε πως «στο εντυπωσιακό βιογραφικό του περιλαμβάνεται και η συμβολή του στη βαθμολόγηση και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας» - προφανώς επειδή είχε εργαστεί στη Moody’s.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά για τον κ. Φιλιππάκο, ο οποίος ταυτόχρονα με τη θέση που είχε στην ΕΑΒ κατείχε και άλλη μία, στο Δ.Σ. της εταιρείας Hellas Sat Α.Ε. (την εταιρεία που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα δορυφόρων στην Ελλάδα).
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΑΒ και οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για κακοδιαχείριση και σπατάλη δημόσιου χρήματος άρχισαν να πληθαίνουν, ενώ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα αρνητικά δημοσιεύματα τόσο για την εταιρεία όσο και για τη θυγατρική της EMC.
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για καταγγελίες από τον οικονομικό διευθυντή που τοποθετήθηκε στην εταιρεία μια τριετία μετά τον Τάσο Φιλιππάκο, ο οποίος με επιστολές του ενημέρωσε τη διοίκηση για γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ΕΑΒ και τα οποία έχρηζαν διερεύνησης. Ταυτόχρονα έρχονται στο φως διάφορες χορηγίες της ΕΑΒ προς συγκεκριμένους φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδας, της οποίας το 2010 (χρονιά που έγινε η χορηγία) ο κ. Φιλιππάκος... έτυχε να είναι ταμίας της.
Τη δωρεά είχε φέρει τότε στο φως δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», με τίτλο «Τάσος κερνάει, Τάσος πίνει», παραθέτοντας και το σχετικό έγγραφο. Σύμφωνα με αυτό η ΕΑΒ ενίσχυε τη ΜΚΟ με το ποσό των 40.000 ευρώ, έπειτα από σχετική επιστολή του τότε προέδρου της ΜΚΟ Κώστα Μπακούρη απευθείας προς τον κ. Φιλιππάκο. Το εντυπωσιακό είναι πως διαβάζοντας κανείς την επιστολή αντιλαμβάνεται πως οι δύο άντρες δεν γνωρίζονταν, ενώ στην ουσία επρόκειτο για τον πρόεδρο και τον ταμία της ίδιας ΜΚΟ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά, το 2009, η ΕΑΒ είχε δώσει άλλα 50.000 ευρώ χορηγία στη ΜΚΟ και στην ανταλλαγή επιστολών εξηγεί τη μείωση αποδίδοντάς τη στις οικονομικές συνθήκες (είχε μόλις αρχίσει η κρίση και είχαν γίνει οι πρώτες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις).
Η «Ελευθεροτυπία» τότε είχε επικοινωνήσει και με τους δύο άντρες, με τον μεν κ. Φιλιππάκο να υπεραμύνεται της χορηγίας λέγοντας ότι πρόκειται για «διεθνώς αναγνωρισμένη οργάνωση με θεάρεστο έργο», τον δε κ. Μπακούρη να παραδέχεται ότι «διέλαθε της προσοχής του αυτή η πτυχή της χορηγίας».
Δύο χρόνια αργότερα φαίνεται πως τα πράγματα έχουν στενέψει αρκετά για τον κ. Φιλιππάκο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2012 παραιτείται από τη θέση του (αν και τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για εξώθησή του σε παραίτηση από τον Ευάγγ. Βενιζέλο). Λίγο μετά επιστρέφει στις ΗΠΑ.
Εκεί τον βρίσκουμε το 2014 να είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Hellenic Relief Foundation, έναν «μη κερδοσκοπικό, φιλανθρωπικό οργανισμό με αποστολή την παροχή υποστήριξης στον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος υποφέρει κατά τη διάρκεια της παρούσας οικονομικής κρίσης». Ο εν λόγω οργανισμός στην Ελλάδα προβάλλεται ιδιαίτερα από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, τον βλέπουμε να επιστρέφει στην Ελλάδα ως εκλεκτός μετακλητός του κ. Διαματάρη.
❗️ Ενας από τους ανθρώπους με τον οποίο είχε συχνές επαφές ο κ. Φιλιππάκος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΑΒ, ήταν ο κ. Ντένις Πλέσσας, εξέχoν μέλος της ομογένειας, που τυγχάνει να είναι και αντιπρόεδρος της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας Lockheed Martin για Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Με δεδομένο το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Πλέσσας στην τελευταία ΔΕΘ, η Ελλάδα έστειλε αίτημα στην Ουάσινγκτον με το οποίο υποδηλώνει και το επίσημο ενδιαφέρον της χώρας μας για είσοδο στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ίσως η γνωριμία αυτή να αποκτά και άλλη πλέον διάσταση στην παρούσα συγκυρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας